Pažítka je obľúbená nielen v kuchyni, ale i v rámci jej benefitov na udržiavanie zdravia. Jej pozitívne vlastnosti sú:
- udržuje zdravé trávenie,
- udržuje zdravé srdce,
- posilňuje imunitu
- zlepšuje zdravie kostí,
- zlepšuje zrak,
- bráni vzniku rakoviny,
- udržuje zdravé tehotenstvo,
- detoxikuje telo,
- zlepšuje kvalitu spánku,
- udržuje zdravú pokožku i vlasy.
Ak sa chcete dlho tešiť z pažítky, pred príchodom mrazov vykopte zo záhonu niekoľko trsov a zasaďte ich do hrantíkov. V jednom trse može byť aspoň dvadsať rastlín. Nadzemnú časť pažítky je potrebné skrátiť asi na päť centimetrov.

Unikátne organické zlúčeniny nachádzajúce sa v pažítke prinášajú telu podobné výhody ako cesnak a účinne zmierňujú tráviace ťažkosti.
Pažítke obsahuje širokú škálu vitamínov a minerálnych látok, ale jedným z najdôležitejších je vitamín K, esenciálna živina, ktorá sa v mnohých bežných potravinách nenachádza. Vitamín K je veľmi dôležitý pri udržiavaní minerálnej hustoty kostí a integrity kostí.

Pažítka má mnoho využití - používa sa najmä čerstvá, v sušenom stave sa veľmi neodporúča, pretože stráca svoju arómu. Dá sa ňou ochutiť chlieb s maslom alebo polievky. Vyskúšajte ju nasekať do šalátov či vaječných jedál. Jej výrazná zelená farba dodáva ozdobu jedlám na tanieri.