Pestovanie
Dá sa pestovať podobne ako rozmarín či levanduľa v záhrade, v chladnejších oblastiach jej však v zime bude lepšie v črepníku uloženej niekde v pivnici.
Na pestovanie je nenáročná. Dôležitý je dostatok slnka a dobre odvodnená, piesočnatá pôda. V kyslej a ílovitej pôde sa jej dariť nebude. Ak získate semená, môžete ich vysiať a dopestovať si priesady. Semená sa vysievajú na povrch substrátu a len jemne sa doňho zatlačia. Jednoduchšie je však kúpiť si hotové rastliny.
Rastlina vyžaduje relatívne málo vody, len počas veľmi horúcich dní sa odporúča závlaha. Samozrejme pri pestovaní v nádobe ju musíte polievať, no dávajte pozor na preliatie. Príliš veľa vody môže viesť k hnilobe koreňov a k uhynutiu rastliny.
Ani pravidelné hnojenie nevyžaduje, stačí, ak ju na jar a po odkvitnutí prihnojíte organickým hnojivom. Keď budete z mladej rastliny odtrhávať lístky, robte tak vždy len z jednej strany. Staršie, zdrevnatené rastliny môžete zrezať až o jednu tretinu.
Santolina je dobre odolná proti škodcom, netrpí ani chorobami.
Využitie
Lístky santoliny sa používajú hlavne v stredomorskej kuchyni pre ich sviežu, jemne živicovú a olivovú príchuť. Sú prísadou bylinkového pesta, masla, tvarohu a marinád, pridávajú ich do čerstvých zeleninových šalátov, ale aj k mäsu a rybím špecialitám, na zemiaky. Skrátka, dajú sa použiť všade tam, kde olivy. Lístky sa používajú celé alebo najemno nasekané.
Pamätajte, že pôsobením tepla strácajú chuť, preto ich do varených jedál pridávajte až tesne pred ich dokončením. Aj sušením strácajú na sile, a tak je lepšie čerstvé lístky zamraziť alebo naložiť do octu. Jedlé sú aj kvety, ale sú pomerne tvrdé, preto sa do jedla nepridávajú. Vhodné sú však na prípravu čaju.