Na koláče, šťavy, kompóty i do pivnice: Vyberajte z TOP ODRÔD a zásobte sa jablkami po celý rok
3. 9. 2024, 14:02

Zdroj: Samuel MICHÁLEK
Jablone sú ovocným druhom, ktorému ľudia vo svete venujú veľa pozornosti. Na zemi existujú rozličné botanické a divorastúce druhy jabloní, ktoré pochádzajú z oblastí Strednej Ázie, Japonska, Číny, zo Severnej Ameriky, ale aj z európsko-sibírskej oblasti. Mnohé z nich majú okrasné využitie.
Zdroj: Samuel MICHÁLEK
Zdroj: Samuel MICHÁLEK
Zdroj: Samuel MICHÁLEK
Galéria k článku
Z botanických jabloní sa postupným vývinom dostali do kultúrnych odrôd cenné vlastnosti, ako je vyššia odolnosť proti suchu i vyššia mrazuvzdornosť. Kultúrne formy jabloní pochádzajú z oblastí Zakaukazska, západného Turkestanu, Iránu. Postupne sa rozšírili do Grécka, Talianska a iných krajín Európy. Rôzne odrody vznikli ako náhodné semenáče vo voľnej prírode a mnohé cielene vplyvom človeka. Na svete existuje viac ako 30-tisíc odrôd s rôznorodými znakmi, hospodárskymi vlastnosťami a významom. Kultúrne odrody sú základom dnešného pestovania jabloní v našich sadoch i v záhradách.
Výber odrôd z praktického hľadiska:
1. Podľa termínu dozrievania plodov:
- letné: ‘Daria’, ‘James Grieve Red’, ‘Discovery’, ‘Vista Bela’, ‘Quinte’, ‘Piros’, ‘Priesvitné letné’, ‘Zlatava’ a iné,
- jesenné: ‘Akane’, ‘Diadém’, ‘Dione’, ‘Doris’, ‘Prima’, ‘Santana’ a iné,
- zimné: ‘Braeburn’, ‘Bohemia’, ‘Dalila’, ‘Denár’, ‘Dulcit’, ‘Domino’, ‘Gala’, ‘Golden Delicious’, ‘Granny Smith’, ‘Elstar’, ‘Fuji’, ‘Idared’, ‘Jarka’, ‘Jonagold’, ‘Jonagored’, ‘Melrose’, ‘Meteor’, ‘Ontario’, ‘Pilot’, ‘Pinova’, ‘Red Jonaprince’, ‘Rubín’, ‘Šampion’.
2. Podľa kvality a využitia: stolové, dezertné, ale aj jablká na výrobu štiav či sušenie. Na sušenie je výborná menej šťavnatá odroda s červenou dužinou, vyšším obsahom kyselín pod názvom ‘Baya Marisa’. Stolové sú všetky odrody určené na priamy konzum. Na výrobu štiav sa používajú menej kvalitné, sladké a šťavnaté odrody ako napríklad ‘Braeburn’, ‘Doris’, ‘Fuji’, ‘Jonagold’ a iné.
3. Staré, krajové alebo aj odrody nové s konvenčným spôsobom pestovania.
4. Odrody s vyššou odolnosťou proti výskytu chrastavitosti, prípadne aj múčnatke jabloňovej. Sú to odrody tolerantné až rezistentné voči týmto chorobám hubového pôvodu.
