Reklama

Obed nielen pre vegánov, ale aj mäsožravcov! TIPY na pečenú zeleninu

Existuje mnoho druhov zeleniny, ktoré sa dajú pripraviť ako chutné zeleninové prílohy na pečenie.

Zdroj: Canva

Reklama

Mnoho druhov zeleniny sa dá pripraviť ako chutná zeleninová príloha. Pečená zelenina je obľúbenou voľbou, pretože proces pečenia zvýrazní prírodné chute a textúru zeleniny.

Grilovaná alebo pečená zelenina je skvelá príloha k mäsu alebo iným hlavným jedlám a dokonca je vhodná alternatíva pre vegetariánov aj vegánov.

Pečené zemiaky: Zemiaky nakrájané na kolieska, kocky alebo aj celé zemiaky môžete piecť so šupkou alebo bez nej. Môžete ich posypať bylinkami a korením pre bohatšiu chuť.

Pečená cuketa a baklažán: Obe zeleniny môžete nakrájať na kolieska alebo dlhé plátky a upiecť s olejom, cesnakom a bylinkami. Pečená cuketa a baklažán sú vynikajúcim zdrojom vlákniny, vitamínov a minerálov. Sú častou súčasťou vegetariánskych či vegánskych jedál.

Pečená brokolica: Brokolicu rozdeľte na malé kvetinky, polejte olejom, soľou a korením, a nechajte ju opekať až kým nezíska ľahkú zlatú farbu. Pečená brokolica je výborný zdroj vitamínu C, vlákniny a antioxidantov. Týmto spôsobom pripravená má bohatú chuť a textúru, ktorú mnoho ľudí ocení. Je to jednoduchý a zdravý spôsob, ako pridať viac zeleniny do svojho jedálnička.

Zdroj: Canva

Pečená zelenina je obľúbenou voľbou, pretože proces pečenia zvýrazní prírodné chute a textúru zeleniny.

Pečená mrkva: Mrkvu môžete nakrájať na kolieska alebo dlhé plátky a upiecť na oleji s medom a tymianom pre sladkú chuť.

Pečené paradajky: Paradajky môžete nakrájať na polovice, poliať olivovým olejom, posypať cesnakom a bylinkami a opekať, kým nezmäknú. Obľúbená je alternatíva s balzamikovým octom, ktorá im dodá špecifickú chuť.

Pečená červená repa: Nakrájaná na kocky alebo plátky a posypaná olivovým olejom, soľou a korením, pečená repa má bohatú a sladkú chuť. Pečená červená repa (známa aj ako cvikla) je bohatá na vitamíny a minerály, vrátane vitamínu C, vlákniny a antioxidantov, a jej sladká chuť sa pri pečení ešte zvýrazní.

Zdroj: Canva

Nezabudnite zeleninu pripraviť pred grilovaním – môžete ju potrieť olejom, posypať korením a pridať bylinky podľa svojich preferencií. Grilovanie prinesie do týchto druhov zeleniny ďalšiu vrstvu chuti a textúry.

Pečený cesnak: Hlavičky cesnaku môžete piecť celé alebo po strúčikoch, kým nezmäknú. Následne môžete mäkké strúčiky použiť aj ako nátierku na chlieb alebo na prípravu omáčky. Pečený cesnak je skvelá príloha alebo ingrediencia do mnohých jedál. Proces pečenia často zmierni ostrú chuť čerstvého cesnaku a dodá mu jemnú karamelovú arómu a bohatú chuť.

Pečený karfiol: Karfiol môžete piecť vcelku alebo ho nakrájať na malé kvetinky a grilovať ich na oleji s korením. Pečený karfiol je výborný samostatne, ale môže byť aj skvelou prílohou k mäsu, rybám alebo iným hlavným jedlám. Tento pokrm je bohatý na vlákninu a vitamíny, a je ideálny pre tých, ktorí hľadajú zdravú alternatívu k hranolkám alebo iným prílohám.

Pečené papriky: Papriky môžete nakrájať na kúsky alebo hranolky a grilovať ich, kým nezískajú zlatú farbu a mäkkosť.

Zdroj: Shutterstock

K zelenine môžete pridať rôzne koreniny a bylinky. Pečená zelenina so šalviou je vynikajúca.

Vyberáme pre vás niečo PLUS