Reklama

Máte nábeh na CUKROVKU? Týchto 9 potravín zaraďte do svojho jedálnička častejšie

žena - cukrovka - glukomer - meranie cukru v krvi - test - tester

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Ak máte cukrovku, buď vaše telo nevyrába dostatok inzulínu, alebo ho nedokáže správne využiť, takže sa glukóza hromadí v krvi. Jedným zo spôsobov, ako si kontrolovať hladinu cukru v krvi, je jesť zdravú a najmä dobre zostavenú stravu.

Pomalé potraviny

Všeobecne platí, že potraviny a nápoje, ktoré telo absorbuje pomaly, sú najlepšie, pretože nespôsobujú strmé vzostupy a poklesy hladiny cukru v krvi. Túto vlastnosť potravín určuje ich glykemický index (GI). Ak si potrebujete alebo chcete kontrolovať hladinu cukru v krvi, mali by ste si vyberať potraviny s nízkym (do 55) alebo stredným (do 69) GI. 

Zdroj: Shutterstock

Najviac prípadov cukrovky je spôsobených nesprávnym životným štýlom, nadváhou až obezitou.

1. Celozrnný alebo ražný chlieb

Zdroj: Shutterstock.com

Vláknina spomaľuje trávenie a pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi.

Mnohé druhy chleba majú vysoký obsah uhľohydrátov a rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi. Avšak, ražný alebo 100-percentne celozrnný pšeničný chlieb majú nízky GI, 55 alebo menej. Tieto chleby sú menej spracované a obsahujú preto viac vlákniny vo vonkajších obaloch zŕn. 

2. Väčšina ovocia

Zdroj: Shutterstock.com

Ovocné šťavy majú však veľmi vysoký GI, pretože odšťavovanie odstraňuje vláknité šupky a semená.

Okrem ananásov a melónov má väčšina ovocia nízky GI, 55 alebo menej. Je to preto, že väčšina plodov obsahuje veľa vodyvlákniny, čo vyvažuje ich prirodzený obsah cukru, fruktózy. No pozor, ako plody dozrievajú, ich GI sa zvyšuje. Ovocné šťavy majú tiež veľmi vysoký GI, pretože odšťavovanie odstraňuje vláknité šupky a semená. 

3. Sladké zemiaky

Zdroj: Shutterstock.com

Sladké zemiaky sú nepochybne zdravé a výživné potraviny s nízkym GI.

Klasické zemiaky majú vysoký GI, ale sladké zemiaky ho majú nízky a sú veľmi výživné. Niektoré výskumy naznačujú, že dužina sladkých zemiakov obsahuje viac vlákniny ako šupka, takže celý plod by mohol byť veľmi prospešný pre ľudí s cukrovkou. 

4. Ovsené vločky a ovsené otruby

Zdroj: Shutterstock.com

Lekári však odporúčajú, aby ľudia s diabetom konzumovali ovsené vločky s mierou, pretože 1 šálka obsahuje približne 28 gramov sacharidov.

Ovso obsahuje beta-glukány, ktoré pomáhajú udržiavať glykemickú kontrolu. Jeho GI je 55 alebo menej. Beta-glukány, dokážu znížiť hladinu glukózy a inzulínu po jedle, zlepšiť citlivosť na inzulín, pomáhajú udržiavať kontrolu glykémie a znížiť krvné tuky.

5. Väčšina orechov

Zdroj: Shutterstock.com

Najlepšie je jesť orechy vcelku a nespracované. Orechy so slaným či sladkým povlakom alebo príchuťou majú podstatne vyšší GI.

Orechy sú veľmi bohaté na vlákninu a majú GI 55 alebo menej. Orechy obsahujú aj veľa rastlinných proteínov, nenasýtených mastných kyselín a ďalších živín vrátane antioxidantov, vitamínov, fytochemikálií, najmä flavonoidov, minerálov vrátane horčíka a draslíka. 

6. Strukoviny

Zdroj: Shutterstock.com

Tieto benefity sa však netýkajú spracovaných potravín, ako sú fazuľa v rajčinovej omáčke a podobne. Tam je už GI podstatne vyšší.

Fazuľa, hrach, cícer či šošovica majú veľmi nízky GI. Sú tiež dobrým zdrojom živín, ktoré môžu pomôcť udržať zdravú hladinu cukru v krvi. Je to vďaka vyššiemu obsahu vlákniny, komplexných sacharidov, bielkovín. 

7. Cesnak

Zdroj: Shutterstock.com

Cesnak má svoje benefity nielen ako surový, ale aj vo varených jedlách. Jeho účinky na cukrovku overila prax aj lekárska veda.

Cesnak je populárnou zložkou tradičných liekov na cukrovku. Zlúčeniny, ktoré obsahuje, môžu pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi zvýšením citlivosti na inzulín a tiež zvýšením jeho vylučovania do krvi. 

8. Studenovodné ryby

Zdroj: Shutterstock.com

Ryby a iné mäso nemajú GI, pretože neobsahujú sacharidy. Ryby žijúce v studených vodách však môžu pomôcť zlepšiť alebo predchádzať cukrovke lepšie ako iné druhy mäsa.

 

Štúdia z roku 2014 obsahovala údaje získané od vyše 33-tisíc nórskych žien počas 5-ročného obdobia. Výskumníci zistili, že denná konzumácia 75-100 gramov rôznych druhov tresky znižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu

9. Jogurt

Zdroj: Shutterstock.com

Biely jogurt môže byť jediným mliečnym výrobkom, ktorý znižuje riziko vzniku cukrovky.

Jedenie neochuteného jogurtu každý deň môže znížiť riziko diabetu 2. typu. Obyčajné jogurty sú vo všeobecnosti potraviny s nízkym GI. Väčšina nesladených jogurtov má GI 50 alebo menej, čo sa ale nedá povedať o ochutených jogurtoch. 

Autor článku

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov
Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.