Reklama

Kyslá KAPUSTA má neuveriteľnú silu! Toto je 14 vecí, ktoré by ste o nej mali vedieť

Kvasená kapusta

Zdroj: profimedia.sk

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Kapusta sa nakladala už odpradávna. Naši predkovia si tak zachovali jej účinky počas celej zimy, procesom kvasenia ju navyše zakonzervovali. Jej sila je dodnes považovaná za jednu z najväčších. Viete o nej ale toto?

1. Kvasená kapusta je bohatšia na vitamíny ako surová kapusta. Je to vďaka procesu kvasenia, ktoré je nesmierne zdravé.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    VIDEO: Vyrobte si kimchi – najzdravšiu kvasenú pochúťku z Kórei

    2. Aby kapusta dobre kvasila a vydržala čo najdlhšie je veľmi dôležité dodržiavať maximálnu mieru hygieny. Majte vždy čisté ruky, nože či strúhadlá a aj nádoby.

    Zdroj: shutterstock.com

    Kvasená kapusta prospieva aj zdraviu črevnej mikroflóre.

    3. Obsahuje probiotiká, čím môže pomôcť telu k lepšej regenerácii po liečbe antibiotikami.

    Zdroj: profimedia.sk

    Plná vitamínov a zdravšia ako v surovom stave.

    4. Vyberte si kvalitné hlávky bielej kapusty. Určite zvoľte jesenné odrody, pretože pri letných by vám veľmi rýchlo zmäkla. Odstráňte z nich vrchné listy a vyrežte hlúby.

    Zdroj: Shutterstock

    Účinky fermentovanej zeleniny na imunitu poznali už naše staré mamy.

    5. Okrem vitamínu C v kyslej kapuste nájdeme aj vitamíny E, K a viacero vitamínov skupiny B.

    Zdroj: Jarmila Szabóová

    Chren do kapusty pridajte vždy .bude belšia a chrumkavejšia.

    6. Ak by kapusta mäkla, je treba do nej naliať trochu prevarenej minerálnej vody.

    Zdroj: Jarmila Szabóová

    Na utlačenie kapusty v súdku sú dobré silné mužské ruky.

    7. Obsahuje tiež množstvo minerálnych látok ako sú železo, horčík, draslík, zinok, vápnik, síra a ďalšie.

    Zdroj: Shutterstock

    Naši predkovia využívali kyslú kapustu na liečbu moru, žalúdočných vredov.

    8. Kapusta je tiež bohatá na vlákninu, antioxidanty a ďalšie prospešné látky.

    Zdroj: Shutterstock

    V zime je kyslá kapusta nenahraditeľná.

    9. Top účinky na zdravie sú hlavne v  posilnení obranyschopnosti organizmu a vďaka draslíku pomáha znižovať krvný tlak.

    Zdroj: Shutterstock‎

    Kyslá kapusta

    10. Vďaka vláknine a mliečnym baktériám je priaznivá pre črevá, pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi a podporuje aj chudnutie. Taktiež je výnimočná v boji proti rakovine.

    Zdroj: Kapusta

    Kapusta

    11. Riaďte sa pravidlom, že na 1 kg kapusty sa pridáva 20 g soli.

    Zdroj: Shutterstock

    Naši predkovia využívali kyslú kapustu na liečbu moru, žalúdočných vredov.

    12. Kapusta musí byť do súdka riadne natlačená. Dajte si záležať, aby ste vytlačili všetok vzduch. Dôsledne natlačená kapusta je základom úspechu a znamení toho, že ju utláčate správne je to, že kapusta púšťa šťavu a pení.

    Zdroj: Shutterstock

    Kyslá kapusta s korením karí

    13. Pamätajte, že kapustu po natlačení treba zaťažiť. Ak je suchá dolejte primerané množstvo prevarenej vody.

    Zdroj: profimedia.sk

    Inšpirujte sa naším videopostupom!

    14. Kapusta musí mať na povrchu vždy šťavu, pretože inak sa vám pokazí.

    Zdroj: Shutterstock

    6. Jedzte kvasenú zeleninu! Obsahuje prospešné baktérie, ktoré optimalizujú črevnú flóru, odstraňujú ťažké kovy a toxíny z tela a podporujú vstrebávanie živín. Hrajú tiež dôležitú úlohu v prevencii obezity, diabetu, znižujú riziko rakoviny, prejavy akné a dokonca prospievajú duševnému zdraviu. Myslíme, že to je viac ako dosť dôvodov na to, aby sme vás o prospešnosti konzumácie kvasených potravín presvedčili. Denne vám pritom postačí polovica hrnčeka tohto druhu zeleniny, ktorú si doprajete ako p

     

    Autor článku

    redakcia Záhradkár

    Kolektív autorov
    Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.