Mýtus alebo Fakt? Nie vždy je pravda, čo jedna babka povedala a to platí aj o ZEMIAKOCH
24. 1. 2025, 14:00

Zdroj: shutterstock
Zemiaky sú jedinečnou a všestrannou potravinou, ktorá si zaslúži miesto v zdravej strave, ak sú pripravované správnym spôsobom. Vďaka množstvu odrôd a spôsobov prípravy sú univerzálne a hodnotné pre naše zdravie!
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Galéria k článku
Zemiaky pochádzajú z Južnej Ameriky, konkrétne z oblasti Ánd, kde ich pestovali už pred viac ako 8 000 rokmi domorodé kmene, ako boli Inkovia. Do Európy ich priviezli španielski dobyvatelia v 16. storočí. Spočiatku sa pestovali ako okrasná rastlina, pretože ich ľudia považovali za jedovaté. Až v 18. storočí sa stali základnou potravinou v mnohých európskych krajinách vďaka ich vysokej výživovej hodnote a schopnosti nasýtiť obyvateľstvo. Dnes patria medzi najrozšírenejšie a najdôležitejšie plodiny na svete. Zemiaky sú obklopené mýtmi kvôli ich univerzálnosti, rozšírenosti a dlhej histórii pestovania, počas ktorej sa šírili rôzne nesprávne predstavy a polopravdy.
Zdroj: shutterstock
Na vrchol popularity sa zemiaky vyšvihli vďaka tomu, že na seba vedeli vziať veľa podôb.
Mýtus 1: Zemiaky sú nezdravé a spôsobujú priberanie
Fakt: Zemiaky samy o sebe nie sú nezdravé. Naopak, sú výborným zdrojom komplexných sacharidov, vitamínu C, draslíka a vlákniny (najmä v šupke). Problém vzniká najmä pri ich príprave – vyprážané zemiaky (napr. hranolky) alebo tie s vysokým obsahom masla či smotany môžu mať vysoký obsah kalórií. Varené či pečené zemiaky sú výživné a vhodné aj pre vyváženú stravu.