Reklama

Pozor na niektoré druhy ŠKORICE! Obsahujú nebezpečné látky!

skorica

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Vedeli ste? Niektoré druhy škorice, dokonca aj také, ktoré nájdete bežne v obchode, môžu obsahovať nebezpečné toxíny! Ako ich spoznať?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Používate škoricu? Vyhýbajte sa tej, ktorá obsahuje toxíny!
    Zdroj: Canva

    Nie je škorica ako škorica! Niektoré druhy škorice môžu obsahovať nebezpečné toxíny vo vyššom množstve. Ide hlavne o pečeňový toxín kumarín. Ten sa nenachádza len v niektorých druhoch škorici ale aj v ďalších rastlinách. Má sladkú vôňu, ktorá pripomína čerstvo pokosenú trávu. Kumarín sa používa v parfumoch od roku 1882.

    Čo kumarín spôsobuje? Čítajte na ďalšej strane...

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      ŠKORICA je vynikajúci ANTIOXIDANT! Pridajte si ju každý deň do kávy

      Kedysi sa kumarín používal v v potravinárskom priemysle na dochutenie potravín, ale neskôr boli stanovené pravidlá na obmedzenie jeho používania v potravinách, pretože vyššie dávky sa spojili s hepatotoxickými účinkami, čo znamená, že môže mať negatívny vplyv na pečeň. Poškodenie pečeňových buniek môže viesť k zápalu pečene, pečeňovým léziám a v extrémnych prípadoch až k chronickým pečeňovým ochoreniam.

      Kumarín môže ovplyvniť zrážanlivosť krvi, čo znamená, že môže zvýšiť riziko krvácania. To môže byť nebezpečné pre ľudí, ktorí užívajú antikoagulačné lieky (ktoré sú tiež známe ako krvné riedidlá), pretože by mohlo dôjsť k nadmernému krvácaniu.

      V niektorých prípadoch môže nadmerný príjem kumarínu ovplyvniť srdcový rytmus a krvný tlak.

      Kde sa kumarín nachádza? Čítajte ďalej...

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Chutné pečené SLIVKY so škoricou a lieskovcami TEASER

        Dobrá verzus zlá škorica

        Kumarín sa nachádza v rôznych rastlinách a bylinách, vrátane škoricovníka. Zdraviu nezávadná denná dávka sa pohybuje okolo 0,1 mg/kilogram. Ktorá škorica je teda tá dobrá a ktorej sa radšej vyhnúť?

        Ceylonská škorica (Cinnamomum verum) je známa ako pravá škorica a má jemnejšiu arómu. Obsahuje nižšie množstvo kumarínu v porovnaní so škoricou cassia. V ceylonskej škorici sa nachádza kumarín v množstve pod 190 mg/kg.

        Škorica Cassia (Cinnamomum cassia) známa aj ako čínska škorica, je rozšírenejšia, používanejšia a cenovo dostupnejšia škorica. Používa sa v mnohých kuchyniach. Obsahuje vyššie množstvo kumarínu, ktorý poskytuje škorici cassia intenzívnejšiu chuť, ale zároveň môže byť aj vyššie riziko toxicity. Čínska škorica obsahuje prinajmenšom množstvo 700 mg/kg a prinajhoršom až 12230 mg/kg

        Ako škoricu rozlíšiť? Čítajte na ďalšej strane

        Sú dva hlavné druhy škorice, ktoré sa často používajú v kuchyni a ľudia ich často kupujú ako korenie alebo do doplnkov stravy. Hlavné rozdiely medzi týmito dvoma druhmi škorice sú

        Ceylonská škorica

        Má jemnejšiu arómu a je menej horká. Je rádovo drahšia než čínska škorica. Má svetlejšiu farbu kôry, väčšiu jemnosť a dokonca môže byť viac vrstvená. Mletá ceylonská škorica má tendenciu byť svetlejšia a jemnejšia, často s jemným práškovým vzhľadom.

        Zdroj: Shutterstock

        Čínska škorica

        Je lacnejšia škorica a preto sa používa najčastejšie. Má tmavšiu farbu kôry, najčastejšie hnedú alebo tmavohnedú. Kôra je obvykle hrubšia a môže mať hrbole alebo trhlinky. Mletá škorica Cassia môže mať tmavšiu farbu a hrubší vzhľad, s väčšími kúskami.

        Zdroj: Shutterstock