Vyberajte podľa kvality a chuti plodov
V súčasnosti stále vznikajú nové odrody so zámerom, aby zodpovedali požiadavkám konzumentov a moderným technológiám. Šľachtitelia kladú dôraz na tvar a vyfarbenie plodov. Jablká majú byť krásne, zaujímavé a na trhu žiadané. Hľadajú sa nové žlté odrody podobné odrode ‘Golden Delicious’, ale aj rôzne atraktívne červené odrody. Šľachtitelia sa snažia vyšľachtiť aj odrody jabĺk vhodné pre ľudí trpiacich cukrovkou. Jablká majú byť nielen krásne, ale hlavne chutné. Vo vyspelých ovocinárskych oblastiach Európy sa odrody jabĺk v sadoch obmieňajú už po 11 až 13 rokoch, aby ich konzumenti stále vyžadovali. Rozmanitosť odrôd ponúka jablká rôznych farieb, sladkých, sladkokyslých, kyslých i korenistých chutí. Veľký dôraz sa kladie na trvanlivosť, skladovanie a odolnosť proti významným chorobám. Odrody jabĺk majú význam i uplatnenie v rôznych regionálnych záhradách až po ich veľké globálne rozširovanie v ovocných sadoch Európy a v iných krajinách sveta. Z tohto dôvodu treba vnímať jablká ako potravinu, ktorá je určená pre ľudstvo v rôznych častiach sveta. Do týchto oblastí prichádzajú jablká z rôznych kontinentov. Na Slovensku máme ideálne podmienky, aby sme boli v produkcii jabĺk sebestační. Stačí ich len viac pestovať v sadoch i v domácich záhradách.
Staré odrody
Pestovali sa už pred mnohými rokmi v 18. i 19. storočí v rôznych krajinách Európy aj Severnej Ameriky. Postupne sa rozšírili a pestovali koncom 19. storočia i v 20. storočí na našom území a zachovali sa doposiaľ. Sú to staré odrody pochádzajúce z Rumunska, Anglicka, Nemecka, Belgicka, Holandska, Ruska, zo Švajčiarska, z USA a iných krajín ako napríklad ‘Batul’, ‘Banánové zimné’, ‘Baumanova reneta’, ‘Bernské ružové’, ‘Blenheimská reneta’, ‘Boikovo’, ‘Coxova reneta’, ‘Clívia’, ‘Gravštýnske’, ‘James Grieve’, ‘Harbertova reneta’, ‘Hrkáč súdkovitý’, ‘Jonathan’, ‘Kalvil červený jesenný’, ‘Kanadská reneta’, ‘Malinové hornokrajské’, ‘Matkino’, ‘Ontario’, ‘Parména zlatá zimná’, ‘Sudetská reneta’, ‘Panenské’, ‘Priesvitné letné’, ‘Vilémovo’, ‘Zvonkové’ a iné. Medzi staré odrody patrí aj dnes svetovo známa odroda ‘Golden Delicious’, ktorá vznikla v roku 1890 v USA ako náhodný semenáč. Obdobne aj jabloň ‘Granny Smith’ vznikla ako náhodný semenáč pred 120 rokmi v Austrálii. Obidve sú vo veľkom pestované a často považované za nové i na trhu žiadané odrody.
Nové odrody
Žiadajú ich ovocinári pri výsadbách nových ovocných sadov i pestovatelia do svojich záhrad. Mnohí nadšenci zhromažďujú zbierky odrôd a na degustáciách hodnotia chuťové vlastnosti, aby vedeli, ktoré sú najlepšie do ich záhrad. V obchodoch nájdete odrody ‘Braeburn’, ‘Evelina’, ‘Fuji’, ‘Gala’, ‘Granny Smith’, ‘Pinova’, ‘Jonagold’, ‘Jonagored’, ‘Red Delicious’, ‘Red Jonaprince’ a iné. Tieto odrody je potrebné ošetrovať proti chorobám konvenčnými a šetrnými postupmi voči životnému prostrediu.
Pre ktoré sa rozhodnúť?
V záhradách môžete pestovať krajové i staré odrody, ale aj odrody nové, ktoré sa najviac komerčne pestujú a ponúkajú v záhradných centrách. Rozdiel spočíva v období a spôsobe, ako vznikli, ale aj v kvalitatívnych vlastnostiach každej odrody. Staré i krajové odrody sa považujú za tradičné odrody s bohatou históriou. Pestovali ich naši predkovia na území Slovenska i v rôznych krajinách Európy. Mnohé z nich vznikli ako náhodné semenáče vo voľnej prírode a stali sa neskôr svetovými odrodami. Šľachtenie nových odrôd trvá viac ako 20 rokov. Tie kvalitné si ich vlastníci právne chránia na Úrade Spoločenstva pre odrody rastlín (CPVO). Najkvalitnejšie patria do vlastníctva klubu veľkých konzorcií. Vo svete je známych približne 70 klubových odrôd. Niektoré z nich sa pestujú aj na území Slovenska.
