Marhuľa je náročná! Plody napadnuté šarkou slivkovou spoznáte na prvý pohľad: Čo radí ovocinár?
3. 6. 2024, 14:02

Zdroj: Archív S. M.
Marhule sú vhodné do teplých a stredne chránených oblastí Slovenska pri priemernej ročnej teplote 8,7 až 9,7 °C. Sú náchylné na poškodenie kvetov neskorými jarnými mrazmi. Citlivosť marhúľ na jarné mrazy súvisí s teplotnými rozdielmi počas kvitnutia a so skorým nástupom do vegetácie.
Zdroj: Archív S. M.
Zdroj: Archív S. M.
Zdroj: Archív S. M.
Galéria k článku

Zdroj: redakcia Záhradkár
Väčšina odrôd sa nachádza už od polovice decembra v období vynúteného odpočinku. Od tohto obdobia marhule citlivo reagujú na teplotné výkyvy. Očakávaná úroda býva často zničená už v štádiu ružového púčika pri teplote -7 °C. V období plného kvitnutia sú pre marhule kritické teploty pod -3,5 °C až -5,5 °C. Plody marhúľ sú dnes už atraktívnym ovocím. Marhuľové sady na Slovensku sú vysadené len na výmere 231 hektárov. Najväčšie výsadby sa nachádzajú na výmere 198 hektárov (86 percent) len v Nitrianskom a Trnavskom kraji. Ročne sa dopestuje 313 ton marhúľ, v nepriaznivých rokoch aj menej. Produkcia plodov je nízka a pre mnohé domácnosti nedostupná.
Marhule sa pestujú v rôznych častiach sveta, napríklad v Číne, Turecku, Španielsku, Taliansku a v iných krajinách južnej Európy, Ázie, USA. Do obchodnej siete prichádzajú počas sezóny z rôznych krajín sveta. Kvalita dovážaných marhúľ je na prvý pohľad vysoká, ale v chuti zaostáva za marhuľami dopestovanými v našich podmienkach.
Marhuľa je náročná
Ak chcete mať plody tohto dnes už lukratívneho ovocia na stole, treba ich viac pestovať aj v domácich záhradách. Marhule sú náročné na výber vhodnej lokality. Dôležitý je správny výber odrôd. Plody znehodnocuje aj vírusové ochorenie šarka slivková, známe najmä pre pestovateľov sliviek. Kvôli dosiahnutiu uspokojivej úrody a vysokej kvality plodov vyberajte marhuliam chránenú polohu a stanovište s dobrými pôdnymi a klimatickými podmienkami. Darí sa im v hlbokých hlinitých až hlinitopiesočnatých pôdach s mierne kyslou až neutrálnou pôdnou reakciou. Pestujte ich na úrodných pôdach, nie na suchých, štrkovitých a ťažkých pôdach. Pokiaľ nemáte možnosť výberu lepšej pôdy, pri kúpe v škôlke vyberajte odrody naštepené na slivkových podpníkoch Wangenheimovej slivky, Wavit, Wako, St. Julien A. Tieto môžete pestovať aj v ťažších a vlhkejších polohách.
„Marhuľová“ súčasnosť
Na Slovensku je v súčasnosti registrovaných 12 odrôd marhúľ. V roku 2021 sa množilo len päť u nás registrovaných odrôd a ďalších 17 registrovaných v inom štáte EÚ. V marhuľových sadoch na Slovensku je vysadených 50 odrôd na produkciu ovocia. Pri voľbe odrôd marhúľ vhodných do záhrad môžete využiť aj skúsenosti profesionálnych ovocinárov.
- Aké odrody sa najviac pestujú v marhuľových sadoch?
Najzastúpenejšie sú odrody ‘Maďarská’, ‘Goldrich’, ‘Bergeron’, ‘Pinkcot’, ‘Kioto’, ‘Sylvercot’, ‘Veľkopavlovická’, ‘Bhart’ (‘Orangered’), ‘Bergarouge’, ‘Veharda’, ‘Tsunami’ a ďalšie. Z tohto prehľadu vyplýva, že v starších sadoch stále existujú klasické odrody, akými boli ‘Maďarská’ a ‘Velkopavlovická’ s typickým oranžovým sfarbením dužiny.
- Aký je trend pri výbere odrôd v posledných rokoch?
