Ohúri vás vôňou, no zriedka ju konzumujeme surovú.
13. 10. 2023, 11:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:39)

Zdroj: Canva
Dule patria k menej známemu ovociu. Po odtrhnutí sa nedajú plody jesť okamžite, nakoľko sú veľmi tvrdé. Zrelá dula je bohatým zdrojom vitamínu C a ponúka takmer 25 % odporúčanej dennej dávky.
Zdroj: Canva
Zdroj: Canva
Zdroj: Canva
Galéria k článku

V tradičnej a ľudovej medicíne sa už dlho používajú duly na liečbu rôznych porúch trávenia. Najmä dulová šťava je prospešná pre ľudí trpiacich žalúdočnými vredmi. Jedno ovocie poskytuje 6 až 8 % odporúčanej dávky pre vlákninu.
Dula je aj účinný liek na rannú nevoľnosť, najvhodnejšie, ak ju zmiešate s medom. Pomáha liečiť kolitídu, hnačku, zápchu a črevné infekcie. Dula má antioxidačné vlastnosti, vďaka prítomnosti polyfenolických zlúčenín, ktoré spomaľujú proces starnutia a zabraňujú kardiovaskulárnym ochoreniam a mŕtvici.
Zdroj: Canva
Niektoré antioxidanty v dule, vrátane flavonolov znižujú zápal a chránia pred chronickými chorobami.
Zrelé, surové duly majú veľmi tvrdú dužinu a kyslú, zvieravú chuť, preto sa najlepšie konzumujú varené. Ideálne, ak ju nakrájate a dusíte v hrnci s vodou a malým množstvom cukru, až kým dužina nezmäkne. Podľa chuti môžete vložiť korenia ako vanilka, škorica, zázvor a badyán.
Zdroj: Canva
Každý druh duly má inú dobu skladovania. Niektoré musíte spracovať do 4 týždňov iné vám vydržia aj mesiace.
Varené duly môžete jesť samostatne alebo ich používať na prípravu ovsených vločiek, jogurtov alebo pečeného bravčového mäsa. Je to tiež vynikajúci doplnok k ovocným koláčom.