Nepripravte sa o ÚRODU: Toto pri VYSIEVANÍ osiva nepodceňte!
10. 2. 2024, 20:00

Zdroj: Shutterstock
Aby ste sa tešili zo zdravých, krásnych a vitálnych priesad, vyhnite sa chybám už pri vysievaní osiva. Na čo treba dať pozor?

Zdroj: NMH/Záhradkár
Zdroj: Canva
Pripravte sa na novú sezónu!
1. Stavte na kvalitu osiva
Ešte pred samotným pestovaním skontrolujte zásobu osív. Prezrite obal a uistite sa, že na výsev použijete len semienka pred dátumom spotreby. Ak vám niektoré druhy v repertoári chýbajú, stavte na kvalitu a osiva nakupujte z overených zdrojov s bohatou tradíciou a skúsenosťami. Ak semená na jar nevysejete, skladujte ich v škatuli pri stabilnej teplote. Čím bude nižšia, tým lepšie, dokonca ich môžete uložiť aj do chladničky.
Zdroj: archív redakcie Záhradkár
Čo nájdete na vrecúšku s osivom?
Kupujte už ošetrené osivo
Vyrovnané, jednotné a percentuálne vyššie schádzanie vám zabezpečí kúpa už ošetreného osiva. Semienka najskôr prejdú kalibráciou, keď dôjde k ich vytriedeniu podľa veľkosti. Následne podliehajú moreniu a obaľovaniu prípravkami, ktoré slúžia na preventívnu ochranu pred chorobami a škodcami. Moriť môžete aj sami prípravkom povoleným a zakúpeným v maloobchodnej sieti, no výhodnejšie je zakúpiť si už upravené osivo.
Zdroj: Pinterest/Homestead and Chill
Všetky nádoby, črepníky, sadbovače a výsevné misky nezabudnite pred výsevom dôkladne vyčistiť.
2. Nepodceňte hygienu
Ak používate na predpestovanie nádoby z minulých rokov, vždy ich pred pestovaním dôkladne vyčistite. Môžu sa v nich skrývať zárodky patogénov, ktoré vás môžu pripraviť o tohtoročnú úrodu. Najskôr vytraste zo sadbovačov či misiek zostatky substrátu a potom ich osprchujte teplou vodou. Do rozprašovača si pripravte roztok octu a vody a nádoby vydezinfikujte. Hubkou alebo kefou odstráňte odolnejšiu špinu a nakoniec opláchnite črepníky čistou vodou.
Zdroj: Jana Tomková Jarabincová
Substrát stačí "upiecť" v rúre.
3. „Upečte“ substrát
Na vysievanie použite špeciálny substrát na výsev a množenie. Neobsahuje veľa živín, má jemnú štruktúru a pre vzchádzajúce semenáčiky je ideálny. Môže však obsahovať zárodky škodcov a húb, ktoré môžu za padanie kličiacich rastlín. Aby ste mali istotu, výsevný substrát sa oplatí prepariť. V domácich podmienkach ho stačí jednoducho „upiecť“ v rúre. Rozložte ho rovnomerne na starý plech, pokropte vodou a vložte do rúry predhriatej na 100 °C aspoň na 30 minút. Následne vyberte, nechajte ho vychladnúť a môžete začať vysievať.
Zdroj: pinterest/gardenersworld.com
Zeleninové semená obsahujú v povrchových obaloch špecifické chemické látky, ktoré bránia klíčeniu alebo ho spomaľujú.
4. Urýchlite klíčenie
Osivo semien obsahuje špeciálne chemické látky, ktoré spomaľujú alebo bránia klíčeniu. Namáčaním sa tieto látky uvoľnia do vody, čo klíčenie podstatne urýchli. Čas potrebný na namáčanie sa líši v závislosti od druhu, pričom pri dlhšom časovom rozmedzí je dôležité vodu pravidelne meniť a zamedziť tak rastu plesní.
Ako dlho?
30 až 60 hodín: mrkva, petržlen, zeler, cibuľa (po 12 hodinách vodu vymeňte)
• 25 až 40 hodín: rajčiak, paprika, baklažán
• 10 až 12 hodín: tekvica, uhorka, kapusta, reďkovka, kukurica
• 2 až 4 hodiny: šaláty, hrach, fazuľa
Zdroj: pinterest/homesteadandchill.com
Pri výbere vhodného mykorízneho prípravku treba rozlišovať, aký druh mykorízy sa na konkrétnej rastline vytvára.
Zdroj: archív redakcie
Mykorízna symbióza dokáže na základe prirodzeného vzťahu medzi hubami a rastlinami znížiť nároky pestovaných druhov na zalievanie a prihnojovanie.
5. Starostlivosť
Pri výseve môžete hneď do pôdy zapracovať mykorízne huby, ktoré zvýšia odolnosť rastlín a zlepšia ich vitalitu pri znížení celkových nákladov. Použite 150 g/m2 alebo ich pridajte priamo pod semiačka. Keďže sa huby naviažu priamo na koreň, pri pikírovaní už nie je potrebné ich ďalšie pridávanie. Výsevné nádoby umiestnite na slnečné miesto s dostatočne vysokou teplotou. Nezabudnite na pravidelnú zálievku a vetranie.
Zdroj: Canva
Teplota v miestnosti nesmie klesnúť pod 12 °C, lebo sadenice by mohli po vysadení na trvalé stanovište vybiehať do kvetu a netvoriť buľvy.