Súčasným trendom je rozširovanie odrôd od klasickej oranžovej farby až po oranžové odrody s atraktívnym červeným líčkom, s hladkou šupkou a pevnou dužinou. Mnohé odrody vyžadujú na dosahovanie pravidelnej úrody a dobrej kvality prebierkou plodov. V nových sadoch sa za posledných päť rokov naviac vysádzali napríklad odrody ‘Goldrich’, ‘Tsunami’, ‘Bhart’, ‘Bergeron’, ‘Faralia’, ‘Spring Blush’, ‘Bergeval’ a iné.
- Pestovanie odrôd odolných proti šarke slivkovej
Keďže predchádzať výskytu šarky slivkovej v záhrade je veľmi náročné, pri výsadbe je vhodné vyberať odrody rezistentné alebo tolerantné.
Nepodceňte výber odrody
Odroda je základom rozmanitých tvarov i vyfarbení plodov. Má vplyv na pevnosť dužiny, chuť i termín dozrievania. Vplýva na výšku úrody a odolnosť proti chorobám. V nedávnej minulosti sa šľachtili nové odrody marhúľ priamo na Slovensku. Tieto boli určené do našich klimatických podmienok a spĺňali požiadavky vysokej kvality a dosahovania pravidelných úrod. Mnohé z nich sa ponúkajú na predaj doteraz. Patria medzi ne odrody ‘Barbora’, ‘Veharda’, ‘Vesprima’, ‘Velbora’, ‘Velita’, ‘Vemina’, ‘Vesna’, ‘Vestar’, ‘Veselka’ a iné. Pri väčšine týchto odrôd sa nevykonáva udržovacie šľachtenie a mnohým sa už skončila a v roku 2024 sa skončí registrácia. Dnes vieme, že šľachtenie odrôd marhúľ u nás zaniklo a prichádzajú k nám nové odrody z rôznych krajín Európskej únie (EÚ), napríklad z Francúzska, Talianska a iných. Sú to odrody, ktoré vznikli v iných klimatických podmienkach a nemusia byť vždy adaptabilné na naše podmienky. Vhodnosť týchto odrôd overia až pestovatelia a záhradkári. Vo svete existuje vyše 2 000 odrôd marhúľ. Stále vznikajú nové, ktoré menia aj trend ich pestovania, aby zodpovedali nárokom konzumentov.
Všetky odrody marhúľ odolné proti šarke slivkovej sú kvalitné a vhodné na priamu konzumáciu, ale aj na spracovanie v domácnosti. České odrody majú atraktívne vyfarbené plody. Odrody ‘Harlayne’, ‘Veecot’ i ‘Goldrich’ sú u nás už niekoľko rokov dostupné.
Často sa vyskytujúce problémy
Najčastejšie je poškodenie kvetov mrazmi v čase kvitnutia a po odkvete, ale aj predčasný úhyn stromov, ktorému venovali pozornosť mnohé výskumné pracoviská v EÚ. Príčinou odumierania býva znížená imunita chorých stromov, ako aj nevhodná kombinácia podpníka a naštepenej odrody. Rôzne parazitické ochorenia vnikajú do stromov cez otvorené rezné rany po zimnom reze a poškodzujú cievne zväzky, čím zhoršujú kondíciu stromov počas vegetácie. Predčasne môžu odumierať oslabené stromy po silnom výskyte vírusového ochorenia šarky slivkovej, ale aj jedince napadnuté fytoplazmou európskej žltačky kôstkovín.
Odolné proti šarke slivkovej
Z poznatkov zahraničných výskumných pracovísk vyplýva, že existujú odrody, ktoré sú proti tejto chorobe odolné. Európske odrody patria medzi náchylné. Odolnosť, čiže rezistencia, alebo aspoň tolerancia bola zistená u niektorých odrôd pochádzajúcich z USA. Medzi rezistentné odrody patria ‘Stark Early Orange’, ‘Harlayne’, ‘Kuresia’, ‘Sunglo’, ‘Veecot’ a iné. Medzi tolerantné odrody patria ‘Goldrich’ a ‘Harcot’. V blízkej budúcnosti možno predpokladať, že vzniknú ďalšie rezistentné odrody, pretože sa vykonávajú výskumy na odolnosť proti škodcom a chorobám v rôznych pracoviskách v EÚ. Úspech pri šľachtení nových odrôd marhúľ rezistentných proti šarke slivkovej dosiahli na Záhradníckej fakulte Mendelovej zemědelskej a lesníckej univerzity (MZLU) v Lednici na Morave. V roku 2018 boli v Českej republike registrované rezistentné odrody ‘Adriana’, ‘Betinka’, ‘Candela’ a v roku 2019 bola registrovaná rezistentná odroda ‘Sophinka’.
