Reklama

Ohúri vás vôňou, no zriedka ju konzumujeme surovú.

Najkrajšie a dozreté duly majú žlté sfarbenie a hladký povrch.

Zdroj: Canva

Reklama

Dule patria k menej známemu ovociu. Po odtrhnutí sa nedajú plody jesť okamžite, nakoľko sú veľmi tvrdé. Zrelá dula je bohatým zdrojom vitamínu C a ponúka takmer 25 % odporúčanej dennej dávky.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER | Slivkový olej je známy už tisícky rokov. Má blahodárne účinky na pokožku

    V tradičnej a ľudovej medicíne sa už dlho používajú duly na liečbu rôznych porúch trávenia. Najmä dulová šťava je prospešná pre ľudí trpiacich žalúdočnými vredmi. Jedno ovocie poskytuje 6 až 8 % odporúčanej dávky pre vlákninu.

    Dula je aj účinný liek na rannú nevoľnosť, najvhodnejšie, ak ju zmiešate s medom. Pomáha liečiť kolitídu, hnačku, zápchu a črevné infekcie. Dula má antioxidačné vlastnosti, vďaka prítomnosti polyfenolických zlúčenín, ktoré spomaľujú proces starnutia a zabraňujú kardiovaskulárnym ochoreniam a mŕtvici.

    Zdroj: Canva

    Niektoré antioxidanty v dule, vrátane flavonolov znižujú zápal a chránia pred chronickými chorobami.

    Zrelé, surové duly majú veľmi tvrdú dužinu a kyslú, zvieravú chuť, preto sa najlepšie konzumujú varené. Ideálne, ak ju nakrájate a dusíte v hrnci s vodou a malým množstvom cukru, až kým dužina nezmäkne. Podľa chuti môžete vložiť korenia ako vanilka, škorica, zázvor a badyán.

    Zdroj: Canva

    Každý druh duly má inú dobu skladovania. Niektoré musíte spracovať do 4 týždňov iné vám vydržia aj mesiace.

    Varené duly môžete jesť samostatne alebo ich používať na prípravu ovsených vločiek, jogurtov alebo pečeného bravčového mäsa. Je to tiež vynikajúci doplnok k ovocným koláčom.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS