Nezanedbajte zimný rez viniča! Takto sa to robí správne
1. 2. 2021, 14:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 22:53)

Zdroj: Profimedia
Zimný rez je najdôležitejším pestovateľským zásahom v starostlivosti o viničové kry. Nielenže sa ním určuje tvar kra a udržiava potrebná rovnováha medzi rastom a rodivosťou, zároveň sa dosahuje kvalitnejšia úroda.
Zdroj: profimedia.sk
Zdroj: profimedia.sk
Zdroj: Szabóová Jarmila
Galéria k článku
Správny rez však vyžaduje okrem ovládania techniky poznanie biologických zvláštností rastu viniča. Okrem iného je preto dobré vedieť, že ker by ste mali zaťažiť 4 až 10 púčikmi na štvorcový meter plochy. Ako to funguje v praxi? Tak napríklad, ak použijete krátky rez, znížite úrodu, ale podporíte rast, takže ker zmohutnie. Pri dlhom reze to funguje opačne – úroda bude bohatá, no ker sa priamoúmerne vyčerpá a zoslabne. Presný počet ponechaných púčikov preto závisí od konkrétnej odrody a jej rastovej sily, od spôsobu vedenia, ale aj od pôdnych pomerov či výživy kra.
Tak ako pri ovocných stromoch, ani pri viniči nezabúdajte na rovnováhu medzi podzemnými a nadzemnými časťami krov. Veľká nadzemná časť vyžaduje veľký koreňový systém. Pri nadmernom preťažení kra púčikmi sa rodivosť automaticky znižuje.
Zdroj: Profimedia
Vinič sa reže pri teplote asi 5 °C, keď však už nehrozia veľké mrazy.
Kedy rezať?
Najvhodnejší čas na hlavný (zimný) rez viniča je od decembra do marca. Neorezaný ker však znáša zimné mrazy lepšie, termín rezu preto prispôsobte klimatickým podmienkam vašej lokality a mrazuvzdornosti odrody. Pri skoršom reze vinič na jar neslzí, ale o niečo skôr pučí, preto v lokalitách s častým výskytom silnejších jarných mrazov počkajte až na koniec marca.
Zdroj: Szabóová Jarmila
Takto by mal vyzerať správne orezaný vinič.
Veľmi otáľať však neodporúčame, lebo keď sa pôda prehreje na 8 až 10 °C, korene začnú prijímať vodu, živiny a kry pri reze slziť. Z rán vytekajúca tekutina (miazga) je zmesou vody, cukrov, škrobu, minerálnych látok a fytohormónov, preto jej nadmerná strata ker oslabuje.
Čím rezať?
Hoci pestujete len niekoľko krov pre radosť z úrody hrozna, i tak odporúčame zaobstarať si špeciálne vinohradnícke nožnice. Staré a hrubšie drevo odstraňujte pílkou s úzkym listom, ktorý ľahko a bez poškodenia ostatných výhonkov preniknete dovnútra kra.
Ako postupovať?
Prvé režte nepotrebné staré ťažne a nerodiace výhonky, ktoré vyrastajú zo starého dreva. Budúci ťažeň vytvorte z dvojročného výhonka. Za ním nechajte záložný čapík s dvomi púčikmi. Dvojročný letorast treba rezať vo vzdialenosti 10 až 15 mm za najvyššie rastúcim púčikom. Rez musí byť hladký, čistý. Z budúceho ťažňa odstráňte úponky, z kra staré zaschnuté čapíky, kmienok očistite od starej kôry.
Praktické rady k zimnému rezu viniča
Ktorý rez zvoliť?
Krátky: Jednoročné drevo sa skracuje na 2- až 4-púčikové čapíky. Treba ho uplatniť napríklad pri odrodách ‘Rizling vlašský’, ‘Silvánske zelené’, ‘Portugalské modré’, ‘Muškát žltý’, ‘Arkadija’, ‘Olšava’.
Stredný: Vyhovuje väčšine odrôd, preto pri jeho použití určite neurobíte chybu. Samozrejmý je pre ‘Neuburské’, ‘Svätovavrinecké’, ‘Ametyst’, ‘Dora’, ‘Negra’, ‘Onyx’, ‘Opál’, ale neublíži ani odrodám ‘Müller Thurgau’, ‘Veltlínske zelené’, ‘Frankovka’. Nechajte poloťažne so 4 až 8 púčikmi a záložný čapík ako zálohu, z ktorej v prípade, že ker bude slabšie rásť alebo ho poškodí mráz, zapestujete náhradné drevo.
Dlhý: Na kre nechajte dlhý ťažeň s viac ako 8, najčastejšie s 10 až 14 púčikmi. Takéto dlhé rodivé drevo však treba ohýbať, aby vypučali všetky púčiky. Rez je vhodný pre odrody ‘Irsai Oliver’, ‘Dievčie hrozno’, ‘Veltlínske červené’, ‘Tramín červený’, ‘Rizling rýnsky’, ‘Muškát Ottonel’, ‘Sauvignon’, ‘Prim’.
Po reze NEZABUDNITE!
Zdroj: profimedia.sk
Správny rez zaručí bohatú úrodu.
- Skontrolovať opornú konštrukciu.
- Podľa potreby upevniť stĺpiky.
- Napnúť alebo vymeniť vodiace drôty a dvojdrôtia.
- Ku kmienkom doplniť chýbajúce alebo poškodené oporné kolíky.
- Pripraviť si materiál na neskoršie vyväzovanie jednoročného dreva.