V minulosti sa najčastejšie sušili slivky a hrušky, no stretnúť ste sa mohli aj s jablkami, marhuľami, čerešňami, hroznom, so šípkami, zriedkavejšie s višňami, broskyňami a oskorušami. Tento tradičný sortiment dnes obohacuje arónia, čučoriedky, driene, egreše, jarabina, josta, maliny, muchovník, ríbezle, zemolez kamčatský či moruše.
Jablká
Často sa preferuje výraznejšia, korenistá chuť, akú majú napríklad viaceré tradičné kožovky, vyhľadávaná je tiež dužina nehnednúca pri sušení. V minulosti sa sušili najmä odrody, ktoré neboli určené na zimné uskladnenie.

Zo starých možno odporučiť napríklad: ‘Boikovo’, ‘Boskoopské’, ‘Boskoopské červené’, ‘Harbertova reneta’, ‘Charlamowski’, ‘Kanadská reneta’, ‘Kniežacie zelené’, ‘Kožená reneta jesenná’, ‘Panenské české’, ‘Rederova reneta’, ‘Hrkáč súdkovitý’, ‘Ušľachtilé žlté’, ‘Zvonkové’.
