Plánovanie záhradnej kuchyne: Tipy pre vytvorenie funkčného priestoru
9. 12. 2024, 16:02

Zdroj: vlastné / XXXLutz.sk
Záhradná kuchyňa predstavuje exteriérový priestor, kde môžete variť, grilovať, stolovať spolu s priateľmi a zároveň si užívať čerstvý vzduch a pobyt vonku. Aj keď je využívaná zvyčajne len sezónne, jej dizajn by mal byť premyslený do najmenších detailov.
Čo zohľadniť pri plánovaní záhradnej kuchyne
Predtým, ako sa pustíte do plánovania záhradnej kuchyne, je dôležité položiť si niekoľko otázok. Od odpovedí sa totiž odvíja viacero kľúčových aspektov, vrátane výberu materiálov, zariadenia a rozpočtu.
- Bude záhradná kuchyňa využívaná na pravidelnej báze alebo bude slúžiť len pri určitých špeciálnych príležitostiach, napr. letných grilovačkách a oslavách?
- Bude využívaná iba sezónne alebo celoročne?
Vonkajšia kuchyňa využívaná dennodenne si vyžaduje vyššiu investíciu do kvalitných, trvácnych materiálov a kuchynských spotrebičov (gril, varná doska, rúra, chladnička, drez), zatiaľ čo v druhom prípade postačí len jednoduchá kuchyňa so základným vybavením.
Naplánujte si jednotlivé zóny
Rovnako ako pri štandardnej kuchyni, aj tu je dôležité dobre si rozvrhnúť funkčné zóny. V prípade záhradnej kuchyne je však koncept trochu odlišný. Medzi základné patrí:
- varná zóna (teplá), tj. gril, varná doska, pec na pizzu či iné vybavenie,
- zóna zásob (studená), tj. chladnička, mraznička a iné chladiarenské priestory,
- prípravná zóna (suchá), tj. pultový priestor, ku ktorému prislúcha aj úložný priestor,
- zóna na umývanie (mokrá), tj. drez, odkvapkávacia plocha a priestor pod nimi.
Tip: Záhradná kuchyňa zvyčajne pozostáva iba zo spodného radu, pridať však môžete nástenné police, aby ste maximalizovali využitie priestoru.
Jednou z najčastejších chýb pri plánovaní je nedostatok priestoru na prípravu jedla, servírovanie či odloženie kuchynských potrieb. Z dôvodu dobrej ergonómie, bezpečnosti pri varení a manipulácii s horúcimi pokrmami je vhodné nechať v okolí grilu alebo pece na pizzu zhruba 90 cm, z toho ideálne 60 cm na jednej strane, napr. na odkladanie korenín či grilovacieho náradia a 30 cm na druhej strane na odloženie hotových jedál.
Ako si poradiť s výzvami počasia? Vyberte si vhodný materiál
Základom je vybrať si odolné materiály s nízkymi nárokmi na údržbu. Či už hovoríme o pracovnej doske alebo spotrebičoch, vysokokvalitná nehrdzavejúca oceľ poskytuje dokonalé hygienické vlastnosti, jednoduchú údržbu a vysokú odolnosť voči korózii. Dobre fungujú aj pracovné dosky z prírodného kameňa, nároky na starostlivosť sú však vyššie.
Jedným z vonkajších faktorov je aj teplo, pričom nie všetky materiály reagujú na teplo rovnako. Kým kovové povrchy, vrátane spomínanej nehrdzavejúcej ocele, sa zahrievajú rýchlo, kompozitné materiály, prírodný kameň a keramika sa zahrievajú pomalšie. Práca v kuchyni tak bude aj pri horúcom letnom počasí príjemnejšia. Rolu samozrejme zohráva aj farba – tmavé povrchy absorbujú viac tepla ako svetlé.
Začleňte do kuchyne priestor na sedenie
Pokiaľ ide o užívanie si vonkajšieho priestoru, je nevyhnutné začleniť tu aj stôl so stoličkami, prípadne menší barový pult s vyvýšeným sedením, ktorý oddelí kuchynskú časť od stolovacej. Aj tu platia rovnaké pravidlá ako v interiéri – aby bolo stolovanie pohodlné, bežná šírka plochy stola pre jednu osobu je cca 60 cm.
Úpravy pre celoročné používanie kuchyne
So správnymi opatreniami je záhradnú kuchyňu možné využívať aj v zime. Kuchyňa by mala byť v každom prípade zastrešená (aj pre sezónne využívanie), aby bola chránená pred ostrým slnkom, dažďom či inými faktormi. Počas zimy môžete nainštalovať odnímateľné bočné panely, plachty alebo sklenené steny, ktoré budú chrániť priestor pred vetrom a chladom.
Pri varení sa síce samo o sebe vytvára teplo, no aby bol pobyt v kuchyni ešte príjemnejší, pridajte sem ohrievače či malý vonkajší krb, ktorý zároveň vytvorí útulnú atmosféru.
Ak tu máte prívod vody, je potrebné zabezpečiť, aby potrubia nezamrzli. Na zimu vodu odstavte a namiesto toho uprednostnite vodu z kanistrov, prípadne špinavý riad preneste do vnútornej kuchyne, kde ho umyjete.
V zime sa navyše veľmi skoro stmieva, preto zabezpečte dostatok osvetlenia, či už pracovného alebo ambientného na osvetlenie stola. Chýbať by nemalo ani svetlo v okolí chodníkov alebo schodov, aby nedošlo k úrazu.
PR článok