Nedocenená a menej známa zelenina pikantnej chuti, v sebe ukrýva vysoký obsah vitamínov a minerálnych látok, v omnoho vyššej miere ako jej červená a biela verzia. Obsahuje vitamín C, E, B1, B2, B6 a beta-karotén. Okrem toho vaše telo zásobí železom, draslíkom, vápnikom a horčíkom. Vďaka obsahu horčičných silíc je účinným prírodným antibiotikom, efektne bojuje proti bakteriálnych infekciách horných dýchacích a močových ciest.

Stimuluje tvorbu žalúdočných štiav, čím zvyšuje chuť do jedla, no zároveň odstraňuje z tela cholesterol, a tým pomáha pri chudnutí. Často sa používa pri očistných kúrach, zmierňuje opuchy a odvádza prebytočné tekutiny von z tela. Vynikajúco čistí pečeň, pomáha pri rozpúšťaní žlčových kameňov, zbavuje telo toxínov a nečistôt. Pre jej silné účinky ju preto konzumujete s mierou, najlepšie na jemno nastrúhanú ako súčasť zeleninových šalátov.

Domáci sirup z čiernej reďkovky
Ak vás zmohli respiračné ťažkosti, sirup z čiernej reďkovky vám dokonale pomôže pri vykašliavaní, prechladnutí, silnom kašli, bronchitíde či zápale priedušiek.

Z reďkovky odrežte vrchnú časť a do spodnej časti vydlabte dostatočne hlbokú jamku, do ktorej nalejete dve až tri polievkové lyžice kvalitného medu. Zakryte vrchnou časťou a položte do misky s trochou vody tak, aby sa vám neprevrátila. Po pár hodinách lúhovania, sa uvoľnia zdraviu prospešné látky do medu. Sirup môžete užívať po lyžičkách až päťkrát za deň, pri deťoch zvoľte radšej polovičnú dávku. Jednu buľvu môžete naplniť medom opakovane, po troch dňoch ju však vyhoďte a použite novú. Väčšinou to však vôbec nie je potrebné, keďže s veľkou pravdepodobnosťou sa respiračných problémov zbavíte už do dvoch dní.
Pestovanie a skladovanie

Čierna reďkev neznáša priame hnojenie maštaľným hnojom, pestuje sa ako následná plodina druhej a tretej trate, v kyprej, dostatočne hlbokej pôde. Podľa typu odrody sa vysieva v júli, najneskôr až do polovice augusta. Sejte ju do riadkov vzdialených 15 až 20 centimetrov, 10 až 15 centimetrov od seba. Počas pestovania udržujte pôdu čistú, bez burín a dostatočne kyprú. Na poli jej dovoľte pobudnúť čo najdlhšie, zberajte ju naraz v októbri alebo začiatkom novembra pred príchodom mrazov. Očistenú ju skladujte v komore, pri teplote 0°C a 90 % relatívnej vzdušnej vlhkosti. Pri dodržaní optimálnych podmienok skladovania vám úroda vydrží až 6 mesiacov. Neriskujte rozšírenie chorôb a patogénov, popraskané a rozkonárené buľvy preto skonzumujte čo najskôr.