Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Nepripravte sa o ÚRODU: Toto pri VYSIEVANÍ osiva nepodceňte!

Nepripravte sa o ÚRODU: Toto pri VYSIEVANÍ osiva nepodceňte!

Zdroj: Shutterstock

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Aby ste sa tešili zo zdravých, krásnych a vitálnych priesad, vyhnite sa chybám už pri vysievaní osiva. Na čo treba dať pozor?

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    VIDEO | Ako prepariť výsevný substrát jednoducho doma v rúre?
    Zdroj: NMH/Záhradkár

    Zdroj: Canva

    Pripravte sa na novú sezónu!

    1. Stavte na kvalitu osiva

    Ešte pred samotným pestovaním skontrolujte zásobu osív. Prezrite obal a uistite sa, že na výsev použijete len semienka pred dátumom spotreby. Ak vám niektoré druhy v repertoári chýbajú, stavte na kvalitu a osiva nakupujte z overených zdrojov s bohatou tradíciou a skúsenosťami. Ak semená na jar nevysejete, skladujte ich v škatuli pri stabilnej teplote. Čím bude nižšia, tým lepšie, dokonca ich môžete uložiť aj do chladničky.

    Zdroj: archív redakcie Záhradkár

    Čo nájdete na vrecúšku s osivom?

    Kupujte už ošetrené osivo

    Vyrovnané, jednotné a percentuálne vyššie schádzanie vám zabezpečí kúpa už ošetreného osiva. Semienka najskôr prejdú kalibráciou, keď dôjde k ich vytriedeniu podľa veľkosti. Následne podliehajú moreniu a obaľovaniu prípravkami, ktoré slúžia na preventívnu ochranu pred chorobami a škodcami. Moriť môžete aj sami prípravkom povoleným a zakúpeným v maloobchodnej sieti, no výhodnejšie je zakúpiť si už upravené osivo.

    Zdroj: Pinterest/Homestead and Chill

    Všetky nádoby, črepníky, sadbovače a výsevné misky nezabudnite pred výsevom dôkladne vyčistiť.

    2. Nepodceňte hygienu

    Ak používate na predpestovanie nádoby z minulých rokov, vždy ich pred pestovaním dôkladne vyčistite. Môžu sa v nich skrývať zárodky patogénov, ktoré vás môžu pripraviť o tohtoročnú úrodu. Najskôr vytraste zo sadbovačov či misiek zostatky substrátu a potom ich osprchujte teplou vodou. Do rozprašovača si pripravte roztok octu a vody a nádoby vydezinfikujte. Hubkou alebo kefou odstráňte odolnejšiu špinu a nakoniec opláchnite črepníky čistou vodou.

    Zdroj: Jana Tomková Jarabincová

    Substrát stačí "upiecť" v rúre.

    3. „Upečte“ substrát

    Na vysievanie použite špeciálny substrát na výsev a množenie. Neobsahuje veľa živín, má jemnú štruktúru a pre vzchádzajúce semenáčiky je ideálny. Môže však obsahovať zárodky škodcov a húb, ktoré môžu za padanie kličiacich rastlín. Aby ste mali istotu, výsevný substrát sa oplatí prepariť. V domácich podmienkach ho stačí jednoducho „upiecť“ v rúre. Rozložte ho rovnomerne na starý plech, pokropte vodou a vložte do rúry predhriatej na 100 °C aspoň na 30 minút. Následne vyberte, nechajte ho vychladnúť a môžete začať vysievať.

    Zdroj: pinterest/gardenersworld.com

    Zeleninové semená obsahujú v povrchových obaloch špecifické chemické látky, ktoré bránia klíčeniu alebo ho spomaľujú.

    4. Urýchlite klíčenie

    Osivo semien obsahuje špeciálne chemické látky, ktoré spomaľujú alebo bránia klíčeniu. Namáčaním sa tieto látky uvoľnia do vody, čo klíčenie podstatne urýchli. Čas potrebný na namáčanie sa líši v závislosti od druhu, pričom pri dlhšom časovom rozmedzí je dôležité vodu pravidelne meniť a zamedziť tak rastu plesní.

    Ako dlho?

    30 až 60 hodín: mrkva, petržlen, zeler, cibuľa (po 12 hodinách vodu vymeňte)
    • 25 až 40 hodín: rajčiak, paprika, baklažán
    • 10 až 12 hodín: tekvica, uhorka, kapusta, reďkovka, kukurica
    • 2 až 4 hodiny: šaláty, hrach, fazuľa

    Zdroj: pinterest/homesteadandchill.com

    Pri výbere vhodného mykorízneho prípravku treba rozlišovať, aký druh mykorízy sa na konkrétnej rastline vytvára.

    Zdroj: archív redakcie

    Mykorízna symbióza dokáže na základe prirodzeného vzťahu medzi hubami a rastlinami znížiť nároky pestovaných druhov na zalievanie a prihnojovanie.

    5. Starostlivosť

    Pri výseve môžete hneď do pôdy zapracovať mykorízne huby, ktoré zvýšia odolnosť rastlín a zlepšia ich vitalitu pri znížení celkových nákladov. Použite 150 g/m2 alebo ich pridajte priamo pod semiačka. Keďže sa huby naviažu priamo na koreň, pri pikírovaní už nie je potrebné ich ďalšie pridávanie. Výsevné nádoby umiestnite na slnečné miesto s dostatočne vysokou teplotou. Nezabudnite na pravidelnú zálievku a vetranie.

    Zdroj: Canva

    Teplota v miestnosti nesmie klesnúť pod 12 °C, lebo sadenice by mohli po vysadení na trvalé stanovište vybiehať do kvetu a netvoriť buľvy.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    redakcia Záhradkár

    Kolektív autorov

    Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.