Mirabelka vs. myrobalán
Mnoho ľudí si mirabelky mýli s myrobalánom. Mirabelka je slivka mirabelková (Prunus domestica convar. syriaca), z ktorej bolo vyšľachtených niekoľko odrôd. Najznámejšia je francúzska ‘Nancyská’, ktorá dozrieva až v druhej polovici augusta. Slivka čerešňoplodá, teda myrobalan (P. cerasifera) je menej vyskytujúcim sa druhom. A potom existuje ešte takzvaný špendlík (P. domestica convar. pomariorum), ktorý je samostatným druhom slivky.
- Názor ovocinára Mariána Komžíka
„Ak hovoríme o plodových myrobalánoch, dnes ide najmä o pestovateľskú doménu záhradkárov. Súčasný trh s ovocím o tento druh slivkovín nemá záujem, a tak sa u nás plodové myrobalány produkčne nepestujú. Žiaľ, aj spomínané slovenské odrody (‘Klar’, ‘Klaret’, ‘Klasik’) zostali len v odbornej literatúre. V praxi sa vôbec nerozmnožujú a nie som si istý, či vôbec niekde zostal zdroj ich východiskového materiálu,“
Takto ich rozoznáte
- mirabelky rastú vo voľnej prírode v našich končinách zdriedka
- myrobalány rastú vo voľnej prírode popri cestách, chodníkoch či železničných tratí
- myrobalán sa využíva aj ako podpník
- myrobalány zrejú od začiatku júla až do konca augusta
- mirabelky sú o niečo väčšie než myrobalány
- mirabelky majú kožovité väčšie listy
- listy myrobalánu sú menšie a lesklé
Oba druhy môžete použiť rovnako
Možností ako a na čo využiť mirabelky či myrobalány, je neúrekom. Ponúkame vám niekoľko z nich:
Tvrdé kôstky po vysušení môžete použiť ako náplň do vankúšika. Ten buď vložte do chladničky a stane sa príjemným studeným obkladom. Po zohriatí v rúre z neho budete mať zas termofor.

Takmer z každého ovocia vrátane mirabeliek a myrobalánov je možné pripraviť si zdravú pochúťku vo forme ovocných koží. Rozmixujte ho, prípadne pridajte aj iné druhy ovocia. Hmotu nalejte v tenkej vrstve na plech vystlaný papierom na pečenie. Sušte na slnku vo vonkajších priestoroch, ideálne na rozhorúčenom chodníku či betóne, vďaka čomu bude do plechu prechádzať teplo. Sušenie trvá od 4 do 9 hodín, v závislosti od intenzity slnka a tepla. Po vysušení (pozor na presušenie!) ich nakrájajte na plátky, zrolujte a uskladnite v uzatvárateľnej sklenej nádobe.

Kompót je vždy hra na istotu. Zrelé mirabelky umyte, odstráňte stopky a vložte do sklenených pohárov. Zalejte cukrovým roztokom a pridajte kyselinu citrónovú. Takto pripravené poháre sterilizujte. Človek ani nevie, koľko taký kompót potom vydrží, pretože sa stihne zjesť takmer hneď!

Kombinácia mirabeliek/myrobalánov so škoricou a klinčekmi v marmeláde je úplne skvelá. Ovocie rozvarte, prepasírujte a cukor pridávajte až na koniec. Pre odvážlivcov odporúčame pridať ešte nastrúhaný zázvor a kvapku rumu.

Na lete je skvelé to, že každý týždeň môžete mať iný sirup. Stačí vám cukor, kyselina citrónová a šťava z ovocia. Môžete ho potom pridávať do rôznych limonád alebo letných drinkov.

Podobne, ako sušené slivky či marhule, majú svoje čaro aj sušené mirabelky/myrobalány. Najlepšie výsledky dosiahnete priamo v sušičke na ovocie. Po vysušení ich ešte nechajte "dôjsť" v uzavretej sklenenej nádobe. Najlepšie budú až na druhý-tretí deň.