Reklama

Pestovať kôpor je oveľa ľahšie, ako ste si kedy mysleli: Takto vám vydrží aj pol roka

Semienka kôpru sa vysievajú priamo na záhon v období od apríla do mája.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Jeho chuť a vôňa sú nezameniteľné a právom sa radí k najobľúbenejším kuchynským bylinkám. Majte ho aj vo svojej záhrade a prečítajte si, čo všetko ponúka.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    6 najlepších BYLINIEK pre zdravé TRÁVENIE bez problémov

    Kôpor voňavý (Anethum graveolens) je jednoročná aromatická rastlina, ktorá sa do Európy dostala z Ázie. Dnes už rastie po celej Európe s výnimkou Škandinávie a Britských ostrovov. Rastlina na vysokej stonke dorastá až do výšky 1,2 metra a kvitne od júna do augusta.

    Zdroj: Profimedia

    Kôpor nie je náročná rastlina a v slovenských záhradách mu patrí čestné miesto.

    Semienka kôpru sa vysievajú priamo na záhon v období od apríla do mája. Vysievajú sa do hĺbky asi 2 cm. Najlepšie je pre neho zvoliť slnečné miesto. Pôdu po vysiatí udržujte mierne vlhkú a dostatočnú vlhkosť doprajeme aj rastlinke, pretože suchom žltne. Semienka by vám mali do dvoch týždňov vyklíčiť. Po prvých rastlinách sa vám bude kôpor rozmnožovať v záhrade už sám zo semien. 

    Kôpor nie je náročná rastlina a v slovenských záhradách mu patrí čestné miesto. Je odolný voči nízkym teplotám avšak vyžaduje dostatočnú zálievku. Najlepšie je, ak má vždy mierne vlhkú pôdu, pretože dokáže pomerne rýchlo zožltnúť a vysychať. Dariť sa mu bude aj na balkóne.

    Zdroj: Profimedia

    Dariť sa mu bude na slnečnom mieste.

    Zberá sa z neho vňať a semeno. Silne aromatická vňať sa používa čerstvá, sušená aj mrazená. Dokonca sa aj zavára. Vňať je vhodné zberať už  4 až 6 týždňov po vzídení, keď rastlina dosahuje výšku 15 až 30 cm a je najkvalitnejšia. Neskôr sú už rastliny prestarnuté a strácajú aromatické vlastnosti.

    Kôpor neodmysliteľne patrí k príprave polievok, omáčok, mäsa a rýb (najmä lososa), nátierok či zemiakov. Už v minulosti ho však ľudia používali nielen pri príprave jedál, ale aj na liečebné účely. Čerstvý kôpor alebo aj čaj z neho je priaznivý pri tráviacich ťažkostiach. Posilňuje činnosť žalúdka, zbavuje nevoľnosti, nadúvania, plynatosti a kŕčov. Prospieva aj močovým orgánom, keďže má močopudné účinky. Znižuje krvný tlak a má tiež dezinfekčné účinky. Jeho silu ocenia aj čerstvé mamičky, pretože kôpor podporuje vylučovanie materského mlieka a priaznivo pôsobiť aj na dieťatko. Okrem toho obsahuje vitamíny A,B,C, kyselinu listovú, železo, vápnik, fosfor, draslík, sodík, horčík, zinok a ďalšie. 

    Najčastejším problémom je vysychanie a žltnutie rastliny z dôvodu nedostatočnej zálievky. Ideálne je, ak je pôda vždy vlhká.

    Zdroj: Profimedia

    Kôpor je vhodné mraziť. Oproti sušeniu si zachová výraznejšiu chuť aj arómu.

    Tip Záhradkára

    Kôpor má najvýraznejšiu vôňu a chuť, keď je čerstvý. Môžete si ho však aj zmraziť. Takto vám vydrží aspoň 6 mesiacov.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    redakcia Záhradkár

    Kolektív autorov
    Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.