Na varenie v chladných dňoch si bylinky môžete nasušiť, ale skvelým spôsobom je pri niektorých druhoch aj mrazenie. Na tento spôsob uchovania sa hodia bylinky, ktoré sa nedajú dobre sušiť zväčša preto, že pri tom strácajú arómu alebo peknú farbu, ako napríklad bazalka, estragón, pažítka, koriander, kôpor či petržlenová vňať.

Zmraziť ich môžete niekoľkými spôsobmi:
- Zásobníky na ľad do polovice naplňte nasekanými bylinkami a zalejte vodou alebo olivovým olejom. Zmrazte a bylinkové kocky preložte do igelitových vrecúšok. V mrazničke vydržia až tri mesiace. Takéto zmrazené kocky môžete pridať do polievky, k dusenému mäsu aj do vývaru.
- Bylinky môžete mraziť aj nasucho. Stačí ich očistiť, nasekať a vložiť do špeciálneho vrecka alebo nádoby na mrazenie.
- Celé výhonky, napríklad ligurčeka, petržlenovej vňate, tymianu, rozmarínu, môžete zmrazovať na tácke a až potom ich dať do vrecúšok, z ktorých vytlačíte vzduch a uzavriete ich.
