Je taký obyčajný, ale zďaleka nie zbytočný! Toto s vaším telom dokáže PETRŽLEN
13. 9. 2024, 20:00

Zdroj: Shutterstock
Aj keď sa to možno nezdá, petržlen vňaťový je doslova prešpikovaný vitamínmi. Tie sa postarajú o vylepšenie trávenia, zvýšenie imunity a prítomné antioxidanty zlepšia obranyschopnosť proti voľným radikálom v mnohých prípadoch zodpovedných za vznik rakoviny.
Zdroj: archív NMH
Zdroj: Daniela Pirschelová
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
V drvivej väčšine prípadov sme zvyknutí petržlenovú vňať pridávať do slepačieho vývaru, avšak to, čo ponúka, naše telo najlepšie využije konzumáciou vňate v surovom stave. Výborná je napríklad vo varených zemiakoch, či ako súčasť rozmanitých nátierok.
Vedci dokázali, že dennou konzumáciou troch lístkov petržlenu si zabezpečíte dennú dávku vitamínu K, ktorý sa stará o kvalitu našich kostí.
Plná vitamínov
Vňať petržlenu listového obsahuje toľko vitamínu C, že zahanbí citrón i pomaranč. Avšak museli by ste si dopriať naozaj veľké množstvo vňate, aby ste ho prijali v odporúčanej dennej dávke. Vitamín K obsiahnutý v petržlene sa postará o zdravie kostí. Ak máte problém s nafukovaním, doprajte si čerstvú vňať, meteorizmus sa vytratí. Úľaví od bolesti žalúdka, a ak vňať požujete, zbaví vás nepríjemného zápachu z úst.
Zdroj: Shutterstock
Aj petržlenová vňať patrí medzi hodnotné zelené životobudiče. Je plná vitamínu C a K, bielkovín a vlákniny. Konzumáciou dodáte telu vápnik, draslík, železo, meď a zinok. Pozitívne vplýva na tráviaci a vylučovací systém. Najmä olej z nej pomáha pri zápaloch močových ciest a predchádza vzniku močových kameňov. Neodporúča sa však v tehotenstve, pretože stimuluje sťahy maternice.
Milujete šaláty a robíte si ich každý deň? Neváhajte do každého z nich pridať za hrsť petržlenovej vňate. Dámy poteší vypnutá svieža pokožka, no aj fakt, že obsah apigenínu dodáva telu schopnosť chrániť sa pred vznikom rakoviny prsníka.
Apigenín proti rakovine
Zdroj: Shutterstock.com
Petržlenová vňať má diuretické účinky vďaka, ktorým sa obličky ľahšie zbavia nepotrebných či škodlivých látok.Ďalší benefit je, že sa zbavíte pocitu nafúknutosti a zníži sa vám tlak.
Vekom podmienená degenerácia očnej makuly je jedna z mnohých diagnóz, ktoré môžu postihnúť vaše oči. Podľa všetkého práve konzumácia petržlenovej vňate dokáže zabrániť vzniku tohto ochorenia. Vďačiť za tento benefit môžete vitamínu A chrániacemu povrch oka a antioxidandom - zeaxantínu a luteínu.
Na parapet aj do voľnej pôdy
Petržlen vňaťový, podobne ako koreňový, môžete siať aj na jeseň. September je na sejbu ako stvorený. Pokiaľ vysievate do voľnej pôdy, v záhrade mu vyberte slnečné stanovište, kde sa mu dariť aj v zime. Vzhľadom na drobné semená, hĺbku sejbu príliš neprežeňte, úplne stačí 1 až 2 cm. Ideálna vzdialenosť medzi rastlinami je 6 až 10 cm, avšak je možné, že niektoré vypadnú, preto nie je nutné venovať jednoteniu prehnanú pozornosť. Aby sa petržlenu darilo, po vzídení ho určite zbavte okolitých burín. Pokiaľ bude sucho, doprajte mu zálievku. Počas zimy nevymŕza, no ak by hrozili veľmi silné mrazy, odcení nástielku zo slamy alebo lístia.

Petržlen môžete vysievať celoročne do nádob, ktoré prezimujete v skleníku alebo na kuchynskom parapete. Starostlivosť o rastliny je prakticky totožná s tou na hriadkach. Hnojenie nie je potrebné, dbať treba na dostatok vlahy vo vykurovanej miestnosti. Vňať môžete zberať podľa vlastnej chute, avšak dbajte, aby na rastline ostalo po zbere zopár lístkov, nech má čím vegetovať.