Klubové odrody
Majú vysokú kvalitu plodov, vysokú úroveň reklamy a európsku právnu ochranu. Pestovanie nových klubových odrôd určuje trh. Vysoký záujem vo svete je o odrody ‘Ambrosia’, ‘Ariane’, ‘Bonita’, ‘Bravo’, ‘Cameo’, ‘Candine’, ‘Evelina’, ‘Fuji Kiku’, ‘Jazz’, ‘Kanzi’, ‘Pink Lady’ a iné.
Trendy pri výbere odrôd
Každý rok pribúdajú nové odrody, čo dokazuje záujem verejnosti o ich pestovanie. Novým odrodám sa niekedy dáva prirovnanie, že sú „prešľachtené“ a citlivé na výskyt rôznych hubových a bakteriálnych ochorení, ako aj na poškodenie jarnými mrazmi v porovnaní so starými odrodami. Tento mylný názor prezentujú často zástancovia starých tradičných odrôd. Staré a krajové odrody vznikli v inom časovom období pred 80 až 200 rokmi a postupne sa adaptovali na klimatické podmienky vplyvom ich dlhodobého pestovania. Tieto odrody sa uchovávajú v repozitóriách a stále sa pestujú ako tradičné odrody, ktoré sa u nás historicky udomácnili. Treba ich uchovať ako vzácne genetické zdroje pre ďalšie generácie a rozmanitosť krajiny. Je veľmi dobré, že sa zakladajú ovocné sady v mestách so starými a krajovými odrodami, aby ich poznali aj deti súčasnej generácie. Spoznajú nielen tieto jablká, ale aj potrebnú starostlivosť pri tvarovaní stromov a nevyhnutné ošetrenia. Vplyvom súčasnosti sa zmenili aj návyky a požiadavky konzumentov. Odrody jabĺk tiež podliehajú trendom, aby sa prispôsobili požiadavkám konzumentov a boli na trhu žiadané.
Tradičné odrody majú opodstatnenie v regiónoch Slovenska pri ich pestovaní alternatívnym spôsobom v extenzívnych sadoch i záhradách.
Nové odrody jabĺk majú atraktívne vyfarbené plody s pevnou dužinou a vynikajúcimi chuťovými vlastnosťami. Veľa z nich má aj geneticky vyššiu odolnosť, toleranciu a rezistenciu proti chorobám. Chuť nových odrôd ovplyvňuje skladovanie, manipulácia a distribúcia do obchodov a následne k spotrebiteľovi. Ak by boli staré a krajové odrody lepšie ako tie nové a klubové, pestovali by sa viac vo všetkých sadoch aj v krajinách EÚ.
Krajové odrody
Nešľachtené jablone, ktoré sa dlhoročným pestovaním prispôsobili pôdnym a klimatickým podmienkam v danej oblasti a majú významné úžitkové vlastnosti pre poľnohospodárstvo. Majú často názvy aj podľa obcí, v dôsledku čoho mohla byť pestovaná aj rovnaká regionálna krajová odroda pod iným názvom. Medzi najznámejšie patria ‘Solivarské ušľachtilé’, ‘Hontianska končiarka’, ‘Kožovky’, ‘Citrónky’, ‘Kalvinky’, ‘Pagáče’ a iné.
Vznikajú zámerne aj náhodne
Na Slovensku sa pestuje v evidovaných sadoch jabloní 195 až 200 odrôd. Mnohé vznikli cielene zámerným krížením šľachtiteľov. Sú aj odrody, ktoré vznikli ako klony vegetatívneho potomstva, pri ktorých došlo k zmene vonkajšieho znaku napríklad tvaru alebo vyfarbenia šupky, a tým aj k vzniku novej mutácie pôvodne pestovanej odrody. Iste poznáte obľúbenú odrodu ‘Rubín’, na ktorej sa našla farebná mutácia, ktorá dostala názov ‘Bohemia’. Neskôr na odrode ‘Bohemia’ vznikla žltá mutácia, ktorá je známa ako odroda ‘Gold Bohemia’. Pri šľachtení nových odrôd sa kladú požiadavky na pestovanie jabĺk postupmi šetrnými k životnému prostrediu. Táto problematika zahŕňa veľa opatrení vrátane pestovania rezistentných alebo tolerantných odrôd.