Dá sa jej zabrániť?
Šarka slivková sa nachádza v sadoch i záhradách. Tolerantné odrody sliviek u nás prispeli k jej epidemickému rozšíreniu. Príznaky tohto ochorenia mali možnosť vidieť mnohí záhradkári aj na listoch i plodoch infikovaných stromov marhúľ. Spoznáte ho podľa svetlých kresieb rôznych tvarov, ktoré sa objavujú na listoch okolo žilnatiny už začiatkom leta. Ochorenie znehodnocuje tvar plodov ich postupným deformovaním a zhoršením chuti. Na plodoch je identifikovateľné podľa kruhovitých kresieb, ktoré majú svetlejšiu farbu a môžu byť mierne vpadnuté. Toto vírusové ochorenie sa prenáša rôznym cicavým hmyzom, najčastejšie voškami. Keby sme chceli predísť výskytu tohto ochorenia, museli by ste udržiavať stromy bez výskytu vošiek, čo je veľmi náročné.
Vyberajte odrody podľa termínu dozrievania a spôsobu využitia plodov >>>
Odrody podľa termínu dozrievania a spôsobu využitia plodov
Odroda ‘Aurora’ je kvalitná, veľmi skorá, cudzoopelivá marhuľa. Vhodnými opeľovačmi sú odrody ‘Bergeron’, ‘Goldrich’, ‘Kioto’, ‘Maďarská’, ‘Pinkcot’, ‘Sylvercot’ a iné. Má stredne veľké plody s hladkou šupkou oranžovočervenej farby ohraničenou červenými škvrnami. Práve táto veľmi skorá odroda vám pomôže zorientovať sa pri dozrievaní iných neskôr dozrievajúcich odrôd. Dozrieva v druhej až tretej dekáde júna približne 25 dní pred odrodou ‘Maďarská’, až 35 dní pred odrodou ‘Bergeron’. U nás je to najskoršie zrejúca odroda s peknými atraktívnymi plodmi. Po dozretí plody rýchlo mäknú a spracujeme ich do lekváru i pri pečení koláčov.
- Veľmi skoré odrody: ‘Aurora’, ‘Leskora’, ‘Lejuna’, ‘Radka’, ‘Sylred’, ‘Sylvercot’, ‘Veselka’
- Skoré odrody: ‘Barbora’,‘Harcot’, ‘Legolda’, ‘Pinkcot’, ‘Velita’, ‘Vesna’
- Stredne skoré odrody: ‘Adriana’, ‘Bergarouge’, ‘Betinka’, ‘Big Red’,‘Bhart’ (‘Orangered’), ‘Candela’, ‘Goldrich’, ‘Sophinka’, ‘Sylvercot’, ‘Hargrand’, ‘Kioto’, ‘Maďarská’, ‘Veecot’, ‘Veľkopavlovická’, ‘Vemina’, ‘Vestar’
- Neskoré odrody: ‘Bergeron’, ‘Harlayne’, ‘Harogem’, ‘Kuresia’, ‘Velbora’, ‘Veharda’, ‘Vesprima’
- Na spracovanie v kuchyni sú vhodné odrody: ‘Veecot’, ‘Bergeron’, ‘Hargrand’, ‘Harlayne’, ‘Veharda’, ‘Vemina’, ‘Vesprima’, ‘Lejuna’, ‘Leskora’ a iné
- Na priamu konzumáciu sú vhodné odrody: ‘Aurora’, ‘Barbora’, ‘Bergeron’, ‘Bhart’ (‘Orangered’), ‘Goldrich’, ‘Pinkcot’, ‘Sylvercot’, ‘Veselka’, ‘Veharda’, ‘Velbora’, ‘Vesprima’, ‘Vestar’, ‘Velita’, ‘Vemina’, ‘Vesna’ a iné