Reklama

Rastie vám pod nohami? Na Slovensku burina, vo svete delikatesa za poriadne mastnú sumu

Mnoho ľudí netuší, že na Slovensku rastie jedna z najdrahších zelenín na svete. Napriek tomu, že túto rastlinu Slováci často vnímajú ako burinu, v zahraničí sa jej mladé výhonky predávajú za astronomické sumy.

Zdroj: LÝDIA CZAKÓ

Reklama
záhradkár logo

redakcia Záhradkár

Kolektív autorov

Šľachtené odrody tohto druhu sa využívajú na výrobu piva. Jeho divá forma je však známa ako dotieravá popínavá burina, ktorej sa zbavíte len ťažko.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:20
Remaining Time 0:20
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Burinu zo záhrady nemusíte vyhadzovať, môžete ju využiť aj takto!

    Divoký chmeľ, ktorý u nás často končí pod nohami záhradkárov a domácich pestovateľov ako burina, má v cudzine povesť delikatesy. Vo Francúzsku, Nemecku či Holandsku sa najmä mladé výhonky tejto rastliny radia medzi vyhľadávané pochúťky a ich cena môže v mimoriadnych prípadoch dosiahnuť až neuveriteľných 1000 eur za kilogram.

    Zdroj: Shutterstock

    Chmeľové výhonky sú mladé, jemné výhonky chmeľu (Humulus lupulus), ktoré sa zbierajú na jar, ešte predtým, ako rastlina dosiahne svoju plnú výšku. V kulinárskom svete sú považované za delikatesu. Výhonky majú jemne horkastú chuť pripomínajúcu špargľu alebo mladý hrášok. Často sa podávajú blanšírované, dusené, vyprážané alebo ako súčasť šalátov či rizota.

    Dôvodom nie je iba jedinečná chuť, ale aj neľahký zber. Samotná rastlina sa delí na dva typy výhonkov: zelené a biele. Zelené rastú na povrchu pôdy, no biele, ktoré sa považujú za najcennejšie, sú ukryté pod zemou. Práve tie majú špeciálnu, jemnejšiu chuť a na trh sa dostávajú len v obmedzenom množstve. Zo zeme sa vyberajú na jar (najčastejšie v marci a apríli), čo si vyžaduje nielen skúseného zberača, ale aj dostatok trpezlivosti.

    Zdroj: Shutterstock

    Zber chmeľových výhonkov je pomerne náročný, čo z nich robí jednu z najdrahších sezónnych surovín na svete. Táto pochúťka je tiež bohatá na antioxidanty, vitamíny a minerály, čo z nej robí nielen chutný, ale aj výživný doplnok stravy.

    A načo ho vlastne využijete?

    Svojim zložením chmeľ prispieva k upokojeniu organizmu a podporuje spánok. Pomôže pri trávení ťažkých jedál a podporí chuť do jedla. Už v minulosti ľudia vedeli, že chmeľ má antibakteriálne účinky, čo sa využíva najmä v pive, ktoré je takto prírodne konzervované. Kúpeľ z chmeľu ukľudní vystresovaný organizmus a podráždené nervy. Prekrví pokožku a zabráni (aspoň čiastočne) vypadávaniu vlasov.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    redakcia Záhradkár

    Kolektív autorov
    Sme tím vášnivých záhradkárov, ktorí sa delia o svoje vedomosti a lásku k záhradníctvu. Našim cieľom je prinášať odborné rady, praktické skúsenosti, inšpiráciu a aktuálne trendy v oblasti úžitkových i okrasných záhrad a všetkého, čo súvisí s rastlinami.