Kyslá KAPUSTA má neuveriteľnú silu! Toto je 14 vecí, ktoré by ste o nej mali vedieť
11. 10. 2021, 0:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:35)

Zdroj: profimedia.sk
Kapusta sa nakladala už odpradávna. Naši predkovia si tak zachovali jej účinky počas celej zimy, procesom kvasenia ju navyše zakonzervovali. Jej sila je dodnes považovaná za jednu z najväčších. Viete o nej ale toto?
1. Kvasená kapusta je bohatšia na vitamíny ako surová kapusta. Je to vďaka procesu kvasenia, ktoré je nesmierne zdravé.

2. Aby kapusta dobre kvasila a vydržala čo najdlhšie je veľmi dôležité dodržiavať maximálnu mieru hygieny. Majte vždy čisté ruky, nože či strúhadlá a aj nádoby.
Zdroj: shutterstock.com
Kvasená kapusta prospieva aj zdraviu črevnej mikroflóre.
3. Obsahuje probiotiká, čím môže pomôcť telu k lepšej regenerácii po liečbe antibiotikami.
Zdroj: profimedia.sk
Plná vitamínov a zdravšia ako v surovom stave.
4. Vyberte si kvalitné hlávky bielej kapusty. Určite zvoľte jesenné odrody, pretože pri letných by vám veľmi rýchlo zmäkla. Odstráňte z nich vrchné listy a vyrežte hlúby.
Zdroj: Shutterstock
Účinky fermentovanej zeleniny na imunitu poznali už naše staré mamy.
5. Okrem vitamínu C v kyslej kapuste nájdeme aj vitamíny E, K a viacero vitamínov skupiny B.
Zdroj: Jarmila Szabóová
Chren do kapusty pridajte vždy .bude belšia a chrumkavejšia.
6. Ak by kapusta mäkla, je treba do nej naliať trochu prevarenej minerálnej vody.
Zdroj: Jarmila Szabóová
Na utlačenie kapusty v súdku sú dobré silné mužské ruky.
7. Obsahuje tiež množstvo minerálnych látok ako sú železo, horčík, draslík, zinok, vápnik, síra a ďalšie.
Zdroj: Shutterstock
Naši predkovia využívali kyslú kapustu na liečbu moru, žalúdočných vredov.
8. Kapusta je tiež bohatá na vlákninu, antioxidanty a ďalšie prospešné látky.
Zdroj: Shutterstock
V zime je kyslá kapusta nenahraditeľná.
9. Top účinky na zdravie sú hlavne v posilnení obranyschopnosti organizmu a vďaka draslíku pomáha znižovať krvný tlak.
Zdroj: Shutterstock
Kyslá kapusta
10. Vďaka vláknine a mliečnym baktériám je priaznivá pre črevá, pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi a podporuje aj chudnutie. Taktiež je výnimočná v boji proti rakovine.
Zdroj: Kapusta
Kapusta
11. Riaďte sa pravidlom, že na 1 kg kapusty sa pridáva 20 g soli.
Zdroj: Shutterstock
Naši predkovia využívali kyslú kapustu na liečbu moru, žalúdočných vredov.
12. Kapusta musí byť do súdka riadne natlačená. Dajte si záležať, aby ste vytlačili všetok vzduch. Dôsledne natlačená kapusta je základom úspechu a znamení toho, že ju utláčate správne je to, že kapusta púšťa šťavu a pení.
Zdroj: Shutterstock
Kyslá kapusta s korením karí
13. Pamätajte, že kapustu po natlačení treba zaťažiť. Ak je suchá dolejte primerané množstvo prevarenej vody.
Zdroj: profimedia.sk
Inšpirujte sa naším videopostupom!
14. Kapusta musí mať na povrchu vždy šťavu, pretože inak sa vám pokazí.
Zdroj: Shutterstock
6. Jedzte kvasenú zeleninu! Obsahuje prospešné baktérie, ktoré optimalizujú črevnú flóru, odstraňujú ťažké kovy a toxíny z tela a podporujú vstrebávanie živín. Hrajú tiež dôležitú úlohu v prevencii obezity, diabetu, znižujú riziko rakoviny, prejavy akné a dokonca prospievajú duševnému zdraviu. Myslíme, že to je viac ako dosť dôvodov na to, aby sme vás o prospešnosti konzumácie kvasených potravín presvedčili. Denne vám pritom postačí polovica hrnčeka tohto druhu zeleniny, ktorú si doprajete ako p