Reklama

NAJZDRAVŠIA ZELENINA, akú môžete zjesť! Jej využitie nepozná hraníc. Plus TRIK ako jej mať veľa

Rukola patrí medzi obľúbené bylinky, ktoré sa dajú využiť na mnoho spôsobov

Zdroj: Canva

Reklama

Je typická svojou korenitou chuťou. Vie ideálne doplniť vaše pestá, cestoviny, šaláty či pizzu. Je nenáročná na vysiatie a navyše obsahuje veľa horčík, vápnik, a železo. Dokonca sa dá vypestovať tak, že si z nej môžete postupne odoberať počas polroka a vždy bude k dispozícii.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER - Pripravte si domáci sirup z medovky a mäty

    Zdroj: Canva

    Rukola má výraznú chuť

    Kde sa vzala?

    Rukola pochádza zo Stredomoria. Ide o veľmi aromatickú bylinku. Jej pôvod siaha už do 6. storočia. Asi nie ste sami, že vám trochu pripomína púpavové listy. Dokážete ich navzájom od seba rozlíšiť tým, že rukola má výraznú stredovú žilu, ktorá má v sebe úžasnú konzistenciu a dodáva celej rukole chuť v podobe mäty. Pokiaľ si ju zasadíte u vás v byte, tak nezabúdajte, že teplota by nemala presiahnuť viac ako 20 °C, ak na balkóne, tak teplota by nemala mať viac ako 10 °C. Rastie mimoriadne rýchlo, prvé klíčky sa objavia už do dvoch týždňov. Pre rukolu vyberte vhodné miesto vo vašej záhrade, miluje polotienisté stanovištia. Pokiaľ by na ňu priamo dopadalo slnko, tak rukola bude skôr kvitnúť, než produkovať listy. Ak by mala málo v vody, tak listy budú horké a budú sa krútiť. Ideálne je ju polievať zavčas rána priamo ku koreňom.

    Zdroj: Canva

    Aj takto môže vyzerať list rukoly, ktorý napadne Septoria apiicola

    Choroby a choroby

    Počas jesene by bolo vhodné do zeme, kde rastie, pridať aj kompost. Pokiaľ sa o ňu dôkladne staráte, tak nijaké ďalšie obohacovanie zväčša nepotrebuje. AK by ste to s hnojivom trochu prehnali, tak na listoch sa môžu vytvoriť škvrny, ktoré spôsobujú septoriózu. Spôsobuje ju huba Septoria apiicola. Rukolu okrem škvrnitosti môžu napadnúť aj skočky. Ale pokiaľ budete substrát a trochu hliny kypriť, tak nemusíte mať obavy. Môžete sa poistiť aj krycou sieťkou z netkanej textílie.

    Zdroj: Canva

    Aj vďaka tomuto triku budete mať rukoly viac než dosť

    TAJNÝ TRIK

    Prvú zdravú nádielku si môžete odstrihnúť po 6 týždňoch. A tu prichádza ten TRIK! Pokiaľ 10 centimetrové lístky nevykosíte až na podstatu, obnovia sa a to viackrát. A to doby, kým listy prejdú z lahodnej chuti na príkru a nezačnú sa objavovať blednúce kvety s bordovou farbou. Túto fázu môžete ignorovať a zaobstarať si z rastliny červenkasté semienka, ktoré budú slúžiť ako osivo.

    Zdroj: Canva

    Z rukoly sa dá pripraviť vynikajúci šalát

    Predĺženie vegetácie

    Keď po 2 mesiacoch od prvého výsevu si zriadite novú rukolu, ktorú si vysadíte v tesnej blízkosti mrkvy, cibule alebo uhorkách, tak na rukole si môžete pochutnávať až do septembra. Vegetačné obdobie zelenej krásky je len približne 3 mesiace, čiže tým pádom by malo skončiť už niekedy v júli. Pokiaľ lístky natrháte, tak zostanú čerstvé, aj keď ich uložíte od chladničky. Výborne dochutia vaše jedlá, od cestovín, cez pestá alebo šaláty či pizze.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS