Máte v záhrade tieto OVOCNÉ STROMY? 5 druhov je predurčených na kvasenie do SUDA
2. 9. 2023, 7:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:39)

Zdroj: shutterstock
Hoci môžete destilovať prakticky každý ovocný druh, zásadný rozdiel je vo výsledku, ktorý dosiahnete. Destilát by mal byť lahodný, vo veľkej miere to však ovplyvňuje chuť a nutričné vlastnosti použitého ovocia

Slivky
Zdroj: Shutterstock
Na kvasenie vždy používajte plody riadne dozreté až prezreté, čisté a bez napadnutia hubovými chorobami. V opačnom prípade sa dočkáte slabého výsledku – kvasy budú nekvalitné, výťažok nízky a výsledný produkt podradnej chuti a vône.
Jednoznačne najznámejšia z ovocných destilátov je legendárna slivovica. Vyrába sa z dobre vyzretých a vykvasených sliviek, optimálne z čo najsladších a najaromatickejších odrôd.
Hrušky
Zdroj: Shutterstock
Hrušky obsahujú menej kyselín, vďaka čomu hrozí infekcia kvasu octovými baktériami. Aby ste jej predišli, je vhodné hruškový kvas priživiť a zakvasiť, vďaka čomu sa kvasenie naštartuje a prebehne dynamickejšie a rýchlejšie.
Obľúbeným ovocím do suda sú aj hrušky. Kedysi sa na tento účel používali staré krajové odrody ako ‘Krvačky’, ‘Medovky’ či ‘Špinky’, dnes sa využívajú aj kultúrne odrody, z ktorých najvýraznejšie vyniká odroda ‘Williamsova’.
Marhule
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Vôňa a chuť destilátu je špecifickejšia, menej marhuľová a často smeruje viac k slivkám. Pri marhuliach je proces kvasenia pomerne rýchly, vďaka čomu treba kvas pravidelne sledovať a vystihnúť optimálny čas na destiláciu.
Vysoká aróma tohto ovocia ho predurčuje na výrobu ovocných destilátov. Na pálenie si vyberajte najmä klasické odrody, ktoré sa vyznačujú typickou marhuľovou arómou. Patria medzi ne napríklad odrody ‘Maďarská’ a ‘Velkopavlovická’. Novšie odrody majú síce veľké a atraktívne plody, zväčša im však chýba intenzívna aróma, ktorou disponujú staršie odrody.
Drieň
Zdroj: shutterstock
Drienkovica sa vyrába zväčša absolútne prirodzenou cestou bez pridania cukru či zákvasu. Treba ešte dodať, že tento výnimočný destilát je vysoko cenený aj pre jeho značnú prácnosť.
Ide o ovocný destilát špecifickej vône a chuti, ktorý je pri dodržaní správneho výrobného postupu skutočná lahôdka. Vyrába sa najmä na východnom Slovensku, kde má svoju dlhoročnú tradíciu a v prírode tu rastie veľa krov. Výťažok z nich je pomerne nízky. Vysokú prácnosť potvrdzuje aj jednoduchý fakt, že na dorobenie jedného litra destilátu potrebujete asi 15 tisíc až 20 tisíc plodov!
Oskoruša
Zdroj: Profimedia.sk
Komplikácia pre pestovateľa je tiež skutočnosť, že oskoruše vstupujú do rodivosti veľmi neskoro, zaujímavú rodivosť dosahujú ešte neskôr.
Medzi kráľovské destiláty možno rozhodne zaradiť aj oskorušovicu. Oskoruša je dlhoveký ovocný strom, ktorý dorastá do veľkých rozmerov. Vďaka tomu je možné ich vysádzať len do záhrad, v ktorých je pre ne dostatočný priestor. Samotná výroba destilátu má tiež svoje špecifiká. Opadané plody treba preberať a rozložiť na plachty. Sú veľmi tvrdé a trpké, v priebehu pár dní však zhniličkujú a zosladnú.