Povinné čítanie záhradkárov! Pestovanie jabloní na Slovensku je jednoduché, ak viete, ako na to
5. 9. 2024, 8:00

Zdroj: Archív redakcie
Jablone sú v našich podmienkach najrozšírenejším ovocným druhom. Spotreba jabĺk sa na jedného obyvateľa ráta v desiatkach kilogramov ročne, pričom by každý jeden z nás mal zjesť približne 35 kg za rok.

Jablká veľké i malé, červené či zelené, všetky sú bohatým zdrojom vitamínov a vlákniny. Deti ich zbožňujú nakrájané na krížalky, ale nepohrdnú ani celým. Každé jedno jablko tvorí približne z 80 percent voda, potom nasledujú cukry najmä fruktóza. V stopových množstvách sa tu nájdu dusíkaté a minerálne látky. Závratné množstvá vitamínu C v nich však nehľadajte.
V súčasnosti je dostupné množstvo odrôd a stále vznikajú nové. Na šľachtenie sa používajú základné druhy z rodu jabloň (Malus), ktoré sa vyznačujú vlastnosťami potrebnými na tvorbu novej odrody, alebo sa na šľachtenie využijú už existujúce odrody a ich krížením sa docieli ešte lepší „produkt”.
Zdroj: Profimedia
Oporný kolík chráni jabloň pred vyvrátením, pletivo bráni zajacom poškodiť jej kôru ohryzom.
Jablone môžete pestovať takmer na celom území Slovenska. Najviac sa im darí v nadmorskej výške od 200 do 350 m, ale uspokojivú úrodu dosiahnete aj v polohách do 500 m n. m. Úspech ovplyvňuje úhrn zrážok, čo môžete do značnej miery korigovať doplnkovou závlahou. Prirodzené zrážky sú samozrejme nenahraditeľné a mali by sa pohybovať v rozmedzí 500 až 800 mm za rok. Pri výsadbe jabloní vás výber pôdy až tak nelimituje, aj keď v ílovitej, piesočnatej, štrkovitej a kamenitej sa im dariť nebude. Na pestovanie jabloní vyberajte rovinaté alebo mierne svahovité polohy, vyvarujte sa veterných svahov.
Pred výsadbou pôdu dôkladne pod stromček pripravte. Jablone majú rady humus, tak im ho doprajte. Ak ste na pozemku, kde ich vysadíte nepestovali rastliny na zelené hnojenie, pri výsadbe použite dobre vyzretý kompost. Nič nepokazí ani granulovaný maštaľný hnoj, ktorý je síce drahší, ale pri pár stromčekoch sa do závratných súm nevyšplháte.
Pri samotnej výsadbe nezabudnite korene na stromčeku mierne zrezať čistými nožnicami, aby ste podporili tvorbu vlásočnicových koreňov. Rovnako nezabudnite ani na oporný kolík, o ktorý stromček priviažete. Poskytne mu oporu v prípade nepriaznivého počasia, kedy hrozí vyvrátenie stromu, alebo aj zlomenie.
Zdroj: Profimedia
Rezu jabloní sa treba venovať už od výsadby.
Odrôd je veľké množstvo
Čo sa výberu odrôd týka, tu musíte prihliadať na podpník, ktorý slúži na reguláciu intenzity rastu stromu. A samozrejme sa treba sústrediť aj na vlastnosti samotnej odrody. Všímajte si či je rezistentná alebo tolerantná z hľadiska citlivosti na choroby a škodce. Do najteplejších oblastí vyberajte odrody zimné, dobre skladovateľné, alebo letné so skorým zberom, všímajte si citlivosť na múčnatku. Do chladných a vlhkých oblastí vyberajte odrody s kratším vegetačným obdobím, odolné proti chrastavitosti. Pri pestovaní viacerých odrôd vyberajte tak, aby časom dozrievania pokryli celú sezónu zberu. Zavážia aj chuťové vlastnosti i vhodnosť na spracovanie.
Keď ste už zvládli výsadbu stromčekov aj výber odrody, musíte sa popasovať s rezom, ktorý je treba vykonávať každý rok koncom zimy, aby ste strom udržali v kondícii.
Ako na využitie, zber a spracovanie jabĺk sa dozviete na ďalšej strane >>>
Či sú jablká vhodné na zber zistíte jednoducho. Urobte skúšku zrelosti. Odtrhnite jeden plod a priečne ho rozrežte na polovicu. Zrelosť a vhodnosť na zber plodov prezradí jadrovník, v ktorom na skorej odrode začínajú semená (jadierka) hnednúť. Pri neskorých odrodách sú už výrazne hnedé. Čas vhodný na zber plodov odhadnete aj podľa sfarbenia plodov, ktoré je pre každú odrodu charakteristické. Orientačný je aj termín dozrievania danej odrody popísaný v pomológii. Ten sa však môže líšiť v závislosti od regiónu.
Zdroj: Profimedia
Jablká pri zbere nehádžte, ale opatrne ukladajte, aby sa nedoudierali.
