Reklama

Kapusta sa nakladala v každej DOMÁCNOSTI! Rokmi overené rady našich PREDKOV

Kyslá kapusta sa v minulosti pripravovala kvasením najemno strúhanej alebo pokrájanej bielej kapusty.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Kyslá kapusta sa v minulosti pripravovala kvasením najemno strúhanej alebo pokrájanej bielej kapusty. Používali sa zdravé, pevné a nepoškodené hlávky jesenných odrôd. A inak to nie je ani dnes.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Kapustu nemusíte nakladať iba do SUDA! Stačí aj do POHÁRA
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Strúhanie kapusty

    Zdroj: shutterstock

    Zimná kapusta sa nastrúhala na hoblíku a potom sa nakladala. Celé kapustové listy sa zvyčajne dávali aj na spodok suda. Na juhu k nim prihadzovali aj listy viniča.

    Sterilita prostredia

    Zdroj: shutterstock

    Pracovalo sa vždy s čistými nástrojmi a aj ruky či nohy si vždy pred manipuláciou s kapustou nakladač poriadne umyl. Súdok bolo treba z vnútra dobre vyčistiť.

    Lepšie kvasenie

    Zdroj: shutterstock

    Pre lepšie kvasenie sa pridávala strúhaná mrkva alebo jablko. Veľké množstvo cukru proces kvasenia naštartoval. Na dezinfekciu bola cibuľa a cesnak.

    Známe dochucovadlá

    Zdroj: shutterstock

    Medzi najznámejšie dochucovadlá sa radili bobkový list, celá rasca a celé čierne korenie. Na vybielenie kapusty sa používal chren.

    Soľ je základ

    Zdroj: shutterstock

    Väčšina „kapustárov“ sa zhoduje na tom, že do najlepšej kapusty nejde nič iné než kapusta a soľ v množstve dve percentá. Platí však pravidlo, koľko krajov, toľko mravov.

    Vytlačenie vzduchu

    Zdroj: shutterstock

    Vplyv na chrumkavosť mal aj vzduch. Ak sa nepodarilo zo súdka vytlačiť všetok vzduch, kapusta až príliš zmäkla. Ľudia si preto dávali na utlačení poriadne záležať.

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

    Autor článku

    Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.