Špargľa je bohatá na vitamíny C, E, betakarotén a vitamíny skupiny B. Obsahuje aj kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre správnu krvotvorbu a zároveň je výbornou prevenciou pred ochoreniami srdca a krvného obehu. Nájdete v nej aj vápnik, fosfor, horčík, sodík či železo. Nielen trávenie poteší vysoký podiel vlákniny. Črevnú mikroflóru posilňuje vláknina inulín. Kyselina listová v kombinácii s vitamínom C stabilizuje črevnú sliznicu.
Ktorá je zdravšia?
Na rozdiel od bielej špargle, zelená rastie nad zemou. Jej výrazná farba pochádza z rastlinného pigmentu chlorofylu, ktorý vzniká vďaka slnku. Zelená špargľa obsahuje viac vitamínov A, E a C a tiež betakaroténu ako biela. Trikrát vyšší je i obsah kyseliny listovej. Z hľadiska zdravia má tak navrch. Bez ohľadu na farbu, sú však všetky odrody špargle veľmi zdravé.
Na toto pozor!
Hoci je špargľa zdravá, treba si dávať pozor na jej príjem, ak vás trápi dna. Špargľa obsahuje veľa purínov. Radšej ju nekombinujte ani s alkoholom, ani s mäsom, ktoré sú tiež bohaté na puríny. Ako spoznáte čerstvú špargľu? Mala by voňať sviežo, trochu sa lesknúť a po stlačení jej konca by z neho mala vytiecť šťava. Čerstvá špargľa vydrží v chladničke dva až tri dni. Uskladňujte ju neolúpanú a zabalenú do vlhkej utierky.