Reklama

Momordika alias horká uhorka: Exotická zelenina bude prosperovať v skleníku

Momordika horká chuťou nezostáva svojmu názvu nič dlžná.

Zdroj: pinterest.com/chompeth/

Reklama

Momordika horká, známa ako horká uhorka, horká tekvička, karela či karavela patrí do čeľade tekvicovitých. Typický je pre ňu popínavý rast, preto sa pri pestovaní nezaobídete bez opornej konštrukcie. Vyžaduje výživnú pôdu a dostatok vlahy.

Momordika horká (Momordica charantia) rastie na celom území Indie, v južnej aj juhovýchodnej Ázii, v Číne i v Karibiku. Hoci všade patrí medzi významnú zeleninu, postupne sa z nej pre bujný a rýchly rast stáva i tak trochu problémová invázna rastlina.

Päťhranné výhonky s dĺžkou tri či štyri metre nesú veľké tmavozelené laločnaté listy. Žlté kvety na dlhých stonkách môžu mať v priemere až 3 cm. Plody dlhé 5 až 25 cm vretenovitého tvaru sú známe hrboľatým, zvráskaveným či bradavičnatým povrchom. Ich výhodou je, že sa konzumujú prevažne nezrelé, na svoje si tak prídu aj pestovatelia v severnejších oblastiach.

Hoci sú na prvé ochutnanie horké, oceníte ich šťavnatosť a chrumkavosť, ktorou pripomínajú uhorky. Po úplnom dozretí pukajú a uvoľňujú semená ukryté v červenom rôsolovitom a sladkom obale. S postupným dozrievaním sa farba šupky mení zo zelenej na žltú až oranžovú a dužina múčnatie.

Zdroj: www.colorandspices.com

Pre svoju výrazne horkú chuť sa plody konzumujú zväčša len varené alebo dusené ako súčasť zeleninových príloh k jedlám z mäsa.

Zdroj: www.colorandspices.com

Čo s úrodou?

Pre svoju výrazne horkú chuť sa plody konzumujú zväčša len varené alebo dusené ako súčasť zeleninových príloh k jedlám z mäsa. Mladé môžete nakladať do sladkokyslého nálevu podobne ako uhorky.

V domovine momordiky sa konzumujú aj mladé listy, výhonky a kvety ako chutná korenistá zelenina a červený obal semien sa využíva na farbenie potravín.

Rastlina má tiež významné postavenie v ázijskej medicíne, a to hlavne pre antibiotické a protizápalové účinky. Podporuje imunitu organizmu, nápomocná je pri liečbe cukrovky – znižuje hladinu cukru v krvi a podľa niektorých štúdií zvyšuje účinok inzulínu. Pozitívny vplyv má na znižovanie cholesterolu a krvného tlaku. Dnes je už dostupná i vo forme výživových doplnkov či ako sušená na prípravu čajov a liečivých tinktúr.

Napriek všetkým pozitívam to však s jej konzumáciou netreba preháňať. Nadmerné množstvo môže spôsobiť otravu, u tehotných žien dokonca vyvolať potrat.

Náš tip

Ak chcete zmierniť či dokonca celkom odstrániť horkú chuť plodov, na niekoľko hodín ich namočte do slanej vody a až potom uvarte alebo uduste.