Reklama

Je stále chladnejšie. Ako a ktorú pozbieranú úrodu ochrániť pred mrazom

Ilustračné foto

Zdroj: shaiith/adobe.stock.com

Reklama

Je stále chladnejšie, takže pre záhradkárov začína obdobie, ktoré je skúškou ich trpezlivosti a vynaliezavosti. Po mesiacoch starostlivej práce, polievania a pestovania zrazu hrozí, že všetku bohatú úrodu môžu zničiť prvé mrazy. Ako ochrániť krvopotne vypestované ovocie a zeleninu, aby sa dali vychutnávať aj počas zimy?

Či už máte vo svojej záhrade kel a kapustu, ktoré zvládajú aj nižšie teploty, alebo chúlostivejšie plodiny ako paradajky a papriky, existujú spôsoby, ako im zabezpečiť teplé útočisko. Ktoré to sú?

Studená vojna v záhrade: Ktoré plodiny si s mrazom poradia?

Nie všetky druhy ovocia a zeleniny sú rovnako citlivé na nízke teploty. Napríklad kapusta, ružičkový kel a paštrnák sú ako záhradní „rebeli“, ktorí znesú mrazy až do -10 °C. Tieto plodiny si v chlade dokonca zlepšujú svoju chuť a výživovú hodnotu. Po miernom mraze je napríklad kel sladší, keďže pri nižších teplotách rastlina premieňa škroby na cukry, čím jej listy získavajú jemnejšiu chuť.

Naopak, druhy ako paradajky, papriky a uhorky sú v teplotnom mínuse úplne bezbranné. Už pri +2 až 4 °C sa začínajú objavovať prvé známky poškodenia a na teploty pod nulou reagujú ako na poplach. Ak preto nechcete riskovať stratu tejto vzácnej úrody, pre týchto citlivých „zimomravcov“ je nutné pripraviť špeciálnu ochranu.

Perfektný rohový regál ako tajný hrdina úrody

Keď sa niektoré plodiny už dostanú do bezpečia interiéru, je čas premyslieť si, ako ich najlepšie skladovať. Pri tomto kroku vám skvele poslúži perfektný rohový regál. Práve roh miestnosti totiž predstavuje priestor s najlepšou cirkuláciou vzduchu, čo pomáha udržať optimálnu vlhkosť. Napríklad jablká a zemiaky, ak sú uložené v priestore s primeranou ventiláciou, vydržia čerstvé podstatne dlhšie. Pri skladovaní v chladnej miestnosti s dostatočnou ventiláciou sa „kazivosť“ plodín znižuje o viac ako 30 %.

Ale pozor! Ak máte na regáloch rôzne druhy ovocia a zeleniny, rozmiestnite ich podľa ich „etylénového“ správania. Jablká a banány produkujú etylén – plynnú látku, ktorá urýchľuje zrenie ostatných druhov ovocia a zeleniny. Preto ich majte ďalej od koreňovej zeleniny, ktorá by mohla kvôli etylénu začať predčasne klíčiť alebo hniť.

Ďalšie praktické spôsoby ochrany

Ak je ešte úroda na záhrade, jedným z najjednoduchších riešení na jej ochranu pred chladom sú záhradné textílie a fólie, ktoré fungujú ako teplá deka. Tieto prikrývky izolujú teplo, ktoré stúpa z pôdy, čím vytvárajú mierny „tepelný ostrov“ okolo rastlín. Výhodou je, že plodiny pod nimi stále dostávajú dostatok svetla a vzduchu. Správne nasadené ochranné fólie dokážu zvýšiť teplotu okolo rastliny až o 2 – 4 °C, čo jej môže v kritických časoch veľmi dobre prospieť.

Využiť sa za týmto účelom dá aj metóda so sviečkami, ktorú používa niekoľko vinárov vo Francúzsku a Nemecku. Sviečky sú rozmiestnené okolo radov rastlín a zapálené počas chladnej noci. Teplo, ktoré vydávajú, môže vytvoriť mikroklímu, ktorá ochráni plodiny pred mrazom. Tento spôsob je síce efektívny, ale nie úplne praktický pre veľké plochy.

Týmito krokmi si zabezpečíte, že vaša úroda prežije mrazivú sezónu a vy si budete môcť na vlastnej zelenine pochutnávať aj dlho po prvých zimných dňoch.

PR článok

Vyberáme pre vás niečo PLUS