Reklama

Máte radi OVOCIE? Pozrite sa, na čo sa môžete tešiť v mesiaci JÚL

Je tu čas na zber prvého ovocia. Viete, na čo sa môžete tešiť?

Zdroj: Canva

Reklama

S júlom sa nám spájajú prázdniny, dovolenky, relax a pod. Okrem oddychu vám záhradka prináša sladkú odmenu v podobe drobného ovocia. Okrem nich si pripravte aj miesto na iné ovocie, ktoré sa nám s letom neodmysliteľne spájajú. A to sú čerešne, višne, marhule, niektoré druhy broskýň a hrušiek.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    Ríbezle

    Zdroj: Canva

    Pripravíte si aj vy chutný kysnutý ríbezľový koláč?

    Rastú na kríčkoch, sú sladkasto-kyselkavé a môžu byť v čiernej, červenej, ale i v bielej farbe. Áno, hovoríme o ríbezliach. Tie je potrebné nechať dozrieť až do konzumnej zrelosti. Áno, vieme, že by vás to už lákalo pomaly, ale isto oberať, ale dajte im čas. Odvďačia sa vám.

    Egreše, maliny a černice

    Okrem ríbezlí tu máme aj egreše. Výborne sa hodia do kompótov, ale dajú sa jesť aj v celku a samostatne. Ak si vyberiete cestu kompótu, tak plody egrešov by mali byť ešte stále pevné, aby sa zo zaváraniny nestala hotová kaša. Pokiaľ sa vám nechce zavárať, tak egreše by mali byť trochu prezretejšie. Budú o mnohom chutnejšie a sladšie.

    Zdroj: Canva

    V júli dozrievajú černice, maliny, ale i slivky.

    V júli sa dočkáte aj malín. Tie, ktoré rodia na dvojročnom dreve treba zbierať častejšie, aby neopadali. Koncom mesiaca sa budú pekne vyfarbovať aj skoré odrody černíc. Okrem drobného ovocia si pochutnajú aj milovníci sliviek. Medzi skoré odrody môžeme zaradiť Čačanská raná či Katinka. S ich zberom začnite postupne, najlepšie, keď sú úplne zrelé.

    Čerešne a višne

    Ak ste si aj vy robili v detstve čerešňové náušničky, tak si to pokojne môžete zopakovať. V júli dozrievajú odrody čerešní, ako napr. Medňanská polochrupka, Summit, Vackova, Troprichterovam Vanda, Sam, Záhoračka, Lapins, Těchlovan, Kordia alebo Van. Niekedy sa stane, že plody čerešní začnú praskať. Deje sa to hlavne pod vplyvom vysokej vzdušnej vlhkosti a zrážok. To, že čerešne praskajú môže byť spôsobené aj tým, že ide o odrodovú vlastnosť. Takže pri výsadbe radšej siahnite po odolnejších odrodách ako sú Sam, Vanda, Kordia alebo Gaštanka. Pokiaľ bývate v severnejších oblastiach a chcete si zadovážiť čerešňu, tak sa určite vyhnite odrodám ako sú Van, Rýchlica nemecká alebo Gemersdorská.

    Zdroj: Canva

    Čerešne, višne...mňam

    Keď si vezmeme višňu, tak tu sa nemusíte obávať praskania. Pre lepšiu chuť višní ich nechajte na strome dozrieť až do takmer čiernej farby, aby sa viac zvýraznila ich sladkastá chuť. Či už z čerešní alebo višní sa dajú pripraviť chutné koláče, ako napr. bublanina či Schwarzwaldská torta. Ale výborné sú aj v podobe kompótu či marmelády.

    Marhule a broskyne

    Aj na marhule sa môžete tešiť. Odrody ako sú Leskora, Veľkopavlovická či Lejuna už začnú rodiť v tomto mesiaci. Samozrejme, plody nezačnú dozrievať ihneď, treba ich zbierať postupne a pokiaľ je to možné, tak ich spracovať čím skôr.

    Zdroj: Canva

    Z marhúľ je výborný kysnutý koláč alebo džem

    Okrem marhúľ tu máme aj ich sestry broskyne, ktoré tiež dozrievajú v júli. Nevýhodou skorých odrôd broskýň je to, že väčšina z nich má veľmi pevnú dužinu, ktorá je prirastená ku kôstke. Preto zrelé plody zbierajte postupne, ideálne 2 - 3 krát do týždňa.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS