Reklama

Môžete ju pestovať aj v zime v byte. O akú obľúbenú BYLINKU ide?

Pažítku si môžeme pestovať aj v zime v byte. Na jeseň pred príchodom mrazov vykopeme zo záhonu potrebný počet trsov. V jednom trse má byť aspoň dvadsať rastlín. Nadzemnú časť pažítky skrátime asi na päť centimetrov.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Pažítka je obľúbenou vňaťovou zeleninou, je štíhla a dutá a rastie v zhlukoch. Má jemnú cibuľovú príchuť a nemusíte sa jej tešiť len v lete. Môžete ju pestovať aj v zime v byte.

Pažítka je obľúbená nielen v kuchyni, ale i v rámci jej benefitov na udržiavanie zdravia. Jej pozitívne vlastnosti sú:

  • udržuje zdravé trávenie,
  • udržuje zdravé srdce,
  • posilňuje imunitu
  • zlepšuje zdravie kostí,
  • zlepšuje zrak,
  • bráni vzniku rakoviny,
  • udržuje zdravé tehotenstvo,
  • detoxikuje telo,
  • zlepšuje kvalitu spánku,
  • udržuje zdravú pokožku i vlasy.
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:22
Remaining Time 0:22
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | Ako sušiť jablká, keď nemáte sušičku OVOCIA?
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Ak sa chcete dlho tešiť z pažítky, pred príchodom mrazov vykopte zo záhonu niekoľko trsov a zasaďte ich do hrantíkov. V jednom trse može byť aspoň dvadsať rastlín. Nadzemnú časť pažítky je potrebné skrátiť asi na päť centimetrov.

    Zdroj: Shutterstock

    Do akých jedál sa pažítka najviac hodí a ako zlepšuje zdravie?

    Unikátne organické zlúčeniny nachádzajúce sa v pažítke prinášajú telu podobné výhody ako cesnak a účinne zmierňujú tráviace ťažkosti.

    Pažítke obsahuje širokú škálu vitamínov a minerálnych látok, ale jedným z najdôležitejších je vitamín K, esenciálna živina, ktorá sa v mnohých bežných potravinách nenachádza. Vitamín K je veľmi dôležitý pri udržiavaní minerálnej hustoty kostí a integrity kostí.

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    žena - záhrada - bylinky - bazalka - pažítka

    Pažítka má mnoho využití - používa sa najmä čerstvá, v sušenom stave sa veľmi neodporúča, pretože stráca svoju arómu. Dá sa ňou ochutiť chlieb s maslom alebo polievky. Vyskúšajte ju nasekať do šalátov či vaječných jedál. Jej výrazná zelená farba dodáva ozdobu jedlám na tanieri.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS