Pestujte rajčiaky ako PROFÍK! Vyberte si hviezdu sezóny z talianskych ODRÔD 🍅
16. 4. 2025, 8:00

Zdroj: Lea Lejla Marušicová
Rajčiak jedlý patrí do čeľade Solanaceae, podobne ako paprika, baklažán či zemiak. Medzi hobby pestovateľmi je iba málo takých, ktorí by tento druh zeleniny vo svojej záhrade nemali. Mnohí záhradkári vedia, aká zložitá cesta stojí za dopestovaním naozaj kvalitných priesad.
Talianske priesady Orto Mio sa môžu pochváliť pestrou paletou chutných odrôd. V ponuke majú viac ako 50 odrôd od tradičných cez najmodernejšie hybridy odolné voči chorobám až po prekvapivé rajčiaky s prívlastkom „super gusto“. Pri výbere tej pravej odrody, ktorá bude prinášať túto sezónu potešenie vašim chuťovým pohárikom, sa oplatí investovať trochu času. Pozastaviť sa treba najmä nad pestovateľskými podmienkami, ktoré budú vplývať na ich rast, ale aj nad chuťovými preferenciami celej rodiny. Treba brať do úvahy aj to, na aký účel využijete dopestované rajčiny či na šaláty, na pretlak, na varenie alebo na priamu konzumáciu – zo záhrady priamo na stôl. Rozlišovanie odrôd výrazne uľahčuje prácu každému záhradkárovi, pretože mu umožňuje znížiť riziká spojené s nepredvídateľnosťou sezóny. Každá rajčina má vlastnú charakteristiku aj z hľadiska tolerancie voči stresu a patogénom.
Zdroj: Lea Lejla Marušicová
Talianske priesady Orto Mio sa môžu pochváliť pestrou paletou chutných odrôd.
Vrúbľované priesady
Vrúbľovanie je moderná prax v profesionálnom záhradníctve, na uľahčenie pestovania plodovej zeleniny v mimoriadne náročných podmienkach. Rastliny pozostávajú z kombinácie dvoch rôznych rastlín, aby sa získala nová odroda, ktorá má výhody oboch rastlín. Z kvalitatívneho hľadiska sa používa vrchol jednej odrody (štep) a koreň inej odrody (podpník), ktorý je silnejší a prirodzene odolný proti pôdnym chorobám. Tieto dve rastliny, spojené v mladom štádiu, po predpestovaní a vysadení na vonkajšie hriadky zjednodušujú pestovanie a výrazne zvyšujú produkciu plodov. Vrúbľované rajčiaky sa vďaka výhodám, ktoré ponúkajú, čoraz častejšie využívajú aj pri pestovaní v záhradách.
Zdroj: Lea Lejla Marušicová
Šťavnaté plody mnohých farieb
- Červené: ‘Dunne F1’, ‘Arneo F1’, ‘Trendy F1’, ‘Piccadilly F1’, ‘Bellarosa F1’, ‘Enzo F1’, ‘Achico F1’, ‘Minuet F1’
- Čierne: ‘Cappuccino F1’, ‘Kakao F1’, ‘Black Cherry F1’, ‘Yup F1’, ‘Crispino Plum F1’
- Žlté: ‘Star Gold F1’, ‘Maggino F1’, ‘Dolly F1’
- Oranžové: ‘Orangino F1’, ‘Fantino F1’, ‘Principe Borghese’, ‘Gourmansun F1’
Špeciálne na sušenie
„Kráľovnou“ medzi kríčkovými rajčiakmi je odroda ‘Or Pizzutello’. Dorastá do výšky 120 až 130 cm a dobre odoláva suchým podmienkam. Preslávená apúlska rajčina je vhodná na sušenie. Plody má okrúhle, usporiadané v strapcoch s hmotnosťou 25 až 35 g. Odroda ‘Ponderosa Giallo’ pôvodom zo stredného Talianska, má oranžovo-žlté plody s hmotnosťou 30 až 40 g. Starodávna srbská odroda ‘Principe Borghese’ sa vyznačuje hrubou šupkou a dobre odoláva hnilobám a suchu. Oranžové plody rastú v strapcoch a dorastajú do hmotnosti 20 až 30 g.
Zdroj: Lea Lejla Marušicová
Pre malých aj veľkých stravníkov
- Cherry: ‘Bingo F1’, ‘Strillo F1’, ‘Paki F1’, ‘Apero F1’, ‘Orangino F1’, ‘Black Cherry F1’, ‘Star Gold F1’
- Datľové: ‘Bombardino F1’, ‘Lobello F1’, ‘Trilly F1’, ‘Dolly F1’, ‘Maggino F1’, ‘Fantino F1’
- Okrúhle: ‘Honey Moon F1’, ‘Fantasio F1’, ‘Melody F1’, ‘Web F1’, ‘Pintino F1’, ‘Saraceno F1’, ‘Pensierosa F1’, ‘Optima F1’, ‘Horus F1’, ‘Reginella F1’
- Mäsité: ‘Marmito F1’, ‘Mariposa F1’, ‘Cappuccino F1’, ‘Veronica F1’, ‘Novoli’• Podlhovasté: ‘Adamo F1’, ‘Cirano F1’, ‘Oskar F1’, ‘Giano F1’, ‘Scaltro F1’, ‘Luana F1’, ‘Cornabel F1’, ‘Scatolone’, ‘Rossano F1’, ‘Thunder F1’
- Srdcovité: ‘Gourmansun F1’, ‘Rosamunda’, ‘Cuoresisto F1’, ‘Cicerone F1’, ‘Gourmandia F1’, ‘Deko F1’, ‘Dolcecuore F1’, ‘Perbruzzo F1’
- Obrovské: ‘Or Patataro’, ‘Beefsteak F1’, ‘Rosalinda F1’, ‘Buffalosteak F1’
Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.
PR článok