Kde kúpiť živého KAPRA? Ako sa zmenil PREDAJ a aké PRAVIDLÁ platia pre predajcov
14. 12. 2024, 14:00

Zdroj: shutterstock
Vianoce sa ako najkrajšie obdobie v roku spájajú s tradíciou predaja živých kaprov. Tento predaj predstavuje niekoľkoročnú zakorenenú tradíciu, keďže kapor býva súčasť sviatočnej večere. Aké pravidlá musia predajcovia dodržiavať a kde je možné si takéto ryby kúpiť?
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: redakcia Záhradkár
Vianočného kapra bolo kedysi možné zakúpiť na rôznych miestach, najčastejšie pred vstupom do obchodov, kde sa kapry nachádzali vo veľkých nádobách s vodou pripomínajúcich bazény. V minulých rokoch však došlo k zmene. Pred viacerými obchodnými reťazcami už takýto predaj živých kaprov nenájdete. Obec či mesto môže predaj sladkovodných rýb a kaprov obmedziť len na súkromné pozemky. Uvedené rozhodnutia sú odôvodňované ochranou zvierat.
Na území obce
Predaj sladkovodných trhových rýb vo všeobecnosti predstavuje takzvaný ambulantný predaj, ktorý je upravený v niekoľkých právnych predpisoch. Ide o predaj v stánkoch, predaj na prenosných predajných zariadeniach, predaj v pojazdnej predajni a sezónny predaj na verejnom priestranstve. Ale ambulantný predaj sladkovodných trhových rýb sa podľa zákona o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach vzťahuje len na územie obce, pričom predaj pri cestách a diaľniciach mimo obce je zakázaný. Obcou sa na účely zákona rozumie územie vymedzené dopravnými značkami označujúcimi začiatok a koniec obce a miestnej časti obce.
Zdroj: shutterstock
Tak ako ostatné živočíchy, aj ryby sú bytosti, ktoré vnímajú okolité prostredie, pričom prostredie mimo vody na ne pôsobí stresujúco. Teplota vody sa má pohybovať v rozmedzí 5 až 10 °C (odchýlka ± 5 °C).
Upozornenie: V prípade porušenia uvedeného zákazu hrozí fyzickej osobe, ktorá sa takéhoto predaja mimo obce dopustila, pokuta až do výšky 8-tisíc eur a právnickej osobe a fyzickej osobe podnikateľovi hrozí pokuta do 17-tisíc eur.
Zodpovedný prístup
Ďalšou podmienkou na ambulantný predaj kaprov je registrácia (ohlásenie začatia činnosti) na regionálnej veterinárnej a potravinovej správe podľa územnej pôsobnosti, v ktorej sa predaj plánuje vykonávať na základe zákona o veterinárnej starostlivosti a zákona o potravinách. Správny orgán schváli alebo povolí takýto predaj, ak predajca spĺňa priestorové, technické, materiálne, personálne a iné podmienky na požadovaný druh činnosti. Podanie žiadosti je na základe zákona o správnych poplatkoch spoplatnené sumou 50 eur (napríklad sezónna prevádzka na predaj vianočných kaprov) alebo 100 eur bez časového obmedzenia (napríklad celoročná prevádzka predaja rôznych sladkovodných rýb).
Zdroj: shutterstock
Všímajte si predajné miesto
Predávajúci musí mať počas výkonu predaja rýb pri sebe komplexnú dokumentáciu, pozostávajúcu z dokladu o oprávnení na podnikanie, povolenia na predaj výrobkov a poskytovania služieb na trhovom mieste, preukazu totožnosti, povolenia na užívanie predajného zariadenia, dokladu o zaplatení nájomného za predajné zariadenie, zo zdravotného preukazu a z posudku príslušného orgánu na ochranu zdravia, ak to vyžaduje charakter predávaného tovaru, dokladu o nadobudnutí tovaru. Doklad sa nevyžaduje, ak ide o predaj vlastných použitých výrobkov medzi fyzickými osobami v primeranom množstve. Na predajcu sa tiež vzťahujú všeobecné povinnosti podľa zákona o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach, a to, že je povinný:
1. Označiť svoje predajné zariadenie.
2. Dodržiavať trhový poriadok trhoviska, tržnice a príležitostného trhu.
3. Používať elektronickú registračnú pokladnicu alebo virtuálnu registračnú pokladnicu.
4. Udržiavať miesto predaja výrobkov a poskytovania služieb v čistote, po skončení predaja zanechať predajné miesto čisté a upratané.
