Reklama

Monilióza nespí ani na konci novembra! Podniknite preventívne kroky a zabráňte jej prezimovať

Marhuľa ‘Kuresiaʼ

Zdroj: Ing. Samuel MICHÁLEK

Reklama

Vysoká vlhkosť vzduchu v kombinácii s miernymi teplotami vytvára ideálne podmienky na prezimovanie škodlivej huby moniliózy, ktorá ohrozuje úrodu kôstkovín. Preto ani v novembri nenechajte nič na náhodu.

Sušené plody marhúľ sú pre naše zdravie prínosom. Aby ste ich s úspechom aj v budúcom roku dopestovali čo najviac, je potrebné venovať čas starostlivosti o stromy. V tomto čase je už rez marhúľ dávno ukončený, ale okolo stromov je stále čo robiť. Ešte vždy je aktuálne zberanie múmií plodov, ktoré v korune ostali. Nemávnite rukou nad touto prácou, ak ste ju už v tomto roku vykonali. Prejdite sa k marhuliam znovu, aj pozornému oku mohli ujsť detaily.

Aj keď ste nejaké plody na jeseň pozberali, opätovne sa prejdite pomedzi stromy a napadnuté plody zlikvidujte.

— Záhradkár

Vysoká vlhkosť vzduchu a teploty okolo 10°C uľahčujú hube spôsobujúcej moniliózu kôstkovín prezimovanie. Jej pôvodcom je Monilia laxa, ktorá ničí nielen ovocie, ale aj kvety, cez ktoré huba preniká až do dreva. Typickým prejavom je tvorba glejotoku a zasychanie mladých výhonkov. Aby ste predišli značným škodám stavte na prevenciu.

Zdroj: Ing. Samuel MICHÁLEK

Moníliové usychanie letorastov marhule bolo v roku 2023 značne rozšírené na celom území Slovenska.

Zberaním napadnutých plodov - múmií, sa zbavíte primárneho zdroja infekcie a významne tak zamedzíte jej prepuknutiu v budúcej sezóne. Pozberané plody zakopte hlboko do zeme, aby sa spóry nemohli po ovlhčení stromov aktivovať. Po obvode kmeňa rozhoďte kompost, ktorý má antimykotický a antibakteriálny účinok.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Viete, ako ochrániť MARHULE pred hubovým ochorením?
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Vyštudovala som Záhradníctvo na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite, kde som sa priučila technológii pestovania ovocia, kvetov, zeleniny aj viniča. Lásku k prírode som dostala do vienka od mojich príbuzných, ktorí inklinovali k pestovaniu rastlín a výrobe vína. Po štúdiu moja cesta viedla do redakcie časopisu Záhradkár, kde sa snažím neustále prinášať zaujímavé záhradkárske témy, ktorými žijem aj v súkromí.