Reklama

Kel kučeravý môžete zberať počas celej zimy

Kel hlávkový, kučeravý a listový patrí medzi typickú otužilú zeleninu, ktorej obyčajne neublížia ani nízke teploty.

Zdroj: profimedia.sk

Reklama

Kel kučeravý je mrazuvzdorný druh. Znesie teploty okolo – 10 °C. Zberať ho môžeme počas celej zimy až do nasledujúcej jari.

Kel kučeravý

Vytvára rozlične vysoký hlúb. Skučeravené až mechúrikovité, žlto, zeleno, modročerveno, fialovo až hnedasto sfarbené listy vyrastajú v hustej ružici po celom hlúbe.

Zber

Konzumnou časťou sú listy, ktoré začíname zberať podľa potreby od júna, pokračujeme počas celej zimy až do nasledujúcej jari. Zberáme mladé listy odspodu rastliny.

Spracovanie

Skučeravené listy pripravujeme ako omeletu alebo fašírky. Dajú sa vyprážať a dusené sú vhodné ako príloha k mäsu. V surovej forme sú listy vhodné do šalátov a tiež ako ozdoba studených mís. Mäsité stonky možno použiť ako kaleráb.

Všetky tri druhy sú mrazuvzdorné. kel kučeravý teploty okolo – 10 °C.

Vyberáme pre vás niečo PLUS