Hlúbová zelenina je bohatá na množstvo vitamínu C a betakaroténu, ale významný je aj obsah vitamín U, ktorý má protivredové účinky. To všetko obsahuje hlúbová zelenina. Okrem toho tiež minerálne látky ako vápnik, draslík, horčík, fosfor a iné. Pozoruhodné je, že ich nutričná hodnota sa uchováva dobre i počas skladovania alebo prezimovania.
Karfiol
Ide o chúlostivú zeleninu, ktorá sa ľahko kazí. Hneď po zbere treba ružice rýchlo schladiť. Skladujeme ich vždy v tme a pri prúdení vzduchu. Na uskladnenie starostlivo vyberáme neúplne vyvinuté a nevybehnuté ružice s dvoma vrstvami obalových listov a časťou hlúba. Pri opatrnom ukladaní do fólií je výhodnejšie listy odstrániť. Ružice potom vydržia dlhšie. Oneskorený zber je príčinou vybiehania ružíc v sklade.
Karfiol ukladáme do prepraviek vystlaných pergamenovým papierom alebo perforovanými plastickými fóliami iba v jednej vrstve. Dobre sa uskladňuje aj v kartónoch. Po schladení udržiavame rovnomernú teplotu -0,5 °C až 0 °C a vlhkosť 90 až 95 %. Jarný karfiol vydrží maximálne dva až tri týždne, zimný osem týždňov. Pri teplotách vyšších než 3 °C sa ružice uvoľňujú a vybiehajú do kvetu. V chladničke zostáva v dobrom stave len dva až štyri dni. Po dlhšom uskladnení sa zhoršuje chuť, mení sa farba a rozširujú sa choroby.
Kapusta pekinská
Zberáme ju koncom októbra. Vyberáme celé rastliny, pričom korene odrežeme. Prvé jesenné mrazy ju spravidla nepoškodzujú. Dobre vytvorené hlávky sa dajú uskladňovať vo zvislej polohe v parenisku zvyčajne do konca decembra. V chladničke zabalená do fólie vydrží jeden až dva týždne. Brokolica Zberová sezóna je od júna do októbra, aj dlhšie. Porast treba stále sledovať a vyvinuté ružice zberať postupne, keď sú ešte kompaktné, bez náznaku kvitnutia. Premeškaním tohto obdobia sa znehodnocuje.
Z rastliny odrezávame ružice s časťou stonky a obalovými listami. Brokolica je pomerne málo uchovateľná hlúbovina. Po zbere vyžaduje rýchle schladenie na 0 °C. Na skladovanie vyberáme iba zdravé, pevné ružice. Aby sme ich chránili pred vädnutím, môžeme ich zabaliť do fólie. Pri 0 °C a pri vysokej relatívnej vlhkosti vzduchu si uchová zelenú farbu a tvar 10 až 14 dní. Potom žltne, vyrastá, mäkne a kazí sa. V chladničke vydrží 3 až 6 dní.
Kaleráb
Asi dva týždne pred zberom prestaneme zavlažovať, aby buľvy nepraskali a nehnili. Neskorý kaleráb zberáme od septembra do novembra. Vytrhávame celé rastliny, následne odstránime listy a skrátime koreň. Modré odrody, ktoré nie sú náchylné na drevnatenie, sa uskladňujú lepšie. Veľmi dobre sa uchováva aj odroda ‘Gigant’. Skorý kaleráb na krátky čas môžeme uskladňovať s listami pri teplote 1 °C. V skladoch a pivniciach ukladáme buľvy do prepraviek. Úspešnosť skladovania závisí od podmienok. V chladničke vydrží jeden až dva týždne.
Kapusta hlávková
Letnú a jesennú kapustu zberáme od septembra do neskorej jesene. Najneskôr mesiac pred zberom prestaneme zavlažovať. Kapustu na uskladnenie zberáme čo najneskôr, za suchého a chladného počasia. Predčasne zberaná kapusta rýchlejšie vädne a je menej trváca, oneskorene pozberaná je náchylná na praskanie hlávok. Hlávky majú byť pevné, s troma obalovými listami, ostatné poodlamujeme.
Pred vlastným uskladnením odporúčame nechať hlávky v chladnej, intenzívne vetranej miestnosti, pričom vonkajšie listy oschnú a lepšie chránia hlávku pred hnilobou. Hlúb vytvorí na reznej ploche ochrannú korkovú vrstvu. Lepšiu skladovateľnosť majú hlávky pestované vo vyšších polohách. Kapustu neskladujeme spolu s ovocím, lebo hlávky sa uvoľňujú.
Sklady zo začiatku často vetráme a udržujeme teplotu okolo 0 °C. Po vychladení vetranie obmedzíme, vlhkosť vzduchu má byť 93 až 98 %. Dobre skladovaná kapusta vydrží 5 až 7 mesiacov. Letná kapusta má uchovateľnosť len 30 až 50 dní. V chladničke ju môžeme skladovať asi dva týždne.
Kel ružičkový
Zber je aktuálny od jesene. Neškodí mu ani mráz, naopak, po zmrznutí majú ružičky jemnejšiu chuť. Ružičky zberáme jednotlivo alebo spolu so stonkou odrezanou nad hornou a spodnou ružičkou. Na skladovanie nie je kel ružičkový vhodný. Iba pomerne krátky čas môžeme ružičky uchovávať v chladničke. Po dlhšom uskladnení strácajú farbu a rozširujú sa choroby. Balením do polyetylénových fólií môžeme predĺžiť ich uchovateľnosť na dvojnásobok.
Kel kučeravý
Konzumnou časťou sú listy alebo vrcholové ružice voľných kučeravých listov rôznych farieb od zelenej po modročervenú či červenohnedú. Zberáme ich postupne podľa potreby nielen počas celého vegetačného obdobia, ale aj počas zimy. Rastliny sú odolné proti mrazom, dokonca po prvých mrazoch sú listy chutnejšie. Umyté a vlhké listy uložené do mikroténového vrecúška môžeme uchovať v chladničke tri až päť dní.
Kel hlávkový
Letný a neskorý jesenný kel zberáme až do neskorej jesene. Dobre znáša aj mrazy -8 °C. V čase mrazu nie je vhodné hlávky zberať, ale treba počkať, až mráz pominie. Kel môžeme skladovať aj v jamách alebo pareniskách. V skladoch sa vyžaduje teplota 0 °C a vlhkosť vzduchu 85 až 95 %. Na začiatku má byť vlhkosť nižšia, aby hlávky obschli. Skladovať ho môžeme dva až štyri mesiace, v chladničke si udrží kvalitu asi týždeň.