Kapusta sa nakladala v každej DOMÁCNOSTI! Rokmi overené rady našich PREDKOV
6. 11. 2024, 12:00

Zdroj: shutterstock
Kyslá kapusta sa v minulosti pripravovala kvasením najemno strúhanej alebo pokrájanej bielej kapusty. Používali sa zdravé, pevné a nepoškodené hlávky jesenných odrôd. A inak to nie je ani dnes.

Zdroj: redakcia Záhradkár
Strúhanie kapusty
Zdroj: shutterstock
Zimná kapusta sa nastrúhala na hoblíku a potom sa nakladala. Celé kapustové listy sa zvyčajne dávali aj na spodok suda. Na juhu k nim prihadzovali aj listy viniča.
Sterilita prostredia
Zdroj: shutterstock
Pracovalo sa vždy s čistými nástrojmi a aj ruky či nohy si vždy pred manipuláciou s kapustou nakladač poriadne umyl. Súdok bolo treba z vnútra dobre vyčistiť.
Lepšie kvasenie
Zdroj: shutterstock
Pre lepšie kvasenie sa pridávala strúhaná mrkva alebo jablko. Veľké množstvo cukru proces kvasenia naštartoval. Na dezinfekciu bola cibuľa a cesnak.
Známe dochucovadlá
Zdroj: shutterstock
Medzi najznámejšie dochucovadlá sa radili bobkový list, celá rasca a celé čierne korenie. Na vybielenie kapusty sa používal chren.
Soľ je základ
Zdroj: shutterstock
Väčšina „kapustárov“ sa zhoduje na tom, že do najlepšej kapusty nejde nič iné než kapusta a soľ v množstve dve percentá. Platí však pravidlo, koľko krajov, toľko mravov.
Vytlačenie vzduchu
Zdroj: shutterstock
Vplyv na chrumkavosť mal aj vzduch. Ak sa nepodarilo zo súdka vytlačiť všetok vzduch, kapusta až príliš zmäkla. Ľudia si preto dávali na utlačení poriadne záležať.
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.