Reklama

Počasie sťažuje pestovanie OVOCIA: Nenechajte sa odradiť, radí prezident OVOCINÁRSKEJ ÚNIE

Ing. Marián VARGA, prezident Ovocinárskej únie Slovenskej republiky

Zdroj: redakcia Záhradkár

Reklama

Pretože klíma sa razantne mení, tak aj počasie sa stáva akoby vypuklým. Mierna zima spôsobuje to, že ovocné stromy začnú skôr pučať a potom na jar, keď príde akýkoľvek mráz, spôsobí veľké škody, hovorí Ing. Marián VARGA, prezident Ovocinárskej únie Slovenskej republiky.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Viete, že rastlinný PAS určuje jasný pôvod ovocného stromu?
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Neľahká spolupráca

    Pretože klíma sa razantne mení, tak aj počasie sa stáva akoby vypuklým. Mierna zima spôsobuje to, že ovocné stromy začnú skôr pučať a potom na jar, keď príde akýkoľvek mráz, spôsobí veľké škody. V určitú časť roka sa, naopak, objavia prívalové dažde. Čiže klíma nás veľmi skúša a, samozrejme, nie je také jednoduché s ňou spolupracovať. Ovocinár by sa mal však na akékoľvek extrémy pripraviť. V ovocinárskej praxi to znamená podstatne viac technických prvkov, medzi ktoré patria závlahy, tienenie proti slnečnému úpalu, ochranné siete proti krúpam, ochranné fólie proti nadmerným zrážkam, primerané oporné konštrukcie s určitou výškou a zafixované oporné konštrukcie v priečnom aj v pozdĺžnom smere. Čo, samozrejme, predstavuje vyššie náklady.

    Zdroj: shutterstock

    V určitú časť roka sa, naopak, objavia prívalové dažde. Čiže klíma nás veľmi skúša a, samozrejme, nie je také jednoduché s ňou spolupracovať.

    Podmienky v záhradách

    Pre záhradkárov je to o trochu ľahšie, pretože zmena klímy neprináša len negatívne prvky. Pozitívne je, že na Slovensku sa v záhradách dajú dopestovať figy, čo v minulosti nebolo. Takisto sa dajú pestovať odrody, ako napríklad jablká ‘Granny Smith’, ktoré sme tu v minulosti nemohli pestovať, pretože poriadne nedozreli. A aj iné druhy alebo odrody v jednotlivých ovocných druhoch sú viac prístupné. Ale aj záhradkári, ak budú chcieť dopestovať nejaké ovocie, sa budú musieť viac prispôsobiť zmene klímy (dobré oporné systémy, primerané závlahy). Zavlažovať lokálne, priamo k stromčekom, úspornou kvapkovou závlahou. To vyžaduje, samozrejme, filtračné systémy a vyššiu náročnosť na prívod a kvalitu vody.

    Zdroj: shutterstock

    Kvalitu ovocia ovplyvňujú najmä meteorologické podmienky. Narastajúca teplota, výskyt extrémov počasia, ako sú prívalové dažde, krupobitie, slnečný úpal alebo neskoré jarné mrazy.

    Ochrana úrody

    Ak by ste sa chceli brániť proti mrazom závlahou, tak to si už vyžaduje automatizačný systém, ktorý bude permanentne striekať vodu vo veľmi malých množstvách alebo ju môže zavlažovač aj pulzovať. Tak sa dodá určité množstvo vody, ktorá odovzdá skupenské teplo a potom tie kvetné púčiky, kvety alebo aj malé plody budú ochránené pred jarnými mrazmi. Veľmi vážny problém je aj slnečný úpal, ktorý sa v minulosti nevyskytoval, keď treba stromy pritieniť, a potom sú tu ochranné systémy proti krupobitiu. Záhradkári teda budú musieť tiež zavádzať tieto ochranné prvky do záhrad, ak budú chcieť dopestovať primeranú úrodu ovocia.

    Zdroj: shutterstock

    Kým v minulosti neskoré jarné mrazy trápili pestovateľov ojedinele, v posledných rokoch je to už bežná súčasť pestovateľského roka.

    Odolné odrody

    Zaviesť novú odrodu do pestovateľského procesu je dosť náročné, pretože je to otázka 20 až 30 rokov. Šľachtiteľský zámer musí byť zrejmý už podstatne skôr, či už je to odolnosť proti mrazu, alebo proti niektorým chorobám, alebo škodcom. Máme odolné odrody napríklad pri marhuliach, ktoré podstatne dlhšie obdobie kvitnú, 14 až 15 dní. Toto predĺžené kvitnutie im teda môže pomôcť uniknúť jarným mrazom. Nástup nových odolných odrôd bude v budúcnosti ešte rýchlejší. V porovnaní s tým, čo sa pestuje a vysádza dnes, tak o 5 až 10 rokov sa budú vysádzať už nové odrody. Najviac sú ovocinári v šľachtení zameraní na jablone, pretože je to náš hlavný ovocný druh. Pomerne úspešné musia byť aj nové odrody pri jahodách alebo kôstkovinách, či už sú to marhule, broskyne, slivky a čerešne.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      TOP dôvody, pre ktoré začnete vysádzať OVOCNÉ STROMY
      Zdroj: redakcia Záhradkár

      Počuli ste už náš podcast? V každej epizóde vám prezradíme praktické tipy do záhrady a poskytneme zaujímavé rozhovory s odborníkmi.

      Vyberáme pre vás niečo PLUS

      Autor článku

      Redaktorka časopisu Záhradkár, záhradníčka a milovníčka zvierat v jednej osobe. Prírodu, ako majstrovské Božie dielo najradšej poznávam všetkými zmyslami. Očami obdivujem nekonečnú paletu farieb, ušami vnímam usilovné opeľovače, cez nos prúdia originálne vône kvetov a na jazyku sa rozplýva sladká chuť ovocia. Od malička som mala k záhradkárčeniu blízko a vďaka mojim starým rodičom som spoznala, aká dôležitá je láska k vlastnej pôde.