Reklama

Pestujeme pór: Tipy a rady, aby ste sa z úrody tešili čo najskôr

profimedia.sk

Zdroj: profimedia.sk

Reklama

Zatiaľ, čo zimný pór dozrieva minimálne 200 dní a na záhone ho môžete nechať aj v zime počas mrazov, letný pór bude pripravený ku konzumácii už za 150 dní, takže si na ňom pochutnáte ešte v lete. 

Letný pór býva tenší, ale dlhší ako ten zimný. Vzdialenosti medzi jednotlivými rastlinami v riadku preto postačí ponechať na 15 centimetroch (v prípade zimného to býva až 25 či 30 centimetrov).

Pór si môžete predpestovať, vysievať už vo februári či v marci a následne vysádzať v apríli do záhrady. Pestovať ho však môžete aj z priameho výsevu na záhon, ktorý si načasujte v jarnom období v závislosti od oblasti, kde máte záhradu, aj od priebehu počasia v aktuálnom roku.

Ako pestovať pór

Aby ste dopestovali pór s pekne dlhou bielou časťou, pravidelne ho prihŕňajte.

Aby ste ochránili porast pred mínerkou a inými škodcami, zakryte záhon bielou netkanou textíliou alebo si v krajnom prípade pomôžte dostupnými chemickými prostriedkami.

Aby ste získali čo najkvalitnejšiu úrodu, doprajte póru najmä začiatkom vegetačného obdobia dostatočnú zálievku.

Ide o plodinu druhej trate, dobre sa pestuje na záhonoch, kde ste vlani pestovali zemiaky či uhorky.

Zeleň nevyhadzujte

Hoci sa pri konzumácii póru uprednostňuje biela časť, pretože je lahodnej chuti i konzistencie, ani tá zelená nie je na zahodenie. Prirodzene, pokiaľ nie je výrazne mechanicky či inak poškodená.

Zelené listy takisto obsahujú zdraviu prospešné látky, ich chuť je však ostrejšia. Ak vám nevyhovuje, neváhajte a využite zelenú časť póru aspoň v teplej kuchyni. Bielu časť zjete s chlebíkom či v šalátoch, zelenú napríklad v polievke.

Vyberáme pre vás niečo PLUS