Počuli ste už o BIELOM maku? Je bohatým zdrojom VÁPNIKA, no má aj ďalšie skvelé účinky!
30. 4. 2024, 18:04 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:41)

Zdroj: Canva
Mak je bežnou súčasťou našich jedálničkov. Nielenže skvelo chutí, ale je aj plný cenných látok. No vedeli ste, že existuje aj biely mak? Konzumáciou chutných bielych semienok si zabezpečíte pevné kosti, ale dokáže toho ešte oveľa viac!
Zdroj: Canva
Zdroj: Canva
Zdroj: Canva
Galéria k článku

Zdroj vápnika
Mak sa radí medzi najzdravšie potraviny a inak tomu nie je ani pri jeho bielej verzii. Biely mak nazývaný aj albínsky je chutnou pochúťkou, ktorej konzumácia vám môže zlepšiť zdravie! Je bohatým zdrojom makroživín, bielkovín, vlákniny a tiež vitamínu B. V malých bielych semienkach nájdeme aj železo, či horčík. Obsahuje dokonca viac vápnika ako mliečne výrobky a tak ho môžete konzumovať, ak chcete mať pevné kosti. Zaradiť ho do jedálnička sa však odporúča aj ľudom s osteoporózou. Aké sú jeho ďalšie benefity pre zdravie?
Zdroj: Shutterstock
Modrý mak obsahuje menej vápnika ako biely.
Účinky na naše zdravie
Konzumácia maku je nesmierne dôležitá, keďže mak chráni naše kosti, ale tiež zuby. Biely mak dokáže pôsobiť ako životobudič pri únave, priaznivo ovplyvňuje nervový systém a údajne je aj elixírom na dobrý spánok. Podporuje tiež trávenie, imunitný systém a pomáha udržiavať zdravé srdce. Urýchľuje i liečbu zápalových ochorení kože.
Rozdiel medzi klasickým a bielym makom
Na pultoch predajní nájdeme najčastejšie modrý mak. Avšak aj biely mak má niečo do seba! Oproti klasickému maku je pre biely charakteristická oriešková chuť. Rozdiely badať i pri množstve niektorých živín, ktoré obsahujú. Biely mak napríklad obsahuje viac vápnika, ako mak s modrými semienkami.