Neviete sa zbaviť BURINY? Máme pre vás účinné riešenie. ZJEDZTE ICH!
26. 6. 2023, 20:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:39)

Zdroj: shutterstock
Aj vy už strácate nervy s burinou? Plevel, ktorého nie a nie sa zbaviť. Nemusí byť váš nepriateľ, treba ju využiť vo svoj prospech.
Burina ako nástielka pre úrodu
Ak máte úžitkové hriadky, istotne ste už využili slamu ako podstielku nielen pod jahody, ale aj pod zeleninu. Okrem toho, že plody ovocia a zeleniny sú čistejšie, burina nerastie takým tempom ako doteraz, dokonca sa obmedzuje vyparovanie vody, takže to šetrí aj vodu, keďže ich nemusíte tak často polievať. Nástielka slúži aj ako útočisko pre drobné živočíchy a zachováva štruktúru a kvalitu pôdy.
Zdroj: Canva
Burina sa môže stať vašim priateľom, len to musíte vedieť.
Ak už nastal čas vegetácie, môžete povrch pôdy pokryť pokosenou trávou. Tráva sa dá využiť aj pri kompostovaní, ale pri veľkom množstve môže narobiť galibu. A takýmto spôsobom sa jej zbavíte. Burina bude mať odrazu viacero prekážok na to, aby rástla. Avšak, aj keď sa prederie von, je zväčša v menšom množstve a tak sa jej rýchlejšie a efektívnejšie zbavíte. Po jej vytrhnutí ju nemusíte odnášať preč, ale len ju nechajte voľne tak. Takýmto spôsobom si z nepriateľa spravíte priateľa pre svoju zeleninu a ovocie. Z buriny sa v sekunde stane nástielka.
Zdroj: Canva
Z buriny sa dá pripraviť chutné jedlo, napr. krémová polievka
Ako liek, ale aj ako polievka
Ak by sme buriny skúmali detailnejšie, tak zistíme, že buriny majú aj liečivé účinky. Lastovničík, podbeľ, žihľavu, ale ja prasličku možno využiť ako účinný liek proti kašľu či na likvidáciu bradavíc, pri reume, zápaloch močových ciest a pod. Medzi liečivé buriny patrí aj kozonocha, ktorá je výborná pri dne, reume a pôsobí močopudne. Možno sa teraz chytíte za hlavu, ale niektoré druhy buriny môžete dokonca využiť aj pri varení. Za pár minút si z nich vykúzlite chutné šaláty, prívarky, polievky, alebo ich môžete pridať do smoothie. Z nich môžete zjesť, napr. kvety sedmokrások, nevädzí, fialiek, ďateliny, pažítky či žihľavy. Pokojne môžete skonzumovať aj čakanku, púpavu, či lobodu záhradnú. Hviezdica prostredná i portulaka sa dajú využiť do šalátov. Pokiaľ vo svojej záhrade nevyužívate postreky, tak smelo do prípravy jedál.