VOŇAVÝ OLEJ
Bylinky s veľmi silnou arómou majú v sebe veľké množstvo silíc, ktoré dokážu uvoľniť do prostredia, v ktorom sú napríklad ponorené. Ak máte radi voňavé jedlá, máme pre vás tip. Nie je náročný na čas a ani pracný. Postačí vám sklenená fľaša alebo vysoký sklenený pohár a bylinky. Ďalej budete potrebovať olej, môžete použiť klasický slnečnicový olej, ale aj veľmi zdravý olivový.
Čo sa byliniek týka, vhodné na tento druh konzervácie sú estragón, rozmarín, saturejka, bazalka, či kôpor. Zaujímavý môže byť i cesnakový, či už z cesnaku kuchynského alebo medvedieho. Čo tak si pripraviť pálivý paprikový olej? Do pohára naložte napríklad feferónky alebo čili papričky a po niekoľkých týždňoch, máte k dispozícii tú pravú ostrú prísadu do omáčok.
KEDY JE HOTOVÝ?
Či ste postupovali správne a olej sa vám naozaj vydaril, zistíte až po uplynutí dvoch až troch týždňov. Ak ste naplnené fľaše mali dobre uzatvorené a umiestnené na okne, alebo na polotienistom nie na slnečnom mieste, nemal by nastať žiaden problém.
Po uplynutí spomenutého času postačí, ak olej precedíte cez plátno, ktoré zachytí všetky čiastočky byliniek. Až potom prejdite ku skúške chuti, ktorá vám ukáže či olej zodpovedá vašim predstavám. Ak áno prelejte ho do čistej a suchej fľaše a uzatvorte ho. V prípade, že nie ste spokojní, naložte do neho bylinky ešte raz.