Profesor Hričovský vyzdvihuje najmä jedno ovocie: Ktoré odrody sa mu vryli do srdca?
27. 5. 2024, 11:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:42)

Zdroj: VLADIMÍR KAMPF / Canva
Náš najznámejší pomológ sa netají tým, že v jeho srdci má jedno ovocie špeciálne miesto. Pri návšteve ním obdaroval aj nás.
Zdroj: RADOVAN STOKLASA
Zdroj: Jakub Kotian
Zdroj: Vladimír Kampf
Galéria k článku
Jeho srdcovou záležitosťou sú jabĺčka. Rád spomína staré anglické príslovie: „An apple a day keeps the doctor away.“ Vo voľnom preklade: Jedno jablko denne udrží lekára ďaleko. „Moje jablká sú ‘Rubín’ a ‘Rubinola’. Chuťovo najlepšie jablká,“ povedal nám dodávajúc, že sú vysokoodolné proti chrastavitosti, takže jeho voľba má svoj význam. „A potom z tých žltých je to odroda ‘Golden Delicious’, ktorú majú rady najmä ženy.“
‘Rubín’
sa vyznačuje typickou krémovou žltobielou šťavnatou dužinou výbornej sladkej chuti. Červené plody sú pomerne veľké a zberajú sa v prvej polovici októbra. Pri dobrom skladovaní vydržia do februára.
Celkovo ovocie je podľa neho zdrojom vitamínov, pektínov, minerálnych solí, glukózy, fruktózy, pričom má nízku kalorickú hodnotu. Dôvodov, prečo nedá dopustiť najmä na jablká, je hneď niekoľko. "Sú zdrojom vitamínov, obsahujú vlákniny, ktoré redukujú cholesterol, znižujú riziko mozgovej porážky, srdcového infarktu. Skvelá je odroda ’Ontário’, pretože je vysoko vitaminózna," prezradil už v minulosti týždenníku Život.
Deťom odporúča podávať slivky, ktoré sú významným zdrojom vitamínu C. Pre detský organizmus sú vhodné, pretože sú ľahko stráviteľné. A ženám odkazuje, aby mužom večer podávali vlašské orechy. Budú ich milovať. "Nech ich neohlupujú slivovicou. Slivky sú lepšie vo forme kompótu či lekváru," dodal s úsmevom.
‘Rubinola’
má stredne veľké plody plocho guľovitého tvaru žltej farby s rozsiahlym červeným líčkom a výbornou chuťou. Dužina je krehká a šťavnatá. Zberajte ich v druhej polovici septembra, plody môžete skladovať do februára.
Uznávaný odborník ľuďom ochotne radí už dlhé roky, ba až desaťročia. A ktoré konkrétne odrody sa mu za ten čas vryli do srdca? "Moje obľúbené sú najmä jablone. Ako som spomínal, sú to odrody ‘Rubín’ a ‘Rubinola’. Potom sú to hrušky, a to napríklad skoršia odroda ‘Clappova’. Ďalšie sú broskyne ‘Redhaven’ a ‘Cresthaven’."