Jablká sa po zbere prednostne uskladňujú v pivniciach a sú určené na priamy konzum počas zimy. Výborné sú aj sušené. Niektoré gazdinky ich zvyknú nastrúhané zavárať a v zime použiť do obľúbeného pité. Na Slovensku sa obľube tešia aj aromatické odrody vhodné na výrobu destilátov. Vynikajúca je aj šťava, ktorá mimoriadne chutí deťom.
Choroby, škodce a iné problémy jabloní vám priblížime na nasledujúcej strane >>>
Jablone sú spomedzi ovocných druhov najviac napádané či už chorobami alebo škodcami. Dopestovať zdravé jablká bez známok červivosti je naozaj majstrovský kúsok, ak nechcete použiť chemické postreky. Z chorôb za spomenutie stojí známa múčnatka a chrastavosť, proti ktorým sa stromy dokážu do istej miery brániť, ak je pestovaná odroda proti nim tolerantná alebo rezistentná.
Múčnatka prezimuje na napadnutých kvetných a listových pukoch. Prejavuje sa ako hustý biely múčnatý povlak na letorastoch, listových ružiciach, listoch a kvetoch. Infikované listy sa skrúcajú, deformujú, usychajú, sú menšie a predčasne opadávajú. Napadnuté púčiky nedostatočne pučia, kvety jabloní sú nevyvinuté, rast letorastov je obmedzený, orgány usychajú. Plody sú drobné, sieťovito hrdzavé a úroda je výrazne znížená. V dôsledku vädnutia infikovaných častí stromy spomaľujú rast a sú náchylné na mrazy.
Zdroj: Profimedia
Ochrana jabloní je náročná, ale vykonávať ju treba, lebo stromy si sami neporadia.
Chrastavosť je závažná hubová choroba, ktorá sa šíri počas daždivých letných dní. Infikuje listy aj plody. Symptómy napadnutia sa môžu vyskytnúť na väčšine nadzemných orgánov hostiteľských rastlín, najnápadnejšie sú však na listoch a plodoch. Prvotné príznaky napadnutia možno pozorovať na spodnej strane listu v podobe tmavých škvŕn. Postupne sa na vrchnej strane listu objaví zamatovo hnedý povlak, dobre viditeľný pri šikmom pohľade na list proti svetlu. Postupom času sa na listoch objavia ostro ohraničené, oválne, hnedočierne, približne 3 – 6 mm veľké škvrny. Napadnuté listy následne hnednú, usychajú a predčasne opadávajú. Podobné škvrny sa tvoria aj na kvetoch. Pre plody sú typické rôzne veľké šedočierne škvrny, pričom v dôsledku nerovnomerného rastu napadnutých a zdravých pletív dochádza k deformáciám a praskaniu plodov. Uskladnené jablká sú často tvarovo zdeformované. Neskoré infekcie plodov na konci vegetácie sa prejavujú malými škvrnami, ktoré ich znehodnocujú. Infekcia sa môže prejaviť aj počas skladovania ovocia. Napadnutie letorastov sa prejavuje na pokožke svetlými škvrnami a prasklinami. Pri silnom napadnutí dochádza k predčasnému opadu listov a mladých plodov. Ochranou proti nej sa treba zaoberať už od jari.
Škodce sa na jabloniach striedajú od jari do jesene. Medzi prvými začína skoro na jar úradovať kvetovka jabloňová, ktorá kladie vajíčka do kvetných pukov aj sa na nich živí. Larvy vyvíjajúce sa vo vnútri púčika ho úplne vyžierajú. Škody sú vyššie v chladnejšom počasí, kedy sa púčiky pomalšie otvárajú a škodca má možnosť naklásť vyššie množstvo vajíčok.
Zdroj: Profimedia
Všetky jablone sú cudzoopelivé, takže je potrebné ich pestovať v sortimente. Čím viac odrôd, tým je spravidla opelenie dokonalejšie.
Ďalšia je piliarka jablčná. Táto malá osička kladie vajíčka do čiašok kvetov. Larvy sa liahnu už vo vnútri mladého plodu, kde vyžierajú chodbičku, ktorá sa na povrchu prejavuje zkorkovateným pletivom. Táto jazva je takmer po celom obvode plodu. Po zvliekaní opúšťajú jablko a sťahujú sa na iný, kde si vyžierajú chodbičku až k jadrovníku. Zanechávajú za sebou trus, ktorý spozorujete na povrchu plodu, kde ho larva vytláča. Napadnuté jablká opadávajú zo stromu aj so škodcom.
Samičky obaľovača jablčného, najzávažnejšieho škodcu jabloní, lietajú v noci a kladú vajíčka na listy a mladé plody. Húsenice vyliahnuté na listoch najskôr obžierajú listovú čepeľ a potom prechádzajú na plody. Tie z vajíčok na plodoch sa do nich priamo vžierajú a ostáva za nimi už spomínaný trus. Jedna húsenica poškodí až tri plody počas svojho života. Druhá generácia motýľov sa liahne v druhej polovici júla a húsenice už koncom mesiaca.
Ochranu proti chorobám a škodcom jabloní je treba robiť pravidelne, ale nie v prehnanej miere. Sledujte náš web, stránky ÚKSÚP-u a ich odporúčania aplikácie prípravkov.