5. Zreteľne označiť predávané výrobky cenou.
6. Vykonávať pri predaji váženého tovaru váženie spôsobom umožňujúcim kupujúcemu kontrolu správnosti váženia.
Hygienické podmienky
Okrem povinnosti registrácie má predajca povinnosť voči Úradu verejného zdravotníctva SR, kde musí požiadať o schválenie priestorov prevádzky podľa zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Predajca ako prevádzkovateľ musí následne spĺňať ďalšie hygienické požiadavky na ambulantný predaj kaprov, ktoré vyplývajú z legislatívy. Stánok s rybami napríklad nesmie byť umiestnený na prašnom mieste, v blízkosti zdrojov, ktoré by mohli nepriaznivo ovplyvňovať predaj potravín, najmä od miest, ktoré by mohli byť zdrojom nákazlivých ochorení, znečisťovania ovzdušia a pôdy (ako napríklad záchody, zariadenia na spaľovanie odpadov, skládky odpadov, hnojiská alebo sklady zberných surovín). Predajca nesmie svojou činnosťou nepriaznivo ovplyvňovať okolie zápachom alebo hlukom.
Zdroj: shutterstock
Prvou podmienkou ambulantného predaja kaprov počas vianočných sviatkov je dodržanie podmienky predaja iba na území obce. Predaj pri cestách a diaľniciach mimo obce je zakázaný.
Manipulácia s rybami
Medzi ďalšie dôležité povinnosti predajcu sladkovodných rýb patrí aj manipulácia s nimi a dohľad nad ich stavom. Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky o produktoch rybolovu a výrobkoch z nich upravuje stav rýb, v akom sa môžu ponúkať na predaj. Kapry možno umiestniť na trh, ak sú bez zjavných patologických zmien, cudzích pachov, deformácií, príznakov ochorenia alebo iných abnormalít, ktoré nepriaznivo ovplyvňujú ich bezpečnosť. Ryby, ktoré niektorú z podmienok nespĺňajú, nemožno umiestniť na trh na účely ľudskej spotreby, ani dodávať a používať na úpravu alebo spracovanie.
Aj zákazník má pri kúpe živej ryby určité povinnosti >>>
Z rybníka na stôl
Dôležitá podľa vyhlášky je aj manipulácia s rybami v čase ich výlovu, teda pred tým, než sa dostanú do obehu predaja. Pri výlove kaprov sa musí zabezpečiť, aby nedochádzalo k ich poraneniu nevhodným rybárskym náčiním alebo aby nedochádzalo k ich duseniu v dôsledku dlhého zotrvania mimo vodného prostredia. Predtým než sa kapor dostane do nádoby určenej na predaj, je skládkovaný, pričom sa prechodným pobytom v čistej vode so zamedzením príjmu potravy „vyčistí“. Čas takéhoto skládkovania sa určí podľa ročného obdobia a špecifických požiadaviek jednotlivých druhov rýb. Následne kapor putuje do obehu s predajom.
Zdroj: shutterstock
Predajca musí v žiadosti taktiež uviesť kontakt na zodpovednú osobu za hygienu a ak je to potrebné, aj na zamestnanca zodpovedného za dozor nad osobami, ktoré zaobchádzajú s potravinami živočíšneho pôvodu.
Prispôsobené nádoby
Dôležitá je aj nádoba, v ktorej je kapor pri predaji držaný, ako aj teplota vody, jej výmena, kvalita a odtok špinavej vody. Predajca je zodpovedný za predaj a manipuláciu s rybami a za dodržiavanie všetkých veterinárnych požiadaviek na ochranu zvierat do momentu, kým rybu nepredá, teda kým sa ryba nedostane do dispozičného práva kupujúceho. Od tohto okamihu sa ryba stáva výlučným vlastníctvom kupujúceho, ktorý zodpovedá za spôsob manipulácie s ňou. Z uvedeného vyplýva, že nielen predávajúci, ale aj kupujúci má určité povinnosti po nákupe živého kapra.
Zdroj: shutterstock
Nielen predávajúci, ale aj kupujúci má určité povinnosti po nákupe živého kapra.
Povinnosti zákazníka
Kupujúci musí zvážiť manipuláciu s kaprom, poprípade využiť možnosť jeho usmrtenia na predajnom mieste alebo minimalizovať čas, počas ktorého by bol kapor mimo vody. Pri prenose kapra by sa mal kupujúci vyhýbať igelitovým taškám. Zároveň, ak si už kapra kúpite, dbajte na to, že vypúšťanie kúpených rýb do prírodných vodných tokov v zimnom období má pre ryby smrteľné dôsledky.
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.