Lapacho (Tabebuia avellanedae) rastie predovšetkým v hustých amazonských pralesoch Brazílie, v teplých oblastiach Argentíny, Paraguaja a Bolívie. Ide o krásne kvitnúci strom, ktorý dorastá do výšky 30 m a dožíva sa 700 rokov, má nezvyčajne tvrdé drevo.

Liečivá kôra
Na liečebné využitie sa používa vnútorná strana kôry. Obsahuje široké spektrum látok, ktoré dokážu výrazne posilniť obranyschopnosť organizmu a účinne pomáhajú pri celom spektre ochorení. Podporuje tvorbu červených krviniek, pretože obsahuje veľa železa. Výborné výsledky sa dosahujú pravidelným vyplachovaním ústnej dutiny čajom, znižujú sa tým infekcie a paradentóza.

Kambium viaže v sebe veľa kyslíka, ktorý pomáha ničiť vírusy, baktérie, huby, plesne, prvoky.
Všestranný pomocník – používa sa pri liečbe:
- cukrovky
- očisťuje pečeň
- brzdí rast nádorov
- pôsobí proti leukémii
Čaj prebúdza obranný systém tela k aktivite a zvyšuje imunitu. Nepostrádateľný je aj veho vplyv na kožné problémy. Lieči rôzne zápaly, ekzémy, psoriázu, rany i hnisavé ložiská.

Legendárny nápoj

Hoci sa čaj z tohto jedinečného stromu dostal na trhy západnej Európy až v roku 1991, jeho liečivé vlastnosti poznali a využívali už starí Inkovia. Ich potomkovia Indiáni z kmeňa Callawaya, žijúci vysoko v Andách využívajú tieto liečivé účinky pri rôznych ochoreniach dodnes.
Pre potešenie
Pre chuť a potešenie sa dajú z čaju Lapacho pripraviť aj veľmi zaujímavé recepty s pridaním medu, ovocia, napríklad posekaných sušených jabĺk či pomarančovej kôry a šťavy alebo aj voňavých korenín.
Lapacho s ovocím – budeme potrebovať:
- 450 ml vody
- 2 ČL lapacha
- 2 ČL medu
- 1 citrón
- 1/2 pomaranča

Vodu nalejeme do hrnca a privedieme k varu. Citrón a pomaranč dôkladne umyjeme a nastrúhame ich kôru. Do vriacej vody pridáme čaj aj s kôrou citrusov a na miernom ohni varíme 15 minút. Šťavu z citrónu aj z pomaranča vymačkáme. Lúhujeme 15 minút, scedíme a zmiešame s citrusovou šťavou a medom. Podávame ešte teplé.