Reklama

Pri oberaní môžete ublížiť STROMU aj SEBE! Ovocie netrhajte LEDABOLO, varuje ovocinár

Pri zbere dávajte pozor na plodonosné rodiace drevo, ktoré s jablkami neodtrhávajte, pretože sa pripravujete o budúcu úrodu.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Postupne začnite oberať letno-jesenné odrody jabĺk, hrušiek, slivky a ďalšie druhy ovocia.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ovocné stromy sa nebojte okopávať, radí Eduard JAKUBEK
    Zdroj: redakcia Záhradkár

    Rada nášho odborníka:

    Zdroj: Archív NMH

    Ing. Eduard JAKUBEK, odborný inštruktor, predseda Slovenského zväzu záhradkárov

    Ako vplýva horúce počasie na dozrievajúce plody?
    Pri vysokých teplotách, suchu stromy neudržia ovocie a postupne zhadzujú na zem. Hnilobu plodov podporujú vyciciavaním osy, sršne a spevavé vtáctvo, že v mieste vpichu začínajú jablká a hrušky postupne zahnívať. Ovocie pokiaľ je už dozreté je potrebné priebežne oberať, aby sa hniloba nerozširovala na zdravé plody. Nie je dobre oberať ešte nezrelé plody, pretože nemajú potrebné cukornatosť, vädnú a scvrkávajú sa. Zrelé plody sú vyfarbené, jadierka čiernohnedé a ľahko sa oddeľujú od plodonosného obrastu.

    Zdroj: shutterstock

    Okrem znalostí a šikovných rúk na dobre vykonaný rez ovocných drevín budete potrebovať správne náradie.

    V čom robíme chyby pri oberaní?
    Pri zbere dávame pozor na plodonosné rodiace drevo, ktoré s jablkami neodtrhávame, pretože sa pripravujeme o budúcu úrodu. Ovocie sa snažíme opatrným pootočením zobrať zo stromu so stopkami tak, aby sme nepoškodili obrast. Plody nikdy nestláčame a opatrne dávame, najlepšie do prútených košíkov a debničiek a vhodným spôsobom spracujeme. Pri oberaní buďme opatrní, pri používaní rebríkov, kde nerovné terény a svahy sú príčinou častých pádov, najmä, keď sa chceme dostať k plodom, ktoré nevieme dočiahnuť. Rebríky je lepšie opierať o hrubšie kostrové konáre, ktoré sú pevné a nie o krehké drevo, ktoré je typické pre staršie drevo, ktoré praská a láme sa v mieste rozvetvenia.

    Zdroj: shutterstock

    Držanie tela a všetky pohyby môžete robiť dvoma spôsobmi. Buď budete vhodne zaťažovať telo a jeho štruktúry, alebo ho budete preťažovať.

    Čo s nahnitým ovocím a obaľovačmi?
    Zo stromov a pod stromami je potrebné pozberať a vytriediť všetko ovocie. Ponechané plody pod stromami nám rozširujú aj v ďalších rokoch hubové choroby, najmä hniloby, čím podporujeme ich výskyt a rozmnožovanie. Jablká, hrušky a ďalšie druhy, ktoré sú červivé je potrebné pozbierať, majú vnútri larvy, ktoré ponechaním na pôde sa v nej zakukľujú v hĺbke 10 až 15 cm, počas zimy prezimujú a na jar z nej vylietajú motýle, ktoré opäť kladú vajíčka do ovocia, a celý cyklus sa každý rok opakuje. Podobne je to aj s ďalšími škodcami, len listové vošky prezimujú nakladenými vajíčkami, ktoré samičky nakladú k listovým púčikom, do korún stromov, aby na jar ich potomstva, čiže larvy po vyliahnutí mali dostatok potravy a vyciciavaním šťavy nám deformujú letorasty.

    Zdroj: shutterstock

    Často sa s extrémnou úrodou stretávame nielen pri jabloniach a hruškách, ale aj v prípade sliviek, broskýň a marhúľ.

    Môžeme po zbere plodov upravovať koruny stromov?
    Tieto a ďalšie otázky dostávame na všetkých výstavách a podujatiach a odpovede naše sú, že všetky stromy a druhy je potrebné upravovať vždy tak, aby boli prevzdušnené, riedke, dopriať im priestoru, aby mali možnosť každý rok prinášať kvalitnú úrodu. Každý nadbytočný výhonok, konáre vysiľujú ovocné stromy, oslabujú ich a skracujú ich životnosť. Odstraňovaním nadbytočných výhonkov práve počas vegetácie veľmi dobre vidíme, ktoré výhonky sú napadnuté múčnatkou, pokrútené voškami, kde sa nachádza glejotok, monilióza a tieto miesta poškodenia je potrebné vždy odstraňovať. V letných mesiacoch sa lepšie zahoja rezné plochy a vytvára sa kalus.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Strihajte vtedy, keď je treba! Upravovací rez EDUARDA JAKUBEKA krok za krokom

      Vyberáme pre vás niečo PLUS