V súčasnosti sú v popredí jablká s pevnou šupkou, s krehkou a so šťavnatou dužinou s príjemnou sladkokyslou, harmonicky vyrovnanou a korenistou chuťou.
Rezistentné odrody
Vznikajú náročným šľachtiteľským procesom, aby mali vysokú odolnosť, čiže rezistenciu proti chrastavitosti jabloňovej (Venturia inaequalis). Pri vzniku prvých rezistentných odrôd jabloní použili pri krížení genetické zdroje botanickej jablone Malus floribunda 821 s rezistentným génom Vf. Na Ústave experimentálnej botaniky Akadémie vied Českej republiky sa venujú šľachteniu na rezistenciu jabloní viac ako 57 rokov. Aj preto najviac nových rezistentných odrôd pochádza práve z tohto pracoviska. Kvalita rezistentných odrôd je vysoká pri hodnotení vône, konzistencie a šťavnatosti dužiny, celkového dojmu i chuti dužiny.
V posledných rokoch sa prelomila aj rezistencia proti virulentným kmeňom chrastavitosti jabloňovej u starších a overených rezistentných odrôd jabloní. Ak chcete dopestovať krásne a zdravé plody, nevyhnete sa v rokoch s veľkými a častými zrážkami aplikácii minimálne dvoch až troch ošetrení proti chrastavitosti jabloňovej kontaktnými fungicídmi. Rezistentné odrody jabloní budú mať vždy prirodzene vyššiu odolnosť proti tomuto ochoreniu ako odrody klasické, tradičné, čiže konvenčné.
Rezistentné odrody jabloní majú vo veľkej miere atraktívne plody a chuťovými vlastnosťami konkurujú tradičným i moderným konvenčným odrodám. Potvrdzujú to aj degustácie jabĺk, na ktorých odrody ‘Topaz’, ‘Rubinola’, ‘Sirius’, ‘Admiral’, ‘Lucy’, ‘Orion’ a mnohé iné potvrdili kvalitu a vhodnosť pestovania v našich klimatických podmienkach. Záhradkári si musia osvojiť aj iné vlastnosti týchto odrôd z pohľadu vhodnosti do vyšších a chladnejších polôh. Uvedené odrody je možné pestovať vo všetkých oblastiach vhodných na pestovanie jabloní. Rezistentné odrody umožňujú dopestovať kvalitné a zdraviu neškodné ovocie s minimalizáciou ošetrení. Proti škodcom, ako sú vošky, piliarky, obaľovače, ale aj vlnačka krvavá, štítničky i podkopáčiky, je však potrebné použiť aj pri minimalizácii ochrany účinné biologické a šetrné spôsoby ochrany.
Sortiment rezistentných odrôd
Verejnosti sú dobre známe a vo veľkej miere vysádzané v sadoch i záhradách. Sortiment rezistentných odrôd sa stále rozširuje. Dnes sú známe odrody: ‘Allegro’, ‘Admiral’, ‘Ametyst’, ‘Aneta’, ‘Florina’, ‘Goldstar’, ‘Hana’, ‘Heliodor’, ‘Karmína’, ‘Karneval’, ‘Lipno’, ‘Lucy’, ‘Luna’, ‘Lotos’, ‘Melodie’, ‘Orion’, ‘Opal’, ‘Otava’, ‘Prima’, ‘Rajka’, ‘Red Topaz’, ‘Rosana’, ‘Rozela’, ‘Rubinola’, ‘Selena’, ‘Shalimar’, ‘Sirius’, ‘Smeralda’, ‘Topaz’, ‘Vanda’.