Marec v záhrade podľa PROFESORA HRIČOVSKÉHO: Čo rezať, kým jar nastúpi v plnej sile?
2. 3. 2024, 9:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:41)

Zdroj: JÚLIUS DUBRAVAY
Dr.h.c. Prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc. je často označovaný za tvár slovenského ovocinárstva. A veru, laická verejnosť si pri pojme ovocinár vybaví práve tvár tohto sympatického pána.
Zdroj: JÚLIUS DUBRAVAY
Zdroj: JÚLIUS DUBRAVAY
Zdroj: JÚLIUS DUBRAVAY
Galéria k článku

Uznávaný profesor má už 92 rokov, to mu však nebráni v tom, aby rozdával dobré rady. S úsmevom na tvári vždy odpovie na každú otázku a tak nás zaujímalo, čo rezať, kým jar nastúpi v plnej sile.
Ak chcete dosiahnuť dobrý zdravotný stav stromu, zabezpečiť jeho dlhú vitalitu a kvalitnú úrodu, rez je nepochybne jedným z najdôležitejších úkonov, ktoré musíte urobiť. "Začiatkom marca režeme všetky jadroviny, režeme ríbezle, egreše, josty, maliny, černice," zhrnul nám počas návštevy na slovo vzatý odborník.
Zdroj: Shutterstock
Začiatkom marca odporúča rezať všetky jadroviny, ríbezle, egreše, josty, maliny, černice.
"Pokiaľ by išlo o kôstkoviny, tie režeme po zbere úrody. Marhule, broskyne, tie režeme v auguste. Orechy počiatkom mája a moruše počiatkom septembra," dodal.
Veľký prehľad rezu ovocín
Kedy je vhodný termín? Aké náradie potrebuje správny ovocinár? Manuál pre najčastejšie pestované druhy vám prinášame v marcovom vydaní časopisu Záhradkár.