Reklama

Potraviny, ktoré NIKDY nezohrievajte v MIKROVLNKE! Hrozí otrava aj rakovina!

Using,The,Microwave,Oven,To,Heat,Food.,Heating,Plastic,Container

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Mikrovlnka. Jej prvý model vážil 400 kíl a stál 3-tisíc dolárov. Pomáha nám už 75 rokov a väčšina si bez nej nedokáže predstaviť život. Niektoré jedlá by ste v nej ale nemali nikdy ohrievať!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    TEASER: Pár TIPOV ako správne MRAZIŤ zeleninu .

    Listová zelenina
    Tento typ zeleniny (šalát, špenát a podobne) obsahuje dusičnany, ktoré sú normálne zdravé. V mikrovlnke sa však môžu premienať na nitrozamíny. Tieto dusíkaté látky sú karcinogénne!

    Zdroj: pinterest/creativemarket.com

    Do mikrovlnky nepatrí žiadna listová zelenina

    Cvikla
    Po zohriatí v mikrovlnnej rúre sa vytvárajú karcinogénne nitrozamíny. Ak vaše jedlo obsahuje cviklu, radšej ho zohrejte na sporáku či v rúre.

    Zdroj: Shutterstock

    Ak vaše jedlo obsahuje cviklu, špenát alebo zeler, zohrejte ho radšej na sporáku.

    Zeler
    Podobne, ako pri predchádzajúcich druhoch zeleniny, aj zeler môže po vložení do mikrovlnky produkovať nitrozamíny. Tieto látky sa nachádzajú dokonca aj v cigaretách, o ktorých škodlivosti niet pochýb.

    Zdroj: Shutterstock

    Zeler do mikrovlnky rozhodne nepatrí.

    Vajcia
    Ohrievaním vajec v v mikrovlnke sa v jeho vnútri začne tvoriť para, ktorá nemá kam unikať. Výsledkom je explózia potraviny v mikrovlnke, vo vašej ruke, na tanieri alebo dokonca vo vašich ústach. V mikrovlnke ich preto nevarte!

    Zdroj: Profimedia

    Huby
    Pri ohrievaní húb sa mení zloženie bielkovín, ktoré obsahujú, čo potom môže viesť k nepríjemným zažívacím problémom. Ak vám zostanú hríby z predchádzajúce dňa, radšej ich zjedzte studené, ako by ste ich mali zohrievať.

    Zdroj: TV Markíza

    Čili papričky
    Dať čili papričky do mikrovlnky je nebezpečné. Obsiahnutý kapsaicím sa po ohriatí v mikrovlnke uvoľní do ovzdušia. Chemikália je taká silná, že po otvorení mikrovlnky vám hrozí podráždenie očí aj hrdla, kašeľ a problémy s dýchaním. Dá sa to prirovnať k slzotvornému spreju, ktorý sa vyrába práve z kapsaicínu.

    Zdroj: Shutterstock

    Ryža
    Z ryže ohriatej v mikrovlnke sa môžete otráviť! Ako uvádza Food Standarts Agency, v ryži sa nachádzajú baktérie bacillus cereus. Teplo túto baktériu zabíja, no rovnako môže spôsobiť uvoľnenie toxických výtrusov. Baktérie sa tak podľa zistení v International Journal of Food Microbiology môžu stať rezistentné proti teplu. Viaceré štúdie tvrdia, že len čo ryžu vytiahneme z mikrovlnky a ponecháme pri izbovej teplote, môže spôsobiť po chvíli otravu jedlom.

    Zdroj: Shutterstock

    Hrozno
    Ohriatím čerstvého hrozna si môžete privodiť popáleniny. Pod šupkou sa nachádza veľa vody, ktorá sa pri ohrievaní premení na paru. Keďže nemá kam unikať, hrozí výbuch. Navyše, hrozno je plné cukru, ktorý môže začať dymiť a horieť. Čerstvé hrozno preto rozhodne do mikrovlnky nepatrí.

    Zdroj: Shutterstock