Reklama

Kozia noha: Aj vám zdvíha tlak táto nesmrteľná burina? Tak ju jednoducho zjedzte

Nadrobno nakrájanú kozonohu môžete pridať do omelety, praženice, do smoothie alebo lístkami posypať chlieb s maslom.

Zdroj: shutterstock.com

Reklama

Určite ju poznáte. Burinu, na ktorú neplatia žiadne ľudové triky a stopercentne ani chémia. Kozonoha hostcová je jednoducho nesmrteľná. Skôr ako sa však opäť pre jej prítomnosť v záhrade rozčúlite, skúste ju ochutnať. Možno vás prekvapí rovnako ako nás.

Kozia noha, ako sa medzi záhradkármi táto trváca rastlina často nazýva, obľubuje vlhkejšie a tienisté kúty záhrad, kde sa úporne a vo väčších skupinách rozširuje. Ak sa však na ňu prestane pozerať ako na nezničiteľnú burinu, vďaka svojej biologickej hodnote sa môže stať sľubnou listovou zeleninou. Obsahuje totiž množstvo minerálnych látok (draslíka, vápnika, železa a horčíka), karotény, veľa vitamínu C, silice, triesloviny a ďalšie prospešné látky.

Zdroj: shutterstock.com

Mladé lístky kozonohy hostcovej môžete zberať už od marca.

Pozor na zámenu!

Kozonohu hostcovú je možné, zameniť si za jej jedovatých príbuzných, napríklad za bolehlav škvrnitý (Conium maculatum), tetuchu koziu (Aethusa cynapium), rozpuk jedovatý (Cicuta virosa) alebo krkošku mámivú (Chaerophyllum temulum). Tieto rastliny však majú oveľa menšie listy a niektoré nepríjemne zapáchajú. Pri zbere však treba byť vždy pozorný.

Zdatná liečivka

Kozonoha (Aegopodium podagraria) je výrazne močopudná, podporuje zvýšené vylučovanie solí kyseliny močovej a chloridov. Preto je vhodnou prímesou do diuretických, protireumatických a krv prečisťujúcich čajov a do zmesí proti dne. Kedysi sa využívala na liečbu opuchov a zavodnenia.

Zdroj: shutterstock.com

Kozonoha býva súčasťou diuretických, protireumatických a krv prečisťujúcich čajových zmesí.

Z podzemku sa zvykne pripravovať nálev, ktorý sa pri reumatických ťažkostiach podáva v množstve 350 ml vždy pred jedlom. Využíva sa aj na prípravu obkladov pri liečbe zapálených miest a hemoroidov. Takýto obklad si však môžete pripraviť tiež z podrvených čerstvých listov – hojí rany a ako horúci kašovitý obklad uľavuje boľavým kĺbom.

Vedeli ste, že rastlina získala názov podľa svojich liečivých účinkov pri záchvate dny? Tá sa zastarane označuje ako podagra. Palec na nohe postihnutý dnou je navyše napuchnutý a pripomína kopýtko.

Chutná bylina do kuchyne

Listy kozonohy majú mrkvovo-petržlenovú vôňu a jemne korenistú chuť. Na jar pred kvitnutím rastliny sa zberajú mladé, zložené listy, ktoré sa ešte lesknú. Počas roka potom môžete zberať nové, postupne dorastajúce.

Pripravte si z nich „špenát“ v kombinácii s inou listovou zeleninou, použite ich ako prímes do šalátov, polievok (aj studených), omáčok, pridajte do omelety, praženice, nákypu či zapekaných pokrmov, do zeleného smoothie.

Zdroj: https://www.essen-und-trinken.de/

Kozonohu pokojne použite ako ingredienciu aj do smažených jarných závitkov.

Mleté hovädzie s kozonohou hostcovou

 Na 4 porcie budete potrebovať:

  • 2 cibule
  • 400 g mletého hovädzieho mäsa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 veľké hrste kozonohy
  • 100 ml bieleho vína
  • olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • žemle

Cibuľu očistite a nakrájajte nadrobno. Na rozohriatu panvicu nalejte olej a prisypte cibuľu. Mierne osmažte a pridajte mäso, premiešajte. K mäsu osmaženému dohneda prelisujte cesnak a pridajte nakrájanú kozonohu. Osoľte a okoreňte. Podlejte vínom, prikryte pokrievkou a mäso nechajte pár minút dusiť. Ak bude treba, podlejte ho ešte trochou vývaru alebo vody. Podávajte s pečivom, napríklad v žemlách ako hamburger.

Zdroj: foto Marek Bartoš/recept časopis Gurmet

Hovädzie mleté mäso s kozonohou hostcovou.

Anketa

Ochutnali ste už niekedy kozonohu hostcovú?

Vyberáme pre vás niečo PLUS