Prelom júla a augusta patrí MIRABELKÁM. Viete, čo všetko si z nich môžete pripraviť?
28. 7. 2022, 14:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:36)

Zdroj: www.pinterest.com/womanonly.cz
Ak raz ochutnáte tieto malé žlté slniečka, zamilujete si ich už navždy! Mirabelky sú druhom slivky, ale chuťou pripomínajú niečo medzi slivkou a čerešňami. Preto ich milujú aj deti.
Zdroj: https://ameblo.jp/kitsune-fortune/entry-12604510470.html
Zdroj: www.pinterest.com/http://receptyzmojejkuchyne.blogspot.com
Zdroj: www.pinterest.com/fabfood4all.co.uk
Galéria k článku
Mirabelka vs. myrobalán
Mnoho ľudí si mirabelky mýli s myrobalánom. Mirabelka je slivka mirabelková (Prunus domestica convar. syriaca), z ktorej bolo vyšľachtených niekoľko odrôd. Najznámejšia je francúzska ‘Nancyská’, ktorá dozrieva až v druhej polovici augusta. Slivka čerešňoplodá, teda myrobalan (P. cerasifera) je menej vyskytujúcim sa druhom. A potom existuje ešte takzvaný špendlík (P. domestica convar. pomariorum), ktorý je samostatným druhom slivky.
Názor ovocinára Mariána Komžíka
„Ak hovoríme o plodových myrobalánoch, dnes ide najmä o pestovateľskú doménu záhradkárov. Súčasný trh s ovocím o tento druh slivkovín nemá záujem, a tak sa u nás plodové myrobalány produkčne nepestujú. Žiaľ, aj spomínané slovenské odrody (‘Klar’, ‘Klaret’, ‘Klasik’) zostali len v odbornej literatúre. V praxi sa vôbec nerozmnožujú a nie som si istý, či vôbec niekde zostal zdroj ich východiskového materiálu,“
Takto ich rozoznáte
- mirabelky rastú vo voľnej prírode v našich končinách zdriedka
- myrobalány rastú vo voľnej prírode popri cestách, chodníkoch či železničných tratí
- myrobalán sa využíva aj ako podpník
- myrobalány zrejú od začiatku júla až do konca augusta
- mirabelky sú o niečo väčšie než myrobalány
- mirabelky majú kožovité väčšie listy
- listy myrobalánu sú menšie a lesklé
Oba druhy môžete použiť rovnako
Možností ako a na čo využiť mirabelky či myrobalány, je neúrekom. Ponúkame vám niekoľko z nich:
Tvrdé kôstky po vysušení môžete použiť ako náplň do vankúšika. Ten buď vložte do chladničky a stane sa príjemným studeným obkladom. Po zohriatí v rúre z neho budete mať zas termofor.
Zdroj: instagram
Podobne ako z čerešňových kôstok, si môžete vyrobiť termofor aj z tých mirabelkových/myrobalánových
Takmer z každého ovocia vrátane mirabeliek a myrobalánov je možné pripraviť si zdravú pochúťku vo forme ovocných koží. Rozmixujte ho, prípadne pridajte aj iné druhy ovocia. Hmotu nalejte v tenkej vrstve na plech vystlaný papierom na pečenie. Sušte na slnku vo vonkajších priestoroch, ideálne na rozhorúčenom chodníku či betóne, vďaka čomu bude do plechu prechádzať teplo. Sušenie trvá od 4 do 9 hodín, v závislosti od intenzity slnka a tepla. Po vysušení (pozor na presušenie!) ich nakrájajte na plátky, zrolujte a uskladnite v uzatvárateľnej sklenej nádobe.
Zdroj: Instagram@adamovoovocie
Ovocné kože sú pbľúbenou detskou pochúťkou. Ale nielen detí... pripraviť si ich môžete v podstate z každého ovocia
Kompót je vždy hra na istotu. Zrelé mirabelky umyte, odstráňte stopky a vložte do sklenených pohárov. Zalejte cukrovým roztokom a pridajte kyselinu citrónovú. Takto pripravené poháre sterilizujte. Človek ani nevie, koľko taký kompót potom vydrží, pretože sa stihne zjesť takmer hneď!
Zdroj: SHUTTERSTOCK
mirabelky - mirabelkový kompót
Kombinácia mirabeliek/myrobalánov so škoricou a klinčekmi v marmeláde je úplne skvelá. Ovocie rozvarte, prepasírujte a cukor pridávajte až na koniec. Pre odvážlivcov odporúčame pridať ešte nastrúhaný zázvor a kvapku rumu.
Zdroj: www.pinterest.com/zena.sme.sk
Mirabelky
Na lete je skvelé to, že každý týždeň môžete mať iný sirup. Stačí vám cukor, kyselina citrónová a šťava z ovocia. Môžete ho potom pridávať do rôznych limonád alebo letných drinkov.
Zdroj: pinterest/shortgirltallorder.com
Sirup z mirabeliek môžete používať pri príprave letných drinkov.
Podobne, ako sušené slivky či marhule, majú svoje čaro aj sušené mirabelky/myrobalány. Najlepšie výsledky dosiahnete priamo v sušičke na ovocie. Po vysušení ich ešte nechajte "dôjsť" v uzavretej sklenenej nádobe. Najlepšie budú až na druhý-tretí deň.