Máte nábeh na CUKROVKU? Týchto 9 potravín zaraďte do svojho jedálnička častejšie
25. 8. 2021, 11:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:34)

Zdroj: SHUTTERSTOCK
Ak máte cukrovku, buď vaše telo nevyrába dostatok inzulínu, alebo ho nedokáže správne využiť, takže sa glukóza hromadí v krvi. Jedným zo spôsobov, ako si kontrolovať hladinu cukru v krvi, je jesť zdravú a najmä dobre zostavenú stravu.
Pomalé potraviny
Všeobecne platí, že potraviny a nápoje, ktoré telo absorbuje pomaly, sú najlepšie, pretože nespôsobujú strmé vzostupy a poklesy hladiny cukru v krvi. Túto vlastnosť potravín určuje ich glykemický index (GI). Ak si potrebujete alebo chcete kontrolovať hladinu cukru v krvi, mali by ste si vyberať potraviny s nízkym (do 55) alebo stredným (do 69) GI.
Zdroj: Shutterstock
Najviac prípadov cukrovky je spôsobených nesprávnym životným štýlom, nadváhou až obezitou.
1. Celozrnný alebo ražný chlieb
Zdroj: Shutterstock.com
Vláknina spomaľuje trávenie a pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi.
Mnohé druhy chleba majú vysoký obsah uhľohydrátov a rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi. Avšak, ražný alebo 100-percentne celozrnný pšeničný chlieb majú nízky GI, 55 alebo menej. Tieto chleby sú menej spracované a obsahujú preto viac vlákniny vo vonkajších obaloch zŕn.
2. Väčšina ovocia
Zdroj: Shutterstock.com
Ovocné šťavy majú však veľmi vysoký GI, pretože odšťavovanie odstraňuje vláknité šupky a semená.
Okrem ananásov a melónov má väčšina ovocia nízky GI, 55 alebo menej. Je to preto, že väčšina plodov obsahuje veľa vody a vlákniny, čo vyvažuje ich prirodzený obsah cukru, fruktózy. No pozor, ako plody dozrievajú, ich GI sa zvyšuje. Ovocné šťavy majú tiež veľmi vysoký GI, pretože odšťavovanie odstraňuje vláknité šupky a semená.
3. Sladké zemiaky
Zdroj: Shutterstock.com
Sladké zemiaky sú nepochybne zdravé a výživné potraviny s nízkym GI.
Klasické zemiaky majú vysoký GI, ale sladké zemiaky ho majú nízky a sú veľmi výživné. Niektoré výskumy naznačujú, že dužina sladkých zemiakov obsahuje viac vlákniny ako šupka, takže celý plod by mohol byť veľmi prospešný pre ľudí s cukrovkou.
4. Ovsené vločky a ovsené otruby
Zdroj: Shutterstock.com
Lekári však odporúčajú, aby ľudia s diabetom konzumovali ovsené vločky s mierou, pretože 1 šálka obsahuje približne 28 gramov sacharidov.
Ovso obsahuje beta-glukány, ktoré pomáhajú udržiavať glykemickú kontrolu. Jeho GI je 55 alebo menej. Beta-glukány, dokážu znížiť hladinu glukózy a inzulínu po jedle, zlepšiť citlivosť na inzulín, pomáhajú udržiavať kontrolu glykémie a znížiť krvné tuky.
5. Väčšina orechov
Zdroj: Shutterstock.com
Najlepšie je jesť orechy vcelku a nespracované. Orechy so slaným či sladkým povlakom alebo príchuťou majú podstatne vyšší GI.
Orechy sú veľmi bohaté na vlákninu a majú GI 55 alebo menej. Orechy obsahujú aj veľa rastlinných proteínov, nenasýtených mastných kyselín a ďalších živín vrátane antioxidantov, vitamínov, fytochemikálií, najmä flavonoidov, minerálov vrátane horčíka a draslíka.
6. Strukoviny
Zdroj: Shutterstock.com
Tieto benefity sa však netýkajú spracovaných potravín, ako sú fazuľa v rajčinovej omáčke a podobne. Tam je už GI podstatne vyšší.
Fazuľa, hrach, cícer či šošovica majú veľmi nízky GI. Sú tiež dobrým zdrojom živín, ktoré môžu pomôcť udržať zdravú hladinu cukru v krvi. Je to vďaka vyššiemu obsahu vlákniny, komplexných sacharidov, bielkovín.
7. Cesnak
Zdroj: Shutterstock.com
Cesnak má svoje benefity nielen ako surový, ale aj vo varených jedlách. Jeho účinky na cukrovku overila prax aj lekárska veda.
Cesnak je populárnou zložkou tradičných liekov na cukrovku. Zlúčeniny, ktoré obsahuje, môžu pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi zvýšením citlivosti na inzulín a tiež zvýšením jeho vylučovania do krvi.
8. Studenovodné ryby
Zdroj: Shutterstock.com
Ryby a iné mäso nemajú GI, pretože neobsahujú sacharidy. Ryby žijúce v studených vodách však môžu pomôcť zlepšiť alebo predchádzať cukrovke lepšie ako iné druhy mäsa.
Štúdia z roku 2014 obsahovala údaje získané od vyše 33-tisíc nórskych žien počas 5-ročného obdobia. Výskumníci zistili, že denná konzumácia 75-100 gramov rôznych druhov tresky znižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu.
9. Jogurt
Zdroj: Shutterstock.com
Biely jogurt môže byť jediným mliečnym výrobkom, ktorý znižuje riziko vzniku cukrovky.
Jedenie neochuteného jogurtu každý deň môže znížiť riziko diabetu 2. typu. Obyčajné jogurty sú vo všeobecnosti potraviny s nízkym GI. Väčšina nesladených jogurtov má GI 50 alebo menej, čo sa ale nedá povedať o ochutených jogurtoch.