Reklama

Nenávidí vaše dieťa karfiol a brokolicu? Vedci našli príčinu!

Karfiol

Zdroj: Shutterstock

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Kapustovitá zelenina, kam okrem kapusty patrí aj brokolica, kel či karfiol, obsahuje špeciálne enzýmy, ktoré u niektorých detí vyvolávajú obzvlášť odpornú chuť. Prečo?

Aj vaše dieťa považuje konfrontáciu s brokolicou či karfiolom za hotovú urážku? Majte pochopenie! Vedci prišli na biologickú príčinu.

Enzýmy v tejto zelenine, nazývané cysteínlyázy, produkujú rôzne druhy baktérií, ktoré žijú v ústach. Rovnaké enzýmy sú tiež uzamknuté v bunkách tohto druhu zeleniny.  

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TOP jesenné potraviny. Chudnutie s nimi bude ľahšie a chutnejšie

    Tieto enzýmy rozkladajú v kapustovitej zelenine zlúčeninu nazývanú S-metyl-L-cysteínsulfoxid (SMCSO) a tento rozkladný proces transformuje zlúčeninu na štipľavé molekuly zápachu.

    Nenávidia karfiol

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      8 užitočných nápadov ako využiť použité čajové vrecká

      V štúdii sledovali 98 párov rodičov a detí od 6 do 8 rokov. Na čo prišli?  Deti sa zdali zvlášť citlivé na páchnucu zlúčeninu nazývanú dimetyltrisulfid (DMTS), zápach, ktorý je vedľajším produktom rozpadu SMCSO, a vôňu, ktorá sa uvoľňuje rozkladom mäsa.

      Deti, ktorých sliny produkovali vysoké koncentrácie sírnych pachov, uviedli najsilnejšiu nechuť ku karfiolu. Tomu síce konkurovala brokolica, no karfiol sa zdal byť v produkcii sírnych pachov číslo jedna. Zaujímavé bolo, že rovnaký vzorec sa nepozoroval u dospelých s rovnako silnými koncentráciami sírnych zápachov. Prečo? Podľa autorov počas života chuť kučeravej zeleniny ľudia začali viac tolerovať.

      Autor článku

      redakcia Záhradkár

      Kolektív autorov
      Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.