Reklama

Máte v záhrade tieto OVOCNÉ STROMY? 5 druhov je predurčených na kvasenie do SUDA

Výroba ovocných destilátov má u nás dlhú tradíciu. Nie všetky druhy sú však na tento účel rovnako vhodné.

Zdroj: shutterstock

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Hoci môžete destilovať prakticky každý ovocný druh, zásadný rozdiel je vo výsledku, ktorý dosiahnete. Destilát by mal byť lahodný, vo veľkej miere to však ovplyvňuje chuť a nutričné vlastnosti použitého ovocia

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Kvasená zelenina: Zužitkujte všetko, čo máte v záhrade

    Slivky

    Zdroj: Shutterstock

    Na kvasenie vždy používajte plody riadne dozreté až prezreté, čisté a bez napadnutia hubovými chorobami. V opačnom prípade sa dočkáte slabého výsledku – kvasy budú nekvalitné, výťažok nízky a výsledný produkt podradnej chuti a vône.

    Jednoznačne najznámejšia z ovocných destilátov je legendárna slivovica. Vyrába sa z dobre vyzretých a vykvasených sliviek, optimálne z čo najsladších a najaromatickejších odrôd.

    Hrušky

    Zdroj: Shutterstock

    Hrušky obsahujú menej kyselín, vďaka čomu hrozí infekcia kvasu octovými baktériami. Aby ste jej predišli, je vhodné hruškový kvas priživiť a zakvasiť, vďaka čomu sa kvasenie naštartuje a prebehne dynamickejšie a rýchlejšie.

    Obľúbeným ovocím do suda sú aj hrušky. Kedysi sa na tento účel používali staré krajové odrody ako ‘Krvačky’, ‘Medovky’ či ‘Špinky’, dnes sa využívajú aj kultúrne odrody, z ktorých najvýraznejšie vyniká odroda ‘Williamsova’.

    Marhule

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Vôňa a chuť destilátu je špecifickejšia, menej marhuľová a často smeruje viac k slivkám. Pri marhuliach je proces kvasenia pomerne rýchly, vďaka čomu treba kvas pravidelne sledovať a vystihnúť optimálny čas na destiláciu.

    Vysoká aróma tohto ovocia ho predurčuje na výrobu ovocných destilátov. Na pálenie si vyberajte najmä klasické odrody, ktoré sa vyznačujú typickou marhuľovou arómou. Patria medzi ne napríklad odrody ‘Maďarská’ a ‘Velkopavlovická’. Novšie odrody majú síce veľké a atraktívne plody, zväčša im však chýba intenzívna aróma, ktorou disponujú staršie odrody.

    Drieň

    Zdroj: shutterstock

    Drienkovica sa vyrába zväčša absolútne prirodzenou cestou bez pridania cukru či zákvasu. Treba ešte dodať, že tento výnimočný destilát je vysoko cenený aj pre jeho značnú prácnosť.

    Ide o ovocný destilát špecifickej vône a chuti, ktorý je pri dodržaní správneho výrobného postupu skutočná lahôdka. Vyrába sa najmä na východnom Slovensku, kde má svoju dlhoročnú tradíciu a v prírode tu rastie veľa krov. Výťažok z nich je pomerne nízky. Vysokú prácnosť potvrdzuje aj jednoduchý fakt, že na dorobenie jedného litra destilátu potrebujete asi 15 tisíc až 20 tisíc plodov!

    Oskoruša

    Zdroj: Profimedia.sk

    Komplikácia pre pestovateľa je tiež skutočnosť, že oskoruše vstupujú do rodivosti veľmi neskoro, zaujímavú rodivosť dosahujú ešte neskôr.

    Medzi kráľovské destiláty možno rozhodne zaradiť aj oskorušovicu. Oskoruša je dlhoveký ovocný strom, ktorý dorastá do veľkých rozmerov. Vďaka tomu je možné ich vysádzať len do záhrad, v ktorých je pre ne dostatočný priestor. Samotná výroba destilátu má tiež svoje špecifiká. Opadané plody treba preberať a rozložiť na plachty. Sú veľmi tvrdé a trpké, v priebehu pár dní však zhniličkujú a zosladnú. 

    Autor článku

    redakcia Záhradkár

    Kolektív autorov
    Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.