Reklama

Marec v záhrade podľa PROFESORA HRIČOVSKÉHO: Čo rezať, kým jar nastúpi v plnej sile?

Na snímke je Dr.h.c. Prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc.,významný slovenský pomológ, profesor v odbore špeciálna rastlinná výroba na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, odborník v odbore ovocinárstvo a záhradníctvo

Zdroj: JÚLIUS DUBRAVAY

Reklama

Dr.h.c. Prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc. je často označovaný za tvár slovenského ovocinárstva. A veru, laická verejnosť si pri pojme ovocinár vybaví práve tvár tohto sympatického pána.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepší odborník na kvety a záhradu je časopis Záhradkár! Nazrite do marcového vydania

    Uznávaný profesor má už 92 rokov, to mu však nebráni v tom, aby rozdával dobré rady. S úsmevom na tvári vždy odpovie na každú otázku a tak nás zaujímalo, čo rezať, kým jar nastúpi v plnej sile.

    Ak chcete dosiahnuť dobrý zdravotný stav stromu, zabezpečiť jeho dlhú vitalitu a kvalitnú úrodu, rez je nepochybne jedným z najdôležitejších úkonov, ktoré musíte urobiť. "Začiatkom marca režeme všetky jadroviny, režeme ríbezle, egreše, josty, maliny, černice," zhrnul nám počas návštevy na slovo vzatý odborník.

    Zdroj: Shutterstock

    Začiatkom marca odporúča rezať všetky jadroviny, ríbezle, egreše, josty, maliny, černice.

    "Pokiaľ by išlo o kôstkoviny, tie režeme po zbere úrody. Marhule, broskyne, tie režeme v auguste. Orechy počiatkom mája a moruše počiatkom septembra," dodal.

    Veľký prehľad rezu ovocín

    Kedy je vhodný termín? Aké náradie potrebuje správny ovocinár? Manuál pre najčastejšie pestované druhy vám prinášame v marcovom vydaní časopisu Záhradkár. 

    Autor článku

    Žurnalistika je mojou srdcovou záležitosťou. Máme to v rodine. Do redakcie ma otec prvýkrát vzal keď som mala päť a už vtedy mi bolo jasné, že zostanem.