Reklama

Sadbové zemiaky od suseda neberte, znie dobrá rada! Prečo je lepšie investovať?

Farmer hands planting germinating potatoes in soil in garden. Growth organic vegetables

Zdroj: Viktor Sergeevich

Reklama

Vo februári a v marci je čas na nákup sadbových zemiakov. Výber odrôd a varných typov je bohatý, preto sme oslovili odborníka, ktorý vám pomôže vybrať správnu odrodu do vašej záhrady. Poradí, čo všetko by ste mali zohľadniť, aby ste v konečnom dôsledku boli spokojní.

Zemiaky sa do Európy dostali v 16. storočí. Spočiatku k  nim boli ľudia skeptickí, báli sa ich konzumovať v domnení, že sú jedovaté. Dnes patria k  najpestovanejším poľnohospodárskym plodinám. Sú obľúbenou prílohou pripravovanou na rôzne spôsoby, rovnako sú hlavnou surovinou plnohodnotných pokrmov. Bryndzové halušky, pirohy či párance si bez nich len ťažko vieme predstaviť. Zemiaky sú dokonca opradené mýtmi, ktorým mnohí ešte aj dnes veria. Vedci však dokazujú, že majú obrovský potenciál vo výžive ľudí. A keďže je čas na prípravu sadby na tento kalendárny rok, rozhodli sme sa osloviť odborníka s  prosbou o  rady pri nákupe zemiakových hľúz.

Nízky obsah kalórií, ale pozor na GI

Zemiaky patria k  potravinám s vyšším glykemickým indexom, čo znamená, že v procese trávenia dochádza k zvýšeniu hladiny cukru v krvi rýchlejšie v porovnaní napríklad s mäsom, ktoré má index nižší. Tento údaj je dôležitý pre pacientov s diabetes melitus (ľudovo cukrovkou), ale aj pre ľudí, ktorí sa snažia zredukovať svoju hmotnosť. Podľa tohto čísla totiž dokážete orientačne určiť čas, na ktorý vás zemiaky dokážu zasýtiť. V nijakom prípade sa však zemiakom počas redukcie hmotnosti vyhýbať nemusíte. Obsah kalórií je priaznivý a  pri správnom odhade množstva pri chudnutí neškodný. Napriek tomu mnohé diéty so zemiakmi nepočítajú, ale ponúkajú za ne rozmanité náhrady či úplné vyradenie z  jedálnička. Čo je nepochopiteľné, lebo zemiaky sú zdrojom cenných látok prospešných pre naše zdravie. A  podľa našich kolegýň z  magazínu Zdravie môžu dokonca pomôcť pri chudnutí. Prebytočných kíl sa podľa nich zbavíte skôr, ak uvarené zemiaky budete konzumovať studené. Odôvodnením je, že škrob z vychladnutých zemiakov sa vstrebáva dlhšie a vy tak ostávate sýti dlhší čas.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:41
Remaining Time 0:41
Loaded: 14.66%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Výsadba zemiakov je v plnom prúde! Vysádzate ich správne?

    Zásobáreň živín

    Z hľadiska výživových potrieb sú zemiaky plnohodnotná zdravá potravina, ktorá pomáha uspokojiť základné potreby širokej masy ľudí. Preto sú zemiaky predmetom mnohých výskumov, ktoré sa zameriavajú na ich prínos pre naše zdravie. Hľuzy obsahujú vitamín C, vitamíny B3 a B6, vlákninu, vysokokvalitné bielkoviny, draslík a  fosfor. Ich pravidelnou konzumáciou pomáhame nášmu organizmu vysporiadať sa s negatívnymi vplyvmi prostredia a so vznikom civilizačných ochorení. To, v akom množstve sa vitamíny a minerály v konkrétnej hľuze budú koncentrovať, ovplyvňuje pôda, spôsob hnojenia aj samotná odroda.

    Veľký vplyv na obsahové látky v  hľuzách zemiakov má hnojenie draslíkom.

    — Záhradkár

    Preto už pri príprave pôdy na jeseň by ste mali dbať na hnojenie. Ideálny je maštaľný hnoj, ktorý v čerstvom stave v  súčasnosti zoženiete len málokde. Nahradiť ho však dokáže kvalitný domáci alebo komerčný kompost. Zdrojom organických živín môže byť aj granulovaný hnoj bez problémov použiteľný na jar pred výsadbou. K základnému hnojeniu pridajte hnojivá s obsahom dusíka, fosforu a  draslíka, ktoré zabezpečia vyváženú výživu koreňov, hľúz aj vňate.

    Siahajte po kvalite

    Do vopred pripravenej pôdy vysádzajte len kvalitné certifikované sadivo. Svoje o tom vie Jozef Angyal, predajca sortimentu pre záhradkárov, ktorého sme oslovili, aby sa s nami podelil o cenné rady súvisiace s  nákupom sadiva. „Sú pestovatelia, ktorí si nechajú drobné hľuzy zemiakov z  predchádzajúcej sezóny na výsadbu v nasledujúcej. Dokonca je, alebo bol aj taký zvyk, že pestovatelia si navzájom tieto hľuzy vymenili a  použili.“ Predajca upozorňuje, že hoci takéto hľuzy navonok nejavia príznaky hubových chorôb a vírusov, môžu byť ich nositeľmi.

