Namrazili ste si úrodu počas sezóny? Ako dlho vám vydrží v mrazničke? + TABUĽKA na stiahnutie
8. 11. 2024, 6:03

Zdroj: Shutterstock/Ahanov Michael
Mrazenie patrí medzi najzdravšie metódy spracovania úrody. Aby ste si však naplno vychutnali pôvodnú chuť, textúru, ale najmä maximum nutričných látok mrazenej zeleniny, ovocia či byliniek, je dobré vedieť dokedy je ich nutné spracovať.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: pinterest/theharvestkitchen.com
Zdroj: pinterest/indianeskitchen.com
Galéria k článku

Zdroj: NMH/Záhradkár
Mrazenie je nielen rýchly, ale i finančne nenáročný spôsob konzervovania potravín. Patrí medzi najšetrnejšie a najzdravšie metódy spracovania, pretože nemusíte použiť žiadne zdraviu škodlivé konzervačné látky a prísady. Ak si chcete uľahčiť život, stačí dodržať niekoľko základných pravidiel a môžete si byť istí, že si užijete skoro pôvodnú chuť uskladnenej úrody aj počas zimy. Keďže rôzne druhy zeleniny a ovocia majú odlišnú trvanlivosť, treba dodržať zopár zásad, aby ste si aj po odmrazení vychutnali ich kvalitu.
Zdroj: Shutterstock/Pixel-Shot
Chcete si aj počas zimy vychutnať slnkom zaliate chute leta v čo najprirodzenejšom stave? S mrazením sa vám otvárajú nekonečné možnosti spracovania úrody. Všetko si môžete pripraviť vopred a mať poruke, kedykoľvek budete potrebovať.
Čo pri mrazení nepodceniť?
Pre dokonalý výsledok mrazte vždy iba kvalitné a čerstvé plody bez viditeľného poškodenia alebo plesní. Keďže pri dlhšom skladovaní (aj v chladničke) sa vitamíny postupne vytrácajú, zberajte len toľko úrody, koľko dokážete okamžite spracovať a ihneď ju zmrazte. Samozrejme, zeleninu aj ovocie musíte najskôr dôkladne očistiť a v závislosti od druhu pripraviť a nakrájať.
Zdroj: Shutterstock/Ahanov Michael
Správna technika blanšírovania: Veľký hrniec naplňte vodou a priveďte do varu. Na 500 g zeleniny použite približne 4 litre. Zeleninu vložte do vriacej vody alebo blanšírovacieho sitka a zakryte pokrievkou. Sledujte čas, ktorý zodpovedá jednotlivým druhom zeleniny, pričom dĺžku trvania blanšírovania počítajte odvtedy, ako voda znova začne vrieť. Po jej uplynutí zeleninu vyberte a ihneď vložte do nádoby s veľkým množstvom studenej vody, najlepšie s kockami ľadu. Preceďte a dajte odkvapkať.
Aby sa zachovalo prirodzené zafarbenie, výnimočná chuť, aróma a textúra mrazených plodov, je ich potrebné pre mrazením blanšírovať. Zelenina totiž v pletivách obsahuje enzýmy, ktoré môžu počas mrazenia výrazne znížiť jej kvalitu. Touto jednoduchou a časovo nenáročnou činnosťou ich pôsobenie významne spomalíte alebo dokonca zastavíte, čím zvýrazníte nielen chuťové vlastnosti zeleniny, ale predĺžite i obdobie skladovania a stálosť obsahu vitamínov. Navyše, takto upravené plody sa ľahšie skladujú a budú pripravené na varenie jedál.
Zdroj: Shutterstock/Ahanov Michael
Namiešajte si do uzatvárateľných vrecúšok vlastnú zeleninovú zmes podľa svojich obľúbených jedál, ktoré pravidelne pripravujete. Neskôr ju využijete na rýchlu prípravu rizota, ryžových rezancov, smažených pochúťok k mäsu alebo k tofu, napríklad pri čínskej kulinárskej technike stir-fry.
Balenie a mrazenie
Cieľom správneho postupu je potraviny zmraziť do hĺbky v čo najkratšom čase. Zeleninu teda nakrájajte na čo najmenšie kúsky, baľte ju v malých objemoch a množstvách do vrecúšok s minimom vzduchu, najlepšie uložených naplocho. Nielenže je to pohodlnejšie, ekonomickejšie, ale nevznikne ani veľa kryštálikov ľadu, ktoré poškodzujú a znižujú nutričnú hodnotu. Pri balení vynikajúco pomôže i vákuovací prístroj, ktorý uchová potraviny mnohonásobne dlhšie čerstvé a výrazne predĺži ich trvanlivosť. Pri mrazení štiav alebo pyré si celkový objem rozdeľte na niekoľko porcií. Jednak rozmrazovanie bude trvať o dosť kratšie, a zároveň použijete len toľko, koľko pri varení naozaj potrebujete. Taktiež si môžete namiešať rôzne zmesi zeleniny podľa druhu pripravovaných jedál a ušetriť čas pri varení.
Zdroj: Shutterstock/Ahanov Michael
Bylinky môžete mraziť aj nasucho. Stačí ich najskôr poriadne očistiť, nechať zoschnúť, nasekať a následne vložiť do špeciálneho vrecka alebo nádoby na mrazenie.
Pre lepšiu orientáciu v mrazničke používajte priehľadné vzduchotesné nádoby alebo špeciálne vrecká na mrazenie, ktoré si vždy dobre označte názvom a dátumom. Dbajte na rotáciu zásob, potraviny ukladajte podľa čerstvosti, staré dopredu a nové do zadnej časti mrazničky. S vyššou teplotou klesá obsah vitamínov a čas skladovania, preto priebežne kontrolujte teplotu mrazenia, ktorá by mala byť aspoň -18 °C. Ak chcete mraziť vo veľkom, určite sa oplatí investovať do kvalitnej veľkej mrazničky s dostatočným výkonom.
Tabuľku šetrného mrazenia úrody nájdete na ďalšej strane! >>>

Zdroj: NMH/Záhradkár
Zdroj: Shutterstock/Marian Weyo
Mrazené ovocie
Pravidlá efektívneho mrazenia
- Úrodu zmrazujte radšej v malých množstvách. Najvhodnejšie je použiť prehľadné vzduchotesné nádoby alebo špeciálne vrecká na mrazenie, ktoré vždy dobre označte názvom a dátumom.
- Vákuovanie predĺži čas skladovania potravín. Krehkú zeleninu a ovocie najprv zamrazte jednotlivo a potom vákuujte.• Vrecká mrazte naplocho. Ušetríte priestor a neskôr i čas potrebný na rozmrazovanie.
- Pri mrazení štiav alebo pyré si celkový objem rozdeľte na niekoľko porcií. Rozmrazovanie bude trvať kratšie a pri varení využijete len toľko, koľko reálne spotrebujete.
- Dbajte na čerstvosť a rotáciu zásob. Staršie potraviny ukladajte dopredu a nové dozadu.
- Ideálna teplota mrazenia je od -18 °C. S vyššou teplotou klesá obsah vitamínov a čas skladovania.
- Tú istú potravinu nikdy nemrazte dvakrát.
- Ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody, ako je napríklad surová listová zelenina, melóny, surové zemiaky, baklažán, cibuľa alebo zeler, nie sú na mrazenie vhodné.
Zdroj: Shutterstock
Podľa viacerých štúdií sa v zelenine i ovocí aj po roku mrazenia nachádza približne 80 percent pôvodného obsahu vitamínov a minerálov, čo je v porovnaní s ostatnými metódami konzervovania skvelé číslo.
Rozmrazovanie
Mrazenie síce zastavuje rast plesní a baktérií, no nezničí ich. Počas odmrazovania pri izbovej teplote sa ich aktivita opäť naštartuje a začnú sa množiť. Najvhodnejšie je teda rozmrazovať v čo najkratšom čase alebo pri nízkej teplote v chladničke. Platí tiež, že čím je rozmrazovanie rýchlejšie, o to sú straty vitamínov z ovocia a zo zeleniny výrazne nižšie. Ak zeleninu nepotrebujete ďalej upravovať, stačí, ak ju narýchlo opláchnete studenou vodou a vložíte do vareného jedla. Zachová si jedinečnú chuť i arómu. Ovocie môžete rozmrazovať v chladničke, v studenej vode alebo napochytro v mikrovlnej rúre. Proces urýchlite, ak ovocie presypete cukrom.
Tabuľku šetrného mrazenia úrody si môžete stiahnuť TU!
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.