Reklama

Mýtus alebo Fakt? Nie vždy je pravda, čo jedna babka povedala a to platí aj o ZEMIAKOCH

Poznáte varné typy zemiakov?

Zdroj: shutterstock

Reklama

Zemiaky sú jedinečnou a všestrannou potravinou, ktorá si zaslúži miesto v zdravej strave, ak sú pripravované správnym spôsobom. Vďaka množstvu odrôd a spôsobov prípravy sú univerzálne a hodnotné pre naše zdravie!

Zemiaky pochádzajú z Južnej Ameriky, konkrétne z oblasti Ánd, kde ich pestovali už pred viac ako 8 000 rokmi domorodé kmene, ako boli Inkovia. Do Európy ich priviezli španielski dobyvatelia v 16. storočí. Spočiatku sa pestovali ako okrasná rastlina, pretože ich ľudia považovali za jedovaté. Až v 18. storočí sa stali základnou potravinou v mnohých európskych krajinách vďaka ich vysokej výživovej hodnote a schopnosti nasýtiť obyvateľstvo. Dnes patria medzi najrozšírenejšie a najdôležitejšie plodiny na svete. Zemiaky sú obklopené mýtmi kvôli ich univerzálnosti, rozšírenosti a dlhej histórii pestovania, počas ktorej sa šírili rôzne nesprávne predstavy a polopravdy.

Zdroj: shutterstock

Na vrchol popularity sa zemiaky vyšvihli vďaka tomu, že na seba vedeli vziať veľa podôb.

Mýtus 1: Zemiaky sú nezdravé a spôsobujú priberanie

Fakt: Zemiaky samy o sebe nie sú nezdravé. Naopak, sú výborným zdrojom komplexných sacharidov, vitamínu C, draslíka a vlákniny (najmä v šupke). Problém vzniká najmä pri ich príprave – vyprážané zemiaky (napr. hranolky) alebo tie s vysokým obsahom masla či smotany môžu mať vysoký obsah kalórií. Varené či pečené zemiaky sú výživné a vhodné aj pre vyváženú stravu.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Vyštudovala som Záhradníctvo na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite, kde som sa priučila technológii pestovania ovocia, kvetov, zeleniny aj viniča. Lásku k prírode som dostala do vienka od mojich príbuzných, ktorí inklinovali k pestovaniu rastlín a výrobe vína. Po štúdiu moja cesta viedla do redakcie časopisu Záhradkár, kde sa snažím neustále prinášať zaujímavé záhradkárske témy, ktorými žijem aj v súkromí.