Nenávidí vaše dieťa karfiol a brokolicu? Vedci našli príčinu!
21. 10. 2022, 14:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:37)

Zdroj: Shutterstock
Kapustovitá zelenina, kam okrem kapusty patrí aj brokolica, kel či karfiol, obsahuje špeciálne enzýmy, ktoré u niektorých detí vyvolávajú obzvlášť odpornú chuť. Prečo?
Aj vaše dieťa považuje konfrontáciu s brokolicou či karfiolom za hotovú urážku? Majte pochopenie! Vedci prišli na biologickú príčinu.
Enzýmy v tejto zelenine, nazývané cysteínlyázy, produkujú rôzne druhy baktérií, ktoré žijú v ústach. Rovnaké enzýmy sú tiež uzamknuté v bunkách tohto druhu zeleniny.

Tieto enzýmy rozkladajú v kapustovitej zelenine zlúčeninu nazývanú S-metyl-L-cysteínsulfoxid (SMCSO) a tento rozkladný proces transformuje zlúčeninu na štipľavé molekuly zápachu.
Nenávidia karfiol

V štúdii sledovali 98 párov rodičov a detí od 6 do 8 rokov. Na čo prišli? Deti sa zdali zvlášť citlivé na páchnucu zlúčeninu nazývanú dimetyltrisulfid (DMTS), zápach, ktorý je vedľajším produktom rozpadu SMCSO, a vôňu, ktorá sa uvoľňuje rozkladom mäsa.
Deti, ktorých sliny produkovali vysoké koncentrácie sírnych pachov, uviedli najsilnejšiu nechuť ku karfiolu. Tomu síce konkurovala brokolica, no karfiol sa zdal byť v produkcii sírnych pachov číslo jedna. Zaujímavé bolo, že rovnaký vzorec sa nepozoroval u dospelých s rovnako silnými koncentráciami sírnych zápachov. Prečo? Podľa autorov počas života chuť kučeravej zeleniny ľudia začali viac tolerovať.