    Zdroj: Jozef Angyal

    Známky kvality

    Kvalitné sadivo spoznáte veľmi ľahko, aj v prípade, že zemiakom vôbec nerozumiete. Majú totiž farebný štítok, ktorý obsahuje okrem iného názov odrody, varný typ, veľkosť hľúz, rastlinný pas, stupeň množenia a hlavne nápis ÚKSÚP Slovensko, čo znamená, že rastlinný materiál prešiel kontrolou ÚKSÚP.

    Naproti tomu, sadivo, ktoré ponúkajú záhradkárske a  internetové obchody v  tejto oblasti je len také, ktoré prešlo prísnou rastlinolekárskou kontrolou zameranou hlavne na prítomnosť vírusov. Tie totiž veľmi negatívne ovplyvňujú množstvo úrody. Skúsený odborník radí zaobstarať si sadbové zemiaky len z overených zdrojov. To znamená, z  obchodov, ktoré sú zamerané na záhradkársky sortiment a z e-shopov so sídlom na Slovensku, ktoré komunikujú s kupujúcimi aj telefonicky, prípadne poradia pri výbere vhodnej odrody.

    Koľko je akurát?

    Poznáte to. Prídete do predajne s cieľom kúpiť sadbové zemiaky, ale pri otázke, koľko ich potrebujete, začnete uvažovať. A tak sme sa Jozefa Angyala opýtali, aké množstvo sadbových zemiakov by si mala zadovážiť a vysadiť bežná slovenská štvorčlenná rodina, aby dokázala pokryť svoju spotrebu? Jeho odpoveď znela takto: „Z jednej vysadenej hľuzy je možné pozbierať 1 až 1,5 kg zemiakov. Veľmi skoré odrody sú, samozrejme, menej úrodné, lebo majú menšie hľuzy a  kratší vegetačný čas. Skoré, poloskoré a  stredne skoré odrody majú väčšie hľuzy, a  teda aj väčšie výnosy.

    Keďže jedna štvorčlenná rodina skonzumuje približne 200 kg zemiakov za jeden rok, je potrebné vysadiť približne 160 kusov hľúz, teda šesť až sedem vaničiek minihľúz alebo približne 25 až 30 kg klasických sadbových zemiakov vo vreci.“ Na dôvažok pripomenul, že na úrodu zemiakov má vplyv veľa faktorov, okrem iného vlaha: „Ako pri iných plodinách, tak aj pri zemiakoch na množstvo úrody veľmi pozitívne vplýva pravidelné zavlažovanie.“ Nevyhol sa tematike klimatickej zmeny, ktorá má vplyv na pestovanie zemiakov na Slovensku. Podľa neho v nižších polohách už nie je možné úspešne dopestovať hľuzy bez pravidelnej závlahy.

    Tip odborníka:

    Super skoré odrody (‘Riviera’, ‘Red Scarlet’, ‘Anuschka’) odporúčam predklíčiť a  skôr vysadiť, keď už má pôda 6 až 7 ° C. Treba ich zakryť netkanou textíliu dvojmo aspoň na dva týždne. Takto môžete zberať lahodné skoré zemiaky už začiatkom až v polovici júna v  nižšie položených záhradách.

    — Jozef Angyal, Topoľníky

    Výber odrôd odráža veľkosť záhrady

    Pri nákupe zemiakového sadiva je limitujúca aj veľkosť záhrady, ktorú pri výbere odrodovej skladby jednoducho musíte zohľadniť. Ak máte k  dispozícii veľkú plochu, môžete vysadiť predklíčené super skoré odrody na veľmi skorú úrodu. Jozef Angyal odporúča pri dostatku priestoru vysádzať skoré odrody ako ‘Impala’,‘Alouette’,‘Ranomi’ a stredne skoré odrody ‘Picasso’, ‘Laura’, ‘Manitou’. Oplatí sa podľa neho aj stredne neskorá odroda ako ‘Agria’, ‘Babylon’ s možnosťou dlhodobého skladovania. Pri výbere odrôd podľa odborníka treba brať do úvahy aj chuťové preferencie členov rodiny a podľa toho kúpiť varný typ A vhodný do šalátov, varný typ B určený na prílohy a hranolčeky či varný typ C ideálny do zemiakovej kaše. V posledných rokoch sa stretáva s vyšším záujmom o pestovanie zemiakov na malom priestore.

    Zdroj: Peter Turner Photography

    V posledných rokoch predajcovia evidujú zvýšený záujem o odrody zemiakov vhodné na pestovanie vo vyvýšených záhonoch.

    Trendom sú vyvýšené záhony, ktoré poskytujú priestor na pestovanie zeleniny. Hovorí, že existujú aj špeciálne nádoby, v  ktorých sa zemiaky dajú dopestovať na terase, na balkóne alebo na malom dvore. Ak patríte k  nim aj vy, rada odborníka znie: „Pre týchto pestovateľov by som odporučil vysadiť predklíčené veľmi skoré alebo skoré odrody s tým, že ich po výsadbe treba zakryť bielou netkanou textíliou.“

    Autor článku

    Vyštudovala som Záhradníctvo na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite, kde som sa priučila technológii pestovania ovocia, kvetov, zeleniny aj viniča. Lásku k prírode som dostala do vienka od mojich príbuzných, ktorí inklinovali k pestovaniu rastlín a výrobe vína. Po štúdiu moja cesta viedla do redakcie časopisu Záhradkár, kde sa snažím neustále prinášať zaujímavé záhradkárske témy, ktorými žijem aj v súkromí.