ŠÍPKY sú plné vitamínu C: Pripravte si z nich zdravý likér
28. 10. 2022, 20:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 20:37)

Zdroj: Lucia S. Harničárová
Aktuálne stále trvá hlavné obdobie zberu oranžovočervených šípok. Zásobte sa nimi včas, aby vám v zime dodali silu odolať nástrahám mrazivých dní.
Zdroj: shutterstock.com
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Kry ruže šípovej môžu narásť do výšky až tri metre. Keďže sú nenáročné na pôdu, nájdete ich pri cestách, na skalnatých slnečných stráňach, okrajoch lesov a medziach od nížin až po podhoria. Často tvoria rastlinné spoločenstvá s hlohom jednosemenným a so slivkou trnkovou.
Sušte radšej v sušičke
Plody – šípky – dozrievajú od konca septembra. Zberať ich môžete ešte aj v priebehu novembra. Na sušenie sú najlepšie pred úplným dozretím, teda celkom tvrdé a oranžové či svetločervené. Plody, ktoré prejdú mrazom, majú, síce výraznejšiu chuť, ale obsah vitamínov v nich klesá.
Šípky môžete sušiť celé. Využite umelé teplo sušičky alebo rúry, aby ste neprišli o cenný vitamín C. Ideálna je teplota 50, najviac 60 °C.
Správne vysušené šípky si zachovajú oranžovú až červenú farbu. Nie sú hnedé ani sčernené. Uskladnite ich v dobre uzatvorenej nádobe na suchom a tmavom mieste.
Každý rok si nazberajte novú zásobu týchto jesenných pokladov, aby ste ich vitamíny mohli využiť naplno.
Zdroj: Erika Ďurčová
Ak si chcete pripraviť čaj, v ktorom sa zachová čo najviac zdraviu prospešných látok, nezalievajte šípky vriacou vodou.
Zdravý nápoj pre dospelých
Ak sa na šípky vyberiete po prvom silnejšom mraze, určite nájdete mäkké plody s ešte výraznejšou chuťou. Z nich si môžete pripraviť nápoj, ktorý, hoci obsahuje alkohol, pije sa len ako liek. Hlavne v zimnom období pite jeden, najviac dva kališteky denne na doplnenie vitamínu C.
Pozrite si náš praktický VIDEOrecept, pričom množstvá surovín si priamoúmerne prispôsobte vašim potrebám.

Zdroj: lsh