Reklama

Nezaháľajte a nasušte si ovocie do ZÁSOBY! Počas jesene budete zdravo MAŠKRTIŤ

V minulosti sa najčastejšie sušili slivky a hrušky.

Zdroj: shutterstock

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Niektoré druhy a odrody ovocia sú univerzálnejšie, iné vhodné viac-menej len na určité využitie. To, či je daná odroda vhodná na sušenie, je najmä otázkou konzistencie dužiny, nárokov konzumenta na chuť a skúseností so spracovaním.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vyskúšajte jablká a hrušky sušiť prírodným SPÔSOBOM
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    V minulosti sa najčastejšie sušili slivky a hrušky, no stretnúť ste sa mohli aj s jablkami, marhuľami, čerešňami, hroznom, so šípkami, zriedkavejšie s višňami, broskyňami a oskorušami. Tento tradičný sortiment dnes obohacuje arónia, čučoriedky, driene, egreše, jarabina, josta, maliny, muchovník, ríbezle, zemolez kamčatský či moruše.

    Jablká

    Často sa preferuje výraznejšia, korenistá chuť, akú majú napríklad viaceré tradičné kožovky, vyhľadávaná je tiež dužina nehnednúca pri sušení. V minulosti sa sušili najmä odrody, ktoré neboli určené na zimné uskladnenie.

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Sušte iba kvalitné, zdravé, neotlčené, nenahnité ani inak poškodené ovocie.

    Zo starých možno odporučiť napríklad: ‘Boikovo’, ‘Boskoopské’, ‘Boskoopské červené’, ‘Harbertova reneta’, ‘Charlamowski’, ‘Kanadská reneta’, ‘Kniežacie zelené’, ‘Kožená reneta jesenná’, ‘Panenské české’, ‘Rederova reneta’, ‘Hrkáč súdkovitý’, ‘Ušľachtilé žlté’, ‘Zvonkové’.

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Obzvlášť sa treba vyvarovať moníliovej hniloby plodov, ktorá je toxická. Ovocie musí byť zrelé, nie však prezreté.

    Kôstkoviny

    Najbežnejšou slivkou na sušenie bola ‘Domáca veľkoplodá’ (‘Bystrická’). Spolu s ňou sa sušili ‘Duranzie’ a iné kôstkoviny, napríklad ‘Biele duranzie’, ‘Okrúhlice’, ‘Zelené slivky’.

    Zdroj: Shutterstock

    Teplota potrebná na sušenie je rôzna podľa druhu ovocia. Vo všeobecnosti platí, že čím je nižšia a čas sušenia kratší, tým viac cenných látok si ovocie zachová.

    Novšie odrody sú často menej aromatické, majú pevnejšiu, mäsitejšiu dužinu. Vyskúšať môžete napríklad ‘Stanley’, ‘Jojo’,‘Presenta’, ‘Elena’, ‘Hanita’.

    Zdroj: Shutterstock

    Sušené slivky patria k najchutnejším bojovníkom proti zápche. Ovocie môžete aj namočiť do vody, nechajte ich lúhovať celý deň a ráno vodu vypite. 100 gramov sušených sliviek obsahuje 17,8 gramov vlákniny.

    Hrušky

    Znalci tvrdia, že na sušenie sú vhodné takmer všetky odrody, záleží na chuti konzumenta. Zaujímavejšiu však majú plody, ktoré sú za čerstva mierne trpké. Kedysi sa dokonca sušili aj zhniličené plánky.

    Zdroj: shutterstock

    Po usušení nechajte ovocie dokonale vychladnúť. Na uskladnenie použite plátenné alebo papierové vrecúška či sklenené dózy.

    Odporučiť môžeme tieto staré a krajové odrody: ‘Ananáska česká’, ‘Dekanka šedá jesenná’, ‘Jakubiarka’, ‘Kongresovka’, ‘Madame Verté’, ‘Magdalénka’, ‘Merodova maslovka’, ‘Muškatelka šedá’, ‘Ružová hruška’, ‘Smolnička’ (po zhniličení), ‘Solanka’, ‘Solnohradka’, ‘Špinka’.

    Zdroj: shutterstock

    Čas sušenia závisí od typu sušiarne, teploty a veľkosti plodov. V tradičných sušiarňach sa ovocie sušilo aj niekoľko dní, v moderných je to niekoľko hodín.

    Viete, prečo je sušené ovocie také ZDRAVÉ? >>>

    5 plus pre sušené ovocie

    Zdroj: shutterstock

    Sušené ovocie môžete využiť aj pri príprave hruškovo-jablkového kompótu.

    • Šetrne sušené ovocie obsahuje dostatok vitamínov A a B, železo, horčík, draslík a vápnik, ktoré neutralizujú prebytok kyselín vznikajúcich konzumáciou múčnych jedál. Touto vlastnosťou vynikajú najmä slivky.
    • Minerálne látky obsiahnuté v sušenom ovocí prospievajú vývoju kostí a zubov a sú výborným zdrojom ľahko dostupnej energie pre deti alebo manuálne pracujúcich.
    • Ovocie je tiež bohatým zdrojom vlákniny. Pravidelná konzumácia má preto blahodarný vplyv na zažívací trakt.
    • Odporúča sa pri chorobách obličiek, pečene, pri liečení hypertónie a opuchlín.
    • Obsahuje fruktózu a glukózu, cukry, ktoré sú zdravšie a ľahšie stráviteľné ako biely cukor.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    redakcia Záhradkár

    Kolektív autorov
    Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.