Profesor Hričovský prezradil, aké ovocie nesmie chýbať na štedrovečernom stole
24. 12. 2023, 11:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:40)

Zdroj: Vladimír Kampf
Profesor IVAN HRIČOVSKÝ (91) je žijúcou legendou slovenského ovocinárstva. My sme ho navštívili krátko pred Vianocami.
Zdroj: JÚLIUS DUBRAVAY
Zdroj: Júlia Vargová
Zdroj: JÚLIUS DUBRAVAY
Galéria k článku
Pred domom sme sa striedali s vinšovníkmi, ktorí profesorovi prišli popriať pokojné sviatky. Vzápätí vybral zo schránky niekoľko listov. Každému vždy ochotne poradí a sám priznáva, že práve záujem ľudí mu v pokročilom veku dodáva silu a energiu. Odovzdali sme mu vrúcne pozdravy od čitateľov a on im na oplátku jeden poslal tiež.

Zaujímalo nás, aké ovocie nesmie chýbať na jeho štedrovečernom stole. A veru, odpoveď bola jasná. Neúnavný propagátor záhradníctva už v minulosti kolegom z redakcie týždenníka Život prezradil, že nedá dopustiť na jablká.
Staré anglické príslovie hovorí: An apple a day keeps the doctor away – jablko denne udrží lekára od teba ďaleko. Je v tom kus pravdy. Sú zdrojom vitamínov, obsahujú vlákniny, ktoré redukujú cholesterol, znižujú riziko mozgovej porážky, srdcového infarktu.
A akú odrodu rozkrojí na Štedrý večer? "Moje jablká sú 'Rubín', 'Rubinola'. Chuťovo najlepšie jablká," povedal nám dodávajúc, že sú vysoko odolné proti chrastavitosti. "A potom z tých žltých je to 'Golden Delicious', ktoré majú rady najmä ženy."
Zdroj: Júlia Vargová
Dve jabĺčka daroval počas návštevy aj nám.