Reklama

Profesor Hričovský prezradil, aké ovocie nesmie chýbať na štedrovečernom stole

Dr.h.c. Prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc.

Zdroj: Vladimír Kampf

Reklama

Profesor IVAN HRIČOVSKÝ (91) je žijúcou legendou slovenského ovocinárstva. My sme ho navštívili krátko pred Vianocami.

Pred domom sme sa striedali s vinšovníkmi, ktorí profesorovi prišli popriať pokojné sviatky. Vzápätí vybral zo schránky niekoľko listov. Každému vždy ochotne poradí a sám priznáva, že práve záujem ľudí mu v pokročilom veku dodáva silu a energiu. Odovzdali sme mu vrúcne pozdravy od čitateľov a on im na oplátku jeden poslal tiež.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Profesor Ivan Hričovský posiela VIANOČNÝ POZDRAV čitateľom Záhradkára

    Zaujímalo nás, aké ovocie nesmie chýbať na jeho štedrovečernom stole. A veru, odpoveď bola jasná. Neúnavný propagátor záhradníctva už v minulosti kolegom z redakcie týždenníka Život prezradil, že nedá dopustiť na jablká.

    Staré anglické príslovie hovorí: An apple a day keeps the doctor away – jablko denne udrží lekára od teba ďaleko. Je v tom kus pravdy. Sú zdrojom vitamínov, obsahujú vlákniny, ktoré redukujú cholesterol, znižujú riziko mozgovej porážky, srdcového infarktu.

    — I. Hričovský

    A akú odrodu rozkrojí na Štedrý večer? "Moje jablká sú 'Rubín', 'Rubinola'. Chuťovo najlepšie jablká," povedal nám dodávajúc, že sú vysoko odolné proti chrastavitosti. "A potom z tých žltých je to 'Golden Delicious', ktoré majú rady najmä ženy."

    Zdroj: Júlia Vargová

    Dve jabĺčka daroval počas návštevy aj nám.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Žurnalistika je mojou srdcovou záležitosťou. Máme to v rodine. Do redakcie ma otec prvýkrát vzal keď som mala päť a už vtedy mi bolo jasné